УДАРНА ВЕСТ! ПРЕДСЕДНИК САВЕЗА СРБА У ФРАНЦУСКОЈ САОПШТИО: „Више не постоји пријатељство ове две државе“

UDARNA VEST! PREDSEDNIK SAVEZA SRBA U FRANCUSKOJ SAOPŠTIO: „Više ne postoji prijateljstvo ove dve države“

19 januara 2020

Predsednik Francuske Emanuel Makron pokušava da se nametne kao novi lider EU i da sve više utiče na prijem novih članica, ali mu spoljnu politiku diktira Amerika. Istorijsko prijateljstvo Francuske sa Srbijom ne postoji, postoje samo interesi.

Ovo je za Sputnjik izjavio predsednik Saveza Srba u Francuskoj Đuro Ćetković u emisiji „Od četvrtka do četvrtka.“On nam objašnjava da spoljnu politiku Francuske ne vodi Emanuel Makron, već Ministarstvo inostranih poslova, u kom rade atlantisti koji su školovani da slede politiku SAD.

„Kao što Tramp u Americi može malo toga da promeni, tako su i Makronu vezane ruke. On bi hteo mnogo da uradi ali ga u spoljnoj politici ograničavaju, sa jedne strane Angela Merkel, a sa druge Donald Tramp“, ističe Ćetković, koji je već četiri decenije u Francuskoj.

Nema prijateljstva Srbije i Francuske

Tezu da istorijsko prijateljstvo Francuske sa Srbijom ne postoji, već da postoje samo čisto ekonomski interesi, naš sagovornik objašnjava rečima:

„Francuska sledi svoje interese i voli Srbiju onoliko koliko može da ih ostvari. Makron je u Beogradu održao divan govor koji je bio lek za dušu za sve Srbe, ali svi mi treba da shvatimo da je Francuska kupila beogradski aerodrom i da želi da u beogradski metro ugradi svoju tehnologiju. Zvuči brutalno, ali je tako, nema tu ljubavi iz stogodišnjeg prijateljstva“.

Ipak, naš sagovornik kaže da u francuskom narodu postoji kult srpske vojske i da mnogi koji su imali svoje pretke na Solunskom frontu to pamte i cene. Međutim, dodaje on, obični Francuzi o tome ne znaju ništa, niti ih to zanima.

„S tim u vezi, ne treba da nas čudi gde je sedeo srpski predsednik na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Parizu. To je bio veliki skandal šefa protokola i tehničkog osoblja. Iako je nakon toga Makron došao u Beograd i održao emotivni govor, ipak je ostala knedla u grlu svima nama“, kaže naš sagovornik.

Pali vojnici čekaju venac predsednika

Ćetković smatra da bi predsednik Srbije, ma ko to bio, trebao prilikom državnih poseta da posećuje groblje palih srpskih boraca u Parizu i da polaže vence, baš kao što to čine ruski i francuski državici kada dolaze u Beograd.

„U predgrađu Pariza postoji Srpsko vojničko groblje, gde ima 748 grobova srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata i grob Esad paše. On je bio prvi ministar albanske vlade 1916. godine, koji je pomogao srpskoj vojsci kralja Petra da prođu oko Tirane. Zbog toga su ga Albanci prognali u izgnanstvo, a nastradao je u Parizu prilikom trećeg atentata. Njegova želja je bila da se sahrani sa srpskim vojnicima, što govori da nismo sa njima bili uvek krvni neprijatelji“, rekao je Ćetković.

Cilj Saveza — očuvanje kulturne baštine Srba

Savez Srba u Francuskoj postoji od 1912. godine i osnovali su ga prvi studenti koji su otišli na školovanje. On je danas krovna organizacija koja prikuplja klubove koji pomažu našem narodu da se integriše u francusko društvo, ali i ne dozvoljava asimilaciju, tako što radi na tome da se čuvaju naš jezik, kultura i religija.

Predsednik Saveza kaže da on pokušava u najboljem svetlu da predstavi Srbiju i da ima što više prijatelja u francuskim institucijama.

„Mi imamo dve parlamentarke u Makronovoj stranci — Živku Park i Ljiljanu Targi. Živka Park je povodom 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske napravila i prijem u Parlamentu, koji je bio izuzetno posećen, a naš Savez nastavlja tradiciju organizovanja Svetosavskog bala. Prvi put ove godine ćemo u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju organizovati Svetosavski bal i u Zubinom Potoku i potrudićemo se da Pariz dočaramo tamošnjim stanovnicima“, izjavio je Ćetković.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. vanja says:

  Mi smo Francuzima bili potrebni u prvom ratu kao topovsko meso, a Balkan kao drugi front koji bi skinuo sa ledja francuske vojske teret borbe protiv nemacke sile. To je bila alijansa iz cistog interesa. Od kada Francuska vodi politiku pomirenja sa Nemackom ( a to traje vec od pre drugog rata), mi Srbi im nismo korisni. Ako im se desi da spominju neko prijateljstvo, to je da bi nas otrgnuli od ruskog zagrljaja i privukli u uniju.

 2. Djoka Brica says:

  Setimo se samo njihovo slavlje u Parizu pre dve godine kada su siptarsku teroristu pozvali 100godina od zavrshetka 1.svetskog rata, tad ranije vec 1992god trebali smo da prekinemo svaku saradnju a i oni kao nacija su mi jako antipaticni.

  • Giga says:

   Tako je brate. Ko to nije shvatio, taj ne razume nista i dzaba mu je pricati. Francuzi su deo sistema koji je godinama protiv nas i tu se nista nece promeniti. Nas jedini spas je Rusija. Nazalost imamo vkast koja radi protiv nas. To moramo promeniti inace cemo nestati.

 3. Ivana says:

  Svi Srbi iz Evropskih država po malo u Austriju i Švajcarsku malo grupiranja učimo od mudrijih od nas. Najpoželjniji grad za Srbe van Srbije je Beč.

 4. Vinogradarska Breskva says:

  Prijateljstva nikad nije ni bilo - bosom prijatelju se poklanja obuća a ne naplaćuju pertle.

  • Božo Glišić says:

   Nažalost, istina.

 5. petrovgrad says:

  Pomoć srpskoj vjsci u prvom svetskom ratu pomogle su Italijanske ladje. Bila je jedna Francuska i dvesta Italijanskih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *