УДАРНА ВЕСТ! Хрватска, Словенија, Мађарска и Словачка формирају заједничку НАТО војну команду

UDARNA VEST! Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Slovačka formiraju zajedničku NATO vojnu komandu

26 oktobra 2019

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija dogovorile su se o uspostavljanju zajedničke komande snaga specijalnih operacija pod okriljem NATO-a, navodi se u saopštenju objavljenom na veb-sajtu saveza.

Očekuje se da će formiranje nove strukture biti završeno pre kraja 2021, a da će ona do decembra 2024. biti u potpunosti operativna.U saopštenju se navodi da su ministri odbrane četiri zemlje potpisali Memorandum o razumevanju za formiranje Regionalne komande za posebne operacije tokom sastanka koji je održan u petak u Briselu.

Cilj zajedničke komande je „povećanje sposobnosti ove četiri države da efikasno koriste svoje specijalne snage“, pod mađarskim vođstvom.

U izjavi je takođe istaknuto da će komanda svakoj članici omogućiti da „koristi sopstvene jedinice zasebno, istovremeno koristeći integrisanu zajedničku strukturu koja se može aktivirati za njihovo razmeštanje“.

Govoreći na ceremoniji potpisivanja, zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Đeoana, opisao je zajedničku komandu kao „veoma svestran alat“ za rešavanje sukoba modernog doba.

„Ova ceremonija potpisivanja predstavlja važan korak ka jačanju specijalnih snaga u regionu i povećanju saradnje i interoperabilnosti unutar saveza“, dodao je Đeoana.

Predviđeno je da se komanda pretvori u potpuno operativne snage pre kraja 2024. godine.Proširenje NATO-a u Istočnoj Evropi

Stvaranje nove strukture dolazi dok NATO nastavlja da pojačava svoje vojno prisustvo u Evropi, posebno u istočnoevropskim državama. Ova inicijativa započela je nakon ukrajinskog puča 2014. godine, a NATO je navodno uplitanje Rusije u taj sukob naveo kao opravdanje ovog poteza.

Moskva je više puta negirala optužbe, nazivajući raspoređivanje NATO snaga u blizini ruskih granica provokacijom.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. M says:

  Eto,dio Ruskih asimetričnih odgovora na USA baze u Poljskoj,Rumunji,Ukrajini,ruskim granicama,je i...Ruska vojna penetracija na Balkan!

 2. Slobodanka says:

  Ovo nije dobra vest, kako god da se gleda. Ko zna šta planiraju? Po vojnim potencijalima Rumunija je lider u regionu a severoistočno je od nas. A ova vojna komunda obuhvata severno i severozapadno od nas 4 države (Madjarska-Hrvatska i malo udaljenije od nas Slovačka i Slovenija). Sever naše države (Vojvodina, Beograd, Šabac, Smederevo...) izgleda kao uglavljen izmedju ova dva velika vojna potencijala! Ta kao mali orašćić za gnječenje. Ne znamo šta planiraju. Da li dovršetak razbi-raspada Jugoslavije ali koji bi se odvijao samo na teritoriji naše države Srbije, ili planiraju početak razbi-raspada Ukrajine??? Ne sme se zaboraviti da je u Ukrajinu preneta ista vrsta rata koji su režirali i odigrali u bivšoj SFRJ. Dve od ove četiri države Madjarska i Slovačka na zapadu zemlje graniče se sa Ukrajinom. U kom slučaju bi ovakve snage za specijalne operacije upale na teritoriju Ukrajine? U slučaju širenja gradjanskog rata u Ukrajini, a tobože radi očuvanja mira. Ko bi takav sukob mogao da odigra? Njihovi negovani maženi i paženi ljubimci - ukro-nacističke snage.

 3. M says:

  Teško da će USA-NATO vojno ući u Ukrajinu!Ili bolje reći...tamo se održati!Zato vjerovatno neće ni ući!

  • Slobodanka says:

   Po svoj prilici da ste u pravu. Srpska i Srbija će biti predmet njihove pažnje! Objavljeno je još i ovo: "Štaviše, pretpostavlja se da će se Austrija, koja nije članica saveza, kasnije moći pridružiti ovim četiri zemljama. Ranije je šef mađarskog ministarstva obrane Tibor Benko izjavio da će zapadni Balkan postati jedno od prioritetnih područja delovanja komande. Prema mišljenju eksperata, sa ovom se strukturom NATO želi fokusirati na rad sa zemljama koje nisu pristupile toj organizaciji."

 4. persida says:

  Srbija ce ponovo biti bombardovana i opet ce se sve ponoviti. Mi smo osudjeni na nestanak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *