УДАРНА ВЕСТ: Потпредседник Бундестага затражио да Берлин протера америчког амбасадора! ШОК У ВАШИНГТОНУ

UDARNA VEST: Potpredsednik Bundestaga zatražio da Berlin protera američkog ambasadora! ŠOK U VAŠINGTONU

19 marta 2019

ANGELA Merkel vuče realne poteze koji nisu po volji zvaničnom Vašingtonu – primer je gasovod Severni tok-2 – ali se čuva otvorenih političkih sukobljavanja i jakih reči.

Mnogi oko nje i ispod nje više se, međutim, ne libe da Amerikancima „pokažu zube“.

Upravo je potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki oštro kritikao ambasaora SAD u BerlinuRičarda Grenela i  javno zatražio da bude proglašen za persona non grata.U intervjuu francuskoj novinaskoj agenciji AFP objasnio je zašto traži grenelovo proterivanje:

„Taj američki diplomata se ponaša kao vrhovni komesar okupacione vlasti. Njemu mora biti stavljeno do znanja da naša  tolerantnost ima granice. Nemačka ne sme trpeti Grenelove pokušaje da se meša u politiku suverene države kakva je Nemačka“.

Kubicki je potpredsednik opozicione ali parlamentarne Slobodne demokratske  partije, a imao je u vidu Grenelove pretnje sankcijama nemačkim kompanijama koje učestvuju u projektu Severni tok-2, kritikovanje berlina što vojne rashode ne podiže do 2 odsto nacionalnog BDP, javno zameranje nedeljniku Der Spiegel da se služi „antiameričkom retorikom“…

Zato je Kubicki pred kamerama sugerisao svom ministru spoljnih poslova Hajko Masu da protera Grenela koji je – kao poslednji „ispad“ – sebi dozvolio da kritikuje nemačkog ministra finansija Olafa Šolca zbog budžetskog plana Nemačke za nekoliko narednih godina.

Grenelu se nije svidelo – a to je onaj „Trampov čovek od poverenja“ kod kojeg na konsultacije odlazi Hašim Tači – što je Šolc  u plan uneo vojne rashode koji su „daleko od potrebnih dva odsto BDP“.

Kubicki je naglasio da nema nameru da štiti Šolca, koji ume i sam dsa se brani, pa dodao:

„Ne smemo više dozvoljavati da se američki ambasador meša u političke stvari nemačke“.

Šolc je u pomenutom planu predložio da Nemačka naredne godine vojne rashode podigne na 1,37 odsto svog BDP i da se do 2022-ge „približi 2 0dsto BDP“, a da ih već 2023-će spusti na 1,25 odsto BDP. To bi u 2023-oj značilo realno smanjenje za 50,2 milijarde dolara.

U februaru je Grenel javno spočitavao vladi Merkelove da Berlin ne sme štedeti na odbrani jer joj je „Rusija na pragu“.

(Fakti)

KOMENTARI5 komentara

 1. petrovgrad says:

  Nemačka je okupirana još od 1945. Ne priča Amer nepamet. Da vidimo dali će da ga proteraju.Odma tenkovi na ulicama iz američkih baza, kao u Čehoslovačkoj 1968 god.

 2. padre says:

  Kskvo poznavanje geografije, dakle to od Amera bisam očekicao, on zna, da su Nemaćka i Rusija skoro te ne komšije!

 3. milos says:

  Nemacka je zvanicno jos uvek okupirana od II svetskog rata .

 4. harry neron says:

  Ovome se vidi da je loše školova. Jer da je završio neku ozbiljnu školu znao bi da Marshallov plan za Nemačku treje 99 godina i završava se 2046. godine a do tada su ameri "gazde", i u Nemačkoj i u svim ostalim državama Europe koje je direktno ili indirektno obhvačao taj plan za revitalizaciju Europe posle drugog svetskog rata.

 5. Mez says:

  ((( Kubicki )))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *