УДАРНА ВЕСТ – ГРЦИ ПРЕТЕ! ГРЧКИ ПРЕДСЕДНИК ПРЕТИ АЛБАНЦИМА: „Нећемо седети скрштених руку“

UDARNA VEST – GRCI PRETE! GRČKI PREDSEDNIK PRETI ALBANCIMA: „Nećemo sedeti skrštenih ruku“

16 oktobra 2017

Predsednik Grčke Prokopios Pavlopulos izjavio je da Albanija potkopava sopstveni proces pristupanja Evropskoj uniji „stavovima međunarodnog oportunizma, kakvi se vide u odnosima Tirane i Prištine“, i poručio da Grčka neće ostati „skrštenih ruku“ pred takvim postupcima.

Pavlopulos je poruku Albaniji uputio sa ostrva Krf, gde je prisustvovao komemoraciji u čast prvog guvernera moderne Grčke Joanisu Kapodistrijasu, prenosi ANA.

– Joanis Kapodistrijas je model velikog lidera ne samo za Grčku, već i za celu Evropu. Model koji, između ostalog, ima dve karakteristike: viziju i puno poštovanje međunarodnog prava. To inspiriše nas Grke, ali bi trebalo da inspiriše i one koji imaju ambicije da se pridruže EU, a to naročito važi za našeg suseda Albaniju – rekao je grčki predsednik.

On je Albaniju opisao kao prijateljsku zemlju sa kojom je Grčka uvek bila u dobrim odnosima i čiji put ka EU podržava.

– Međutim, stavovi međunarodnog oportunizma kao što su oni za koje primećujemo da se u poslednje vreme razvijaju između Tirane i Prištine, nažalost podrivaju (albanski) kurs pristupanja – istakao je Pavlopulos, ukazavši da je Albanija za to odgovorna.

– Mi nećemo ostati skrštenih ruku pred takvim stavovima. To dugujemo Grčkoj i Evropi – poručio je grčki predsednik, prenosi grčka agencija.

Pavlopulos je sa Krfa uputio poruku Albaniji, povodom, kako kaže, uzurpacije imovine grčke nacionalne manjine u mestu Saranda, gde albanske vlasti ilegalno ruše njihovu imovinu, ali i povodom najave saradnje Prištine i Tirane, navodi RTS.

Grčki predsednik poručuje da takve međunarodne aktivnosti predstavljaju grubo kršenje međunarodnih i ljudskih prava, prava manjina i svojine.

KOMENTARI3 komentara

  1. marinko loncar says:

    treba ju se srbske zemlje ujedinuti ko sto su se katulici ujedinili na balkanu

    • rale says:

      SLAŽEM SE,ali kako kad su pola izdajnic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *