УДАРНА ВЕСТ! Хрватска, Словенија, Мађарска и Словачка формирају заједничку НАТО војну команду

УДАРНА ВЕСТ! Хрватска, Словенија, Мађарска и Словачка формирају заједничку НАТО војну команду

26 октобра 2019

Хрватска, Мађарска, Словачка и Словенија договориле су се о успостављању заједничке команде снага специјалних операција под окриљем НАТО-а, наводи се у саопштењу објављеном на веб-сајту савеза.

Очекује се да ће формирање нове структуре бити завршено пре краја 2021, а да ће она до децембра 2024. бити у потпуности оперативна.У саопштењу се наводи да су министри одбране четири земље потписали Меморандум о разумевању за формирање Регионалне команде за посебне операције током састанка који је одржан у петак у Бриселу.

Циљ заједничке команде је „повећање способности ове четири државе да ефикасно користе своје специјалне снаге“, под мађарским вођством.

У изјави је такође истакнуто да ће команда свакој чланици омогућити да „користи сопствене јединице засебно, истовремено користећи интегрисану заједничку структуру која се може активирати за њихово размештање“.

Говорећи на церемонији потписивања, заменик генералног секретара НАТО-а Мирча Ђеоана, описао је заједничку команду као „веома свестран алат“ за решавање сукоба модерног доба.

„Ова церемонија потписивања представља важан корак ка јачању специјалних снага у региону и повећању сарадње и интероперабилности унутар савеза“, додао је Ђеоана.

Предвиђено је да се команда претвори у потпуно оперативне снаге пре краја 2024. године.Проширење НАТО-а у Источној Европи

Стварање нове структуре долази док НАТО наставља да појачава своје војно присуство у Европи, посебно у источноевропским државама. Ова иницијатива започела је након украјинског пуча 2014. године, а НАТО је наводно уплитање Русије у тај сукоб навео као оправдање овог потеза.

Москва је више пута негирала оптужбе, називајући распоређивање НАТО снага у близини руских граница провокацијом.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. M says:

  Eto,dio Ruskih asimetričnih odgovora na USA baze u Poljskoj,Rumunji,Ukrajini,ruskim granicama,je i...Ruska vojna penetracija na Balkan!

 2. Slobodanka says:

  Ovo nije dobra vest, kako god da se gleda. Ko zna šta planiraju? Po vojnim potencijalima Rumunija je lider u regionu a severoistočno je od nas. A ova vojna komunda obuhvata severno i severozapadno od nas 4 države (Madjarska-Hrvatska i malo udaljenije od nas Slovačka i Slovenija). Sever naše države (Vojvodina, Beograd, Šabac, Smederevo...) izgleda kao uglavljen izmedju ova dva velika vojna potencijala! Ta kao mali orašćić za gnječenje. Ne znamo šta planiraju. Da li dovršetak razbi-raspada Jugoslavije ali koji bi se odvijao samo na teritoriji naše države Srbije, ili planiraju početak razbi-raspada Ukrajine??? Ne sme se zaboraviti da je u Ukrajinu preneta ista vrsta rata koji su režirali i odigrali u bivšoj SFRJ. Dve od ove četiri države Madjarska i Slovačka na zapadu zemlje graniče se sa Ukrajinom. U kom slučaju bi ovakve snage za specijalne operacije upale na teritoriju Ukrajine? U slučaju širenja gradjanskog rata u Ukrajini, a tobože radi očuvanja mira. Ko bi takav sukob mogao da odigra? Njihovi negovani maženi i paženi ljubimci - ukro-nacističke snage.

 3. M says:

  Teško da će USA-NATO vojno ući u Ukrajinu!Ili bolje reći...tamo se održati!Zato vjerovatno neće ni ući!

  • Slobodanka says:

   По свој прилици да сте у праву. Српска и Србија ће бити предмет њихове пажње! Објављено је још и ово: "Штавише, претпоставља се да ће се Аустрија, која није чланица савеза, касније моћи придружити овим четири земљама. Раније је шеф мађарског министарства обране Тибор Бенко изјавио да ће западни Балкан постати једно од приоритетних подручја деловања команде. Према мишљењу експерата, са овом се структуром НАТО жели фокусирати на рад са земљама које нису приступиле тој организацији."

 4. persida says:

  Srbija ce ponovo biti bombardovana i opet ce se sve ponoviti. Mi smo osudjeni na nestanak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u