УДАРНА ВЕСТ! Писмо Помпеа ОТКРИЛО САРАДЊУ СРБИЈЕ И НАТО-а

UDARNA VEST! Pismo Pompea OTKRILO SARADNJU SRBIJE I NATO-a

9 januara 2019

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo pozvao je tročlano Predsedništvo BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO-om, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati uticaja na odnose sa susedima jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Pompeo je, kako je javila BHRT, pozvao članove Predsedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, a koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom planu za članstvo BiH u NATO-u (MAP).On je naveo da je približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u „jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH i da razume da postoji zabrinutost unutar Predsedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose sa susedima“, prenosi portal „Kliks“.

Ukazao je i da Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vežbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Severnoatlantskim savezom.

Pompeo je, u pismu upućenom Predsedništvu BiH, odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i pozvao tročlanog šefa države da ga prosledi Briselu što je pre moguće.

„Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati bezbednost u BiH i ojačati proces reformi koji je već deo nastojanja da BiH dobije status kandidata u pregovorima sa EU. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa“, naveo je Pompeo.

Na kraju je naveo da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da SAD žele veći stepen saradnje sa BiH.

BiH je nedavno dobila zeleno svetlo za aktivaciju MAP, što ne znači automatski i članstvo u NATO-u.

Ministri spoljnih poslova NATO-a odobrili su 5. decembra prvi Godišnji nacionalni program, čime je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO-u. Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: Političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. Zoran says:

  Zato Putin i odlikovao Vucica.

  • Ataman Đoković says:

   O čemu pričaš? Žutaći su napunili Beograd Nato vojnicima, Vojska je u totalnom haosu...

   • Velika Metla says:

    AĐ,tačno je da su ih "žutaći" doveli,ALI što ih sektaši iz "sns"koji su na vlasti ne isteraju? Ne,taman posla,nego "saradnju"(čitaj okupaciju)svakodnevno pojačavaju!

  • Miraš says:

   O, opseg od najnišeg do najvišeg držanja nekog vlastodršca je širok i baš rastegljiv pojam. Nije isto šta priliči ruskom knezu i na drugoj strani vladaru Stradije. Zajedničko im je ime, Aleksandar su i jedan i drugi i da su vladari. Aleksandar Nevski je tek knez ali on može da bude prepun hrišćanskih vrlina, uspešan pregovarač i sposoban ratnik, zaštitinik pravoslavlja, čak i svetac, a aleksandar stradijski on je mali te može da bude bez hrišćanskih vrlina da beži od Boga jer kako kaže sa neba smo pali pa smo se razbili i ko ode na nebo ne vraća se, u pregovorima važno je da bude izuzetno dobar poslušnik, ratovati neće pa su mu i okupatori prijatelji, malo je poniženja koje nam doneo nije a važno je da mi trpeti možemo, i eto tako u čudnovatoj Stradiji i takav može da bude svetac mali.

 2. Miraš says:

  Srbija zbog Rezolucije 1244 i u skladu sa tom još uvek važećom Rezolucijom dužna je da sarađuje sa snagama KFOR-a. KFOR su mirovne snage ovlašćene od SBUN kao suštinski NATO snage i nalaze se pod jedinstvenom NATO komandom. Ispalo je tako da KFOR odnosno NATO je jedina legitimna vojna formacija na KIM i da je KFOR odnosno NATO jedini sagovornik po pitanje bezbednosti našeg srpskog stanovništva na KIM te otuda počinje saradnja Vojske Srbije i sa KFOR i sa NATO. Kako god da je došlo do ovog rešenja za KIM i Republiku Srbiju ono ne treba da opterećuje Republiku BIH. BIH je od 1992.1995 godine pretrpela teret sukoba na svojoj teritoriji i za nju je posebno određeno rešenje Dejtonskim sporazumom iz 1995 godine. Ako ćemo da pozajmljujemo deo rešenja za Srbiju na Republiku BIH, onda i obratno da uradimo te da pozajmimo nešto iz rešenja za BIH na Srbiju. Uravnotežite već jednom te vaše veoma neravnomerne principe pa onda moliću lepo, neka država SAD povuče priznanje nezavisnosti Kosova od 18.02.2008.godine.

  • Miraš says:

   Cela BIH = Cela Srbija.

 3. Vesko says:

  Apsolutno neprihvatljivo za nas u RS! Ovakvi pritisci na BiH ce samo dodatno dovesti u fokus razlike izmedu nas i dovesti opstanak BiH jos vise u pitanje.

 4. Dane says:

  JNA je 40-ak godina sa NATO imala isti nivo saradnje kao Srbija danas.jna je bila bliza NATO nego li istočnom bloku,isto koliko je i danas Srbija bliza.kontinuitet

 5. Velika Metla says:

  Otkrilo???!!! Ajdeeeeeeeeeeeeeee?! Ma za "ne verovati"! Pa odakle ta saradnja sada,kad je do sada "nije" bilo? Je li ta reč saradnja moderna reč za okupaciju?

 6. Pomalo obavešten says:

  Neobaveštenim čitaocima vlast može uvaljivati žvaku o vojnoj neutralnosti Srbije koliko god hoće. Jedan od četiri sporazuma potpisao je Boris Tadić 2006. godine (Partnerstvo za mir), dok je ostala tri potpisala Vučićeva vlast (SOFA- januar 2014. Nebojša Rodić, IPAP- januar 2o15. Bratislav Gašić i na kraju NSPO - septembar 2015. godine - Vlada Srbije). O svemu ovome pisao je pukovnik Goran Jevtović ( članci pod nazivom “NATO radionica Srbija” i “Ultimatum iz Rambujea je zaživeo u Vučićevoj Srbiji”), Đorđe Vukadinović (NATO, SOFA, IPAP i NSPO-da se Srbi ne osve(s)te, ali i Slobodan Antonić (čiji članak je objavio upravo Intermagazin).

 7. Slobodanka says:

  Na levo krug - cipel cug. Povratak na kontinent Severna Amerika na Vašu teritoriju od 9.631.418 km2. Mesta tamo sigurno imate jer SAD spada u relativno ređe naseljene zemlje 33,09 st./km2.

 8. Slobodanka says:

  Žene biraju, napumpani Pompeo nije moj tip.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *