УДАРНА ВЕСТ! НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Русија и ЕУ ће оформити војну алијансу

UDARNA VEST! NEMAČKI MEDIJI PIŠU: Rusija i EU će oformiti vojnu alijansu

21 aprila 2020

Nemački portal Die Welt objavio je članak u kome se govori o mogućnosti bliže saradnje Evropske unije i Rusije, uključujući saradnju i u vojnoj sferi.

U 2014. godini, EU je, nakon Sjedinjenih Država, uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Ne samo što ove restriktivne mere nisu uspele da potkopaju rusku ekonomiju, čineći je samo jačom, već je Moskva održala i političke veze sa evropskim prestonicama.Sada je pandemija koronavirusa jasno stavila do znanja da ruske vlasti nisu neprijatelj Evropi.

Nemački portal piše da su ruske vlasti, osetivši rastući nesklad između Sjedinjenih Država i Evropske unije, počele da ukazuju rukovodstvu EU na mogućnost bliže saradnje.

Štaviše, portal je u izjavi stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Vladimira Čižova video mogućnost formiranja vojne alijanse koja će zameniti NATO.

Kao što je navedeno u članku, Čižov je ukazao na spremnost ruskih trupa da učestvuju u operacijama vojne komande Evropske unije, koje se izvode u trećim zemljama.

Pored toga, spomenuo je i postojanje zajedničkih interesa u bezbednosnoj politici i ekonomiji, a još veće zbližavanje sa Rusijom značajno će poboljšati izglede evropskih sila.

“Ako EU želi da zadrži svoj ekonomski uticaj u multipolarnom svetu i da nastavi uspon zemalja u razvoju, biće joj potrebna bliska ekonomska saradnja sa Rusijom,” citirao je nemački portal Čižova.

Diplomata je takođe podsetio da Rusija ne odustaje od planova najavljenih pre nekoliko godina za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora od Vladivostoka do Lisabona.

Istovremeno, Evropa ne bi trebalo da se boji reakcije SAD-a, piše Die Welt, budući da će Rusija možda krenuti da brani EU umesto NATO-a.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Kosovac says:

    Ionako NATO predstavlja samo armiju Sjedinjenih Američkih Država, jednu od najjačih armija sveta. Ostale „članice“ NATO su samo vazali – obveznici da daju novac i svoj ljudski i vojni dopdinos alijansi. Francuska, Nemačka, UK, su samo senka onih nekadašnjih vojnih sila. ……….Da bi se stvorio savez Nemačke i Rusije, neophodna je saglasnost Amerike, a to će da ide malo kam teško. Može savez kao sada, ispod žita a da deluje dobro. Kao Severni Potok, naprimer. Ali, Nemačka bi morala da promeni svoju sorošoidnu strukturu – što je takođe izvodljivo, i to dok su na vlasti Donald Tramp i Boris Džonson.

  2. Erulian says:

    optimizam jača organizam.Vuk dlaku mijenja ali ćud- n i k a d a!

  3. harry neron says:

    Budalaština. RF i savez Nato več sada međusobno sarađuju na pojedinim zajedničkim projektima kada je u pitanju bezbednost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *