УДАРНА ВЕСТ: “Понуда века” – Србија коначно сазнала шта добија признањем Kосова

UDARNA VEST: “Ponuda veka” – Srbija konačno saznala šta dobija priznanjem Kosova

16 oktobra 2020

Beograd je dobio odgovor na pitanje — šta dobija ukoliko prizna nezavisnost Kosova? Pa dobija priznanje Prištine. Preko potrebna „ponuda veka“: sve — ni za šta!

Toliko o traženju kompromisa od strane Zapada. Važno da je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet, po svom priznanju, uživao u sastanku sa specijalni izaslanikom EU za KiM Miroslavom Lajčakom.Ako je i od EU, previše je, smatra politikolog Jelena Vukoičić, komentarišući posetu briselskog specijalca Lajčaka Prištini. Pošto su, kako kaže, predstavnici prištinskih vlasti drsko i bezobrazno odbili svaku priču o formiranju Zajednice srpskih opština, to što se ona ne pominje ni u jednoj izjavi zapadnih zvaničnika, ispod je svih očekivanja, kaže ona za Sputnjik.

Kosovo će priznati Srbiju — „veliki ustupak“ Prištine

Iz šturih Tviter izjava, jedino što je moglo da se sazna o poseti, osim već pomenutog Kosnetovog uživanja, jeste i da će SAD zajedno sa EU raditi na postizanju međusobnog priznanja Beograda i Prištine.

Ne sumnjamo da je i Lajčak uživao, jer ruku na srce, i nije imao puno posla tokom kratke posete. Predstavnici prištinskih vlasti su mu već uoči dolaska vrlo jasno stavili do znanja da se tokom posete neće mešati u svoj posao, jer je u Prištini formiranje Zajednice srpskih opština — zabranjena tema.

Pošto je dakle i Lajčaku i EU jasno da od ZSO koliko sutra neće biti ništa, jedino što je mogao da izjavi je da „implementacija počinje kada se potpiše sveobuhvatan sporazum“.

Dakle — malo sutra. Srbija, znači, treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer to je cilj famoznog pravnoobavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, a onda šta bude biće.

Jedino što je izvesno da će tim sveobuhvatnim sporazumom dobiti, jeste ono što je savršeno ne zanima, jer joj ni za šta ne treba — da Kosovo priznaje Srbiju. Da nije tužno, bilo bi baš smešno.

Nepromenjena politika Zapada

To je zapadna politika unazad dve decenije, od kada su nas bombardovali i od Kosova napravili takozvanu državu i to negde ne može da vas čudi, iako se uvek nadate da će njihovi zvaničnici da imaju više sluha za vas, mada znate da je jako mala šansa da se to dogodi, kaže Vukoičićeva. Ipak, ovakve izjave smatra uvredljivim.

„Ovo je čak i ispod nekih standarda koje smo očekivali od EU. Oni čak i ne žele da ispune ni tu jedinu tačku Briselskog sporazuma koja se odnosila na prava Srba na KiM i vrlo drsko i bezobrazno su odbili da razgovaraju o tome, a traže od Srbije da ih prizna. To je prosto toliko ekstremna politika same EU, da je čak malo previše i za ono na šta smo navikli od njih.

Upravo zato Srbija više ne treba da razgovara o bilo čemu dok se ne formira ta zajednica, kao što su to i rekli politički predstavnici Srba na KiM, pa da vidimo ko će postići dogovor i na koji način“, ističe sagovornica Sputnjika.

Sve, ipak, zavisi od Beograda jer, kako podvlači, bez Srbije ništa ne mogu da urade, pa ni da od Kosova naprave državu. Mogu da govore šta hoće ali za to što nameravaju su potrebne dve strane, a jedna je Beograd.

Nepotrebno učešće u ovakvim šaradama

Vukoičićeva ne sumnja da će zbog toga i dalje biti pritisaka, prljavih udaraca, nasrtaja Albanaca na Srbe koji su ostali na Kosovu i Metohiji. To je opipljiva opasnost.

U situaciji kada ne mogu da izdejstvuju svoje ciljeve nekakvim mirnim putem, onda se služe nasiljem, ne samo kosovski Albanci, nego i oni koji su im mentori, koji pišu takve izjave po Tviteru, kaže naša sagovornica, ali i primećuje da je to sve što mogu jer EU nema nikakav mehanizam da pritisne Srbiju.

„Nema ni čime da je ucenjuje. To članstvo u EU je toliko daleko i kao ideja je pođednako smešno kao i ova o međusobnom priznanju o čemu se razgovara. Srbija je svesna toga da je veliko pitanje da li će ikada postati članica EU. Jedini konkretan problem je to što Albanci imaju mehanizam da pritiskaju Srbiju preko Srba na Kosovu i Metohiji, koje mogu da ugroze, da napadnu“, ocenila je ona.

Srbija, kako smatra, treba da ignoriše fiktivne pregovore kojima se ništa ne postiže. U takvoj šaradi, kaže Vukoičićeva, Beograd ne treba da učestvuje. A EU nek pregovara sa Prištinom koliko god hoće i neka Brisel i Priština postižu dogovore kakve god hoće.

Pa i one da će Beogradu, velikodušno, ponuditi da Kosovo prizna Srbiju.

(Sputnik)

KOMENTARI15 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Stici ce i Kremalkjska jajara da podrzi "dogovor".

  • Suzuki Vitara says:

   Ej lirce, sto se foliras, ti nisi Mi. Ti si preumljivac na zadatku.

 2. radmila says:

  Ka Kosovo prizna Srbiju!?! Od kada je to Srbija nepriznata drzava? Izgleda od kad je Vucic trgovac nekretninama.

  • Mis says:

   sve drzave SVETA, Spremne za Rat, a gradani i srbija traze mir.

  • Idi Begaj says:

   Pa valjda ti albatrosi napokon uzajamno trebaju da priznaju da je Kosovo Srbija. A mi da priznamo da su okupirali našu pokrajinu i da nam plaćaju porez za korišćenje zemljišta, šta drugo?

 3. petrovgrad says:

  Šta drugo očekivati od pokvarenih zapanjaka. Šta će nama njihovo priznanje, kao da su oni neki faktor. Kd se prevede to na srpskom Mi treba da prihvatimo da Srbija više ne postoji, i da je komadaju kome šta i koliko treba. Malo morgen.

  • Velika Metla says:

   U tome i jeste poenta cele ove priče. Zapadu odgovara samo da Srbija NE POSTOJI.

 4. da da says:

  Ta zajednica srpskih opština je jedno veliko ništa!!! Upravo da je sutra proglase sami šiptari.Srbi u Hrvatskoj imaju zajednicu opština,ali apsolutno ih se ništa ne pita,mogu sami organizovati dečije igre,prvi glas sela ili folklorne igre i to je to.Kosovo i Metohija je srpska zemlja i treba sve pregovore zaustaviti i poništiti Briselski sporazum i samo se držati rezolucije 1244 UN-a,možemo šipcima dati široku autonomiju i to je sve što mogu dobiti.

 5. Gospodi Pomiluj says:

  Dobijamo nezavisno Kosova Republjik. I istovremeno gubimo pola Srbije. Da prodamo dok možemo jer će inače da nam otmu u sledećoj sceni? Pa tako su i oterali srbe odande, njihovu imovinu onde je trebalo proglasiti državnim vlasništvom da ne bi mogla da se proda. Nego šta traži taj Tači van Haga? Zar nije pod optužnicom za 78 ubijenih srba i albanaca? A tek zločinac Haradinaj? Znači imaju blagoslov svojih satanista. Ne daj se Srbijo (za male pare). Najlakše je oprati krv i prljav novac preko ovakvih krvnika i dilera, belosvetskih. Možda će srbija dići svoju suknjicu zbog love? Oće, oće, pa predsednik stalno priča kao "Ima para, oho ho," Odakle bre? Mi poišteni da izvršimo hari-kiri i završimo u carstvu Božijem, ovako se više ne može.

 6. Avangard-Kinzal says:

  4.rajh tera istu politiku kao i 3.rajh i 2.(A-U monarhija), a kako su prošla ta 2.rajha i čije je KiM na kraju nakon njihove propasti bilo??? Sve se ponavlja, uskoro nestaje i ovaj njihov 4.rajh a balkanska plemena koja su opet ušla rado u taj savez kaznićemo ovaj put KONAČNO I SUROVO!

 7. Archelay says:

  Hajde malo vremeplova.Svi znamo Da je Srbija dozivela strahovit vandalizam.Svi znamo da je Srbija bila uvucena u dogadzajima u Bosni.Daklem nema nesto sto neznamo sta sve belosvetski mesetari uradili i rade.I sada,odgovor Srbije se seta po politickim lavirintima sto to mesetarima i te kako odgovara.A pravna?Neko ce reci da je to smesna kategorija jer je subjekt koji ne postoji a postoji.I to ubedzenje odgovara probisvetima.Secam se kada je to Srbija pokusala na tom polju upanicio se Nato i reagovao velikom pretnjom.I za cudo,nastao je tajac.I,sta?Opet ce stara pesma?Opet ce.I dozivece kao mi u Makedoniju.Svakako,docice vreme za naplatu i ti probisvete dobice porcije ali ozuljke na nasem licu ostaju.

 8. Kulak says:

  Lajčak je zaradio svoju dnevnicu.Nama je to nebitno.

 9. Slavujka says:

  Mogu besplatno da koriste zemlju progonjenih Srba sa KiM ali ta se zemlja nikada neće prodati, bar nas što smo u dijaspori a za ostale Srbe neznam, možda će i svoje dupe da prodaju. Kako čujem prodavaju se nekretnine po Vranju, Surdulici, Leskovcu i Nišu. Nemaju naši Srbi preča posla nego da prodavaju zemlju i nekretnine za smešne pare. Doći će vreme za naplatu, prvo će jim migranti naplatiti za uništene države, kuće, porodice bliskog istoka a onda dolazi rat nevidjenih dogadjaja koji će da rasture EU kao trojanski konj Troju. Zato neka samo udaraju sankcije i prave proleća po svetu. Jedno je proleće rezervisano za EU kad-tad...

 10. Ramonda Serbika says:

  Država Srbija je suverena država priznata od Ujedinjenih nacija u svojim granicama.Država Srbija ima svoj Ustav - najviši zakonski akt koji su dužni da poštuju svi građani Srbije i sve institucije države Srbije.Nepoštovanje Ustava je KRIVIČNO DELO zbog koga se odgovara i svako na sudu dokazano nepoštovanje ustava povlači odgovarajuću kaznu. Svi oni,na svim nivoima koji pregovaraju i podpisuju kojekakve sporazume i dogovore sa predstavnicima terorističkih organizacija i predstavnicima OKUPACIONIH SNAGA na teritoriji Kosova i Metohije drastično,grubo i bezkurspulozno krše ustav države Srbije,čine zločin koji NE ZASTAREVA i zbog koga će kad tad ODGOVARATI. Amin.

 11. Kulak says:

  Volim Srbiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *