УДАРНА ВЕСТ! ИЗРАЕЛ МОРА У НАПАД!

UDARNA VEST! IZRAEL MORA U NAPAD!

17 januara 2019

Izrael će možda morati da napadne Iran kako bi zaustavio iransko vojno utvrđivanje u Siriji, zaključak je izveštaja izraelskog Instituta za nacionalnu bezbednost (INSS) u Tel Avivu koji je danas predstavljen u predsedničkoj rezidenciji u Jerusalimu.

To je ujedno scenario u najgorem slučaju, prenose izraelski mediji.

Institut povezan sa Telavivskim univerzitetom razmatrao je čitav niz scenarija u izveštaju po kome je najozbiljnija pretnja s kojom se suočava Izrael u ovoj godini rat na severu, u koji bi bili umešani Iran, Hezbolah i Sirija.„Većina frontova s kojima je Izrael suočen su vrlo osetljivi: Sirija, Liban i pojas Gaze. Na sva tri postoji potencijal za eskalaciju širokog sukoba i opšteg rata i to u isto vreme“, navodi se u izveštaju u kome su lista pretnji Izraelu i preporuke kako da se odgovori Iranu, libanskom Hezbolahu i palestinskom Hamasu.

Sukob na severu po svoj prilici prelio bi se i na jug i Izrael bi se našao u situaciji da se bori i protiv Hamasa. Na listi je i iranski nuklearni program.

Situacija u pojasu Gaze je procenjana kao najmanja pretnja Izraelu, ali se navodi da je hitnije pozabaviti se njom jer bi mogla da eskalira u neposrednoj budućnosti.

U dokumentu se pominje i izmena politike SAD prema iranskom nuklearnom programu i odluka predsednika te zemlje Donalda Trampa da zauzme oštriji stav od svog prethodnika Baraka Obame, ali se dodaje da Vašington nije spreman da uđe u vojni sukob s Teheranom.

Pominje se takođe nedavna Trampova odluka da povuče vojsku iz Sirije kako bi se istaklo da će Izrael možda morati da krene sam i napadne Iran.

Što se tiče Hamasa, Institut procenjuje da Izrael mora da pripremi operativni plan kako bi zadao smrtni udarac toj islamskoj ekstremističkoj organizaciji, a bez namere da ponovo okupira pojas Gaze.

Takođe se ocenjuje da u tri rata na toj palestinskoj teritoriji u poslednjoj deceniji vojnom krilu Hamasa nije zadat ozbiljan udarac i da su izgledi za još jedan vojni sukob na jugu s Hamasom „izuzetno visoki“.

Za širi izraelsko-palestinski sukob je navedeno da je to „bio i ostaje fundamentalni problem Izraela u odnosima sa njegovim susedima u regionu i s međunarodnom zajednicom“.

Konstatuje se da je inicijativa Trampove vlade za takozvani „sporazum veka“, izraelsko-palestinski mirovni plan, odložena i da će jaz između SAD i Palestinaca otežavati obnovu procesa.

Ipak, „SAD i pragmatični sunitski arapski svet će očekivati potez Izraela da se obnovi poverenje u izraelske dobre namere“, navodi se u izveštaju.

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    Juhuhu, opa cup, smandara popara.

  2. opet ja says:

    Taj napad treba da izvedu USA, a IDF može da pokuša napad na teritoriji Sirije. Sve u svemu vremenom samo slabe u odnosu na šiitsku koaliciju Eventualno mogu u sukob da uvuku S. Arabiju, ali s obzirom kako su se pokazali u Jemenu ne verujem da bi Saudijci pokušali bilo šta konkretnije protiv Irana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *