УДАРНА ВЕСТ! НОВИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ! Tачи носи у Брисел папир о признању Косова

UDARNA VEST! NOVI PRITISAK NA SRBIJU! Tači nosi u Brisel papir o priznanju Kosova

31 januara 2017

Mogerini-i-Taci

Srbija neće pristati ni da razgovara o priznanju Kosova ukoliko prištinska strana pokuša tu temu da stavi na briselski sto, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić za Sputnjik.

Ovo je stav zvaničnog Beograda, koji je za Sputnjik preneo predsednik Srbije Tomislav Nikolić, komentarišući mogućnost da prištinska delegacija sutra u Briselu na pregovarački sto iznese nacrt dokumenata koji će sadržati „finalni dogovor oko međusobnog priznanja — dve države Kosova i Srbije“.

Osim ovoga, mediji u Prištini naglašavaju da je ovo prvi put da Priština ovakav predlog namerava da dostavi u pisanoj formi. Objašnjenje koje je Priština spremila za Mogerinijevu, zbog čega je potrebno da se ovakav dokument nađe na pregovaračkom stolu, jeste kako su naveli „činjenica da Kosovo kao država stagnira, odnosno, da je od strane Beograda sputana da ne samo bude član međunarodnih organizacija, priznanje kao države u okviru Ujedinjenih nacija, već i da ima nemogućnost samostalnih predstavljanja u evropskim institucijama“.

Brisel je, kako se nezvanično saznaje, upoznat sa namerama Prištine, ali za sada se ne oglašava, to jest niti potvrđuje niti demantuje da će ovo uopšte razmatrati. Mogerinijeva je na nedavnim razgovorima sa predstavnicima Beograda i Prištine na najvišem nivou obe strane upozorila da je cilj Brisela da se tenzije spuste i dijalog nastavi. Tako da se iz ovoga logično može zaključiti da ni EU neće ovo stavljati na pregovarački sto, jer ovakav dokument nikako ne ide u prilog — spuštanja tenzija.

Beograd, s druge strane, namerava, bar po našim izvorima, da od Prištine zatraži napismeno da se obaveže o roku za formiranje Zajednice srpskih opština, pošto je prvi ugovoren usmeno, istekao avgusta 2015. godine.

Edita Tahiri, ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Prištine, najavila je da će ovaj sastanak doprineti bržem sprovođenju dogovorenih sporazuma, gde će dve strane da se obavežu da bez odlaganja sprovedu sve dogovore, posebno o energetici, integraciji pravosuđa i Asocijaciji (Zajednici).

„Ušli smo u završnu fazu dijaloga, na najvišem političkom nivou, kako bismo ovaj proces zatvorili uzajamnim priznanjem između dve zemlje“, rekla je ona.

I mediji na Kosovu takođe pišu i da je sigurno da Beograd neće prihvatiti razgovor o dokumentu koji je pripremila Priština, ali napominju da je svakako bitno da EU bude upoznata sa razlozima zbog kojih Priština ovakav dokument nosi u Brisel.

Priština, međutim, ne namerava da prekine pregovore sa Beogradom, ako njihov predlog ne prođe u ovoj rundi pregovora, jer bi na taj načina faktički priznala ono što je do sada već očevidno, da ne namerava da do kraja sprovede sporazum sa Beogradom iz 2013. godine.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *