УДАРНА ВЕСТ – ПУТИН ОДБИО ИРАН!? „Русија није ватрогасна бригада, не можемо све редом да спасавамо“

UDARNA VEST – PUTIN ODBIO IRAN!? „Rusija nije vatrogasna brigada, ne možemo sve redom da spasavamo“

16 maja 2019

Rusija žali zbog toga što nuklearni sporazum s Iranom propada. Rusija se zalagala za to da se Zajednički sveobuhvatni plan dejstava za rešavanje iranskog nuklearnog problema sačuva, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora s austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom.

„Naš stav je poznat svim partnerima, uključujući i američke. Mi smo se zalagali za očuvanje tog sporazuma. Iran posle potpisivanja sporazuma i dalje predstavlja najtransparentniju i najlakše proverljivu zemlju na svetu u tom smislu“, rekao je Putin.Ruski lider je podsetio da je Moskva uvek podržavala taj sporazum, na kom se dugo radilo.

„Ključnu ulogu u potpisivanju tog sporazuma, treba direktno reći, odigrao je sam Iran, kao i SAD. Mi smo bili tu, pomagali smo svim učesnicima u tom procesu. Nadam se da je ta pomoć bila efikasna ukoliko je stigla do svog logičnog završetka — potpisivanja Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio na to da je predsednik Međunarodne agencije za atomsku energiju govorio o tome da Teheran ispunjava sve svoje obaveze iz sporazuma.

„Šta tu još ima da se doda? Ipak, naši američki partneri smatrali su da je neophodno istupiti iz sporazuma. Žalimo zbog onoga što se sada događa“, rekao je ruski lider.

On je, takođe, napomenuo da ne vidi svrhu povlačenja Irana iz nuklearnog sporazuma, pošto će krajnji rezultat takvog postupka biti da Teheran bude optužen za nepoštovanje dogovora, a ne Vašington, koji je isprovocirao propadanje dokumenta.

„Više puta sam u razgovoru s iranskim partnerima rekao da bi, prema mom mišljenju, za Iran bilo isplativije da ostane u tom sporazumu, bez obzira na sve“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je napomenuo da će reći nešto što ne zvuči diplomatski i što bi moglo da „zapara uši evropskih prijatelja“: „Amerikanci su istupili iz sporazuma, sporazum propada, evropske zemlje ništa ne mogu da učine da on bude sačuvan, ne mogu realno da sarađuju s Iranom da bi nadoknadile gubitke u ekonomskoj sferi“.

On je dodao da je to mnogo puta rekao iranskim kolegama.

„Videćemo šta će se događati. Rusija nije vatrogasna brigada, ne možemo sve redom da spasavamo, posebno ne ono što ne zavisi u potpunosti od nas. Svoju smo ulogu odigrali, i dalje smo spremni da igramo isto tako pozitivnu ulogu. To, međutim, ne zavisi samo od nas, to zavisi od svih partnera, od svih igrača, uključujući SAD i evropske zemlje, kao i Iran“, zaključio je Putin.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je da su SAD zauzele provokativan stav prema Iranu, podsetivši da su obnovile sankcije protiv te zemlje i da prete i Evropljanima uvođenjem ograničenja zbog saradnje s Teheranom.

„Bez opravdanog razloga SAD istupaju iz sporazuma, a to podriva veru u sporazum u principu. S evropske tačke gledišta posebno provocira činjenica da su SAD posle izlaska iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava obnovile sankcije Iranu i istovremeno rekle da će sve evropske kompanije koje sarađuju s Iranom biti kažnjene“, rekao je austrijski predsednik.

On je naglasio da takva dejstva ne utiču dobro na međunarodne odnose.

„Imam utisak da će svaki dodatni pritisak na Iran pogoršati političke odnose. Ako SAD i dalje budu vršile pritisak na Iran, to će povećati rizik od toga da se rasplamsa nova kriza, nalik na onu koja je bila u Iraku pre nekoliko godina. To niko ne želi u Evropi“, naglasio je Van der Belen.

Iran je na godišnjicu istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma 8. maja objavio da odustaje od ispunjavanja niza tačaka iz tog dokumenta, onih koje se tiču zaliha obogaćenog uranijuma i teške vode. Teheran je saopštio da ne smatra da ga takva ograničenja obavezuju, ukazujući na to da su takve mere preduzete zbog toga što SAD narušavaju nuklearni sporazum i zato što su obnovile sankcije Iranu.

Teheran je ostalim zemljama koje su potpisale sporazum (Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka i Francuska) dao 60 dana da zaštite njegove interese, obećavši da će se, u slučaju da reše probleme nastale zbog dejstava SAD, vratiti ispunjavanju obustavljenih obaveza.

(Sputnjik)

KOMENTARI36 komentara

 1. A akoM says:

  Rusija i Kina vojnom intervencijom USA protiv Irana,dobivaju zlatnu priliku na tacni,da tamo zajedno s Iranom,izbubaju USA i izvuku joj uši ako treba i toliko da i na drugim spornim mjestima učine isto(istočna Europa,Korejski poluotok,itd.)!Putin se sprema to propustiti!?!Pa nek onda gleda što će biti kad USA sronda Iran,ako ga ostave samog!Izgleda stoga vrlo moguće da je svjetska politika zapravo zajednička igra"elita"protiv"stoke sitnog zuba",a eliminacija većeg dijela čovječanstva uzputna"normalna"stvar!Pa dobro onda!Da vidimo kak bu to ispalo!?!Neka igre počnu!

  • Polako says:

   Biće i to, ali na kraju. Strpljen bude spašen. US razvlači ruske resurse, Ukrajina, Sirija, Balkan, Venecuela, Iran... I navlači ih na Izrael. Ali, proroštva kažu nešto drugo... Nije Kini za verovati, neće oni braniti hrišćane. Rusija neće udariti na narod Božji, koliko god prljavo igrali US, EU Izrael i NVO. Neko mora ostati hladne glave, da udari finiš tamo gde treba.

   • Slobodanka says:

    Eventualni sukob Rusije sa Izraelom treba da odvuče Rusiju u što veću ekonomsku i političku izolaciju na svetskoj sceni, ali i u još oštriji sukob sa SAD i postali bi moguća razmimoilaženja Rusije sa nekim državama Bliskog Istoka. To se neće desiti. Muslimanski faktor na Bliskom istoku imaće vodeću reč o daljoj sudbini Izraela. To tako i treba da bude jer na Bliskom Istoku preovladjujući i bitan faktor su razne države islamskog sveta. Problem je što su te države dosad i sada često medjusobno suprotstavljene. Na Bliskom Istoku itekako postoji pravilo "Divide Et Impera", zbog velikog američkog i britanskog uticaja. Takodje postoji i medjusobno suparništvo nevezano od spoljnih uticaja.

 2. Slobodanka says:

  Od sada pa u narednih 60 dana Iran će praktično biti van nuklearnog sporazuma. Ne verujem da će se u narednih 60 dana pronaći rešenje problema. Toga je unapred bilo svesno i rukovodstvo Irana. Zašto je onda rukovodstvo Irana odlučilo da se sada i Iran povuče iz Sporazuma??? Na prvi pogled izgleda kao da time sami još više izazivaju i provociraju SAD da ih napadne. Ovim oni sami daju Amerikancima još veći povod za vojni napad. Igra u stilu: Udari me ako si već naumio i ako smeš. To može da znači da Iran ima sa čime i zna po kojim ciljevima treba da uzvrati na američki vojni napad. Neka se zabune i tresnu jednu na Bondstil.

 3. dijagnoza hrvat says:

  Zar baš u SVAKOJ septičkoj jami mora da se vide amerikanci ???

 4. samostalan says:

  Putin otvoreno priznaje da se dogovorio sa Natanjahuom i Trampom u vezi sa bombardovanjem Irana. Dokazao je jos jednom da je cionisticki papucic. Za Iran je najbolje da vise nikada ne razgovara sa Rusijom jer ona samo sprovodi naredjenja svojih cionistickih gospodara. Posebno me sokirala Putinova prostacka metafora o vatrogascima. Care Putko, izraelska lutko.

  • Slobodanka says:

   Zašto i po čemu sve mora da rešava Rusija? Gospodo Europljani uzmite pa rešite i Vi nešto. Evropljani samo gledaju kako da se oni izvuku, i da izbegnu sankcije i da ne budu udareni po džepu. Ovo ne znači da se Putin dogovorio sa SAD i sa Izraelom, nego nema ni on rešenje za ovakvu situaciju.

   • samostalan says:

    Kad se upleo u Siriju i Venecuelu, sto se ne uplete u Iran? Zato sto ne sme, ne da Izrael. Putin je svojevremeno prodao vojnu opremu Iranu i u cak uzeo novac, ali kad se Natanjahu pobunio nije smeo nista da isporuci sto je dovelo skoro do medjunarodnog spora. Putin je sonja i papucic koji se lazno predstavlja kao ruski kauboj.

    • Slobodanka says:

     Ni nema potrebe da se sada uplete u Iran. Iran se već godinama sprema za ovakvu situaciju! Sedi i mirno gledaj šta će dalje biti.

    • Slobodanka says:

     Glup i zao ne može da razmišlja ispravno. Čim beže Španija, Nemačka, Holandija iz Persijskog zaliva i iz susednog Iraka - pa kolika je to vojna pomoć potrebna Iranu??? Treba da razmišljaš o tome koliko američkih aviona, brodova i nosača aviona će biti uništeno ako sad krenu vojno na Iran.

    • Neki says:

     Odakle tebi tako poverljive informacije

  • Miraš says:

   Iran povodom ovoga ni nije tražio od Rusije da ga spašava. Naprotiv. Ajatolah Ali Hamnei juče je izjavio da rata protiv Irana neće biti i da će Teheran nastaviti da se suprotstavlja Vašingtonu. „Kategorički izbor iranske nacije jeste borba protiv SAD i u toj borbi će SAD biti prinuđene da odstupe. Borba nije vojna, osnova za rat nema“, rekao je Hamnei. Zašto on smatra da rata protiv Irana neće biti, a svi ostali prognoziraju da hoće?

   • samostalan says:

    Hamnei je za mene izraelski agent sve dok ne prizna ko je taj ko trazi bombardovanje Irana. Svojevremeno je iransko rukovodstvo reklo da ce u slucaju napada na Iran, gadjati najpre Izrael, glavnog narucioca radova. Zanimljivo je kako se to sada vise ne pominje. Znaci da je tu doslo do nekog dogovora. Za masu ce ovo biti rat izmedju Amerike i Irana i opet niko nista nece shvatiti. Sve je laz i manipulacja da se Vlasi ne dosete.

    • Milan says:

     Zaboravio si bitnu činjenicu da eventualni rat SAD protiv Irana ujedno je i rat protiv prisustva Rusije na Bliskom Istoku, konkretno u Siriji. Američke trupe još uvek se ne povlače iz Sirije, bez obzira na raniju Trampovu najavu. To znači da se SAD još uvek nada da će okrenuti stanje u Siriji u svoju korist. Nije došlo do nekog tajnog i značajnog dogovora kao što pretpostavljaš/sumnjaš, nego velika sila SAD svim sredstvima nastoji da jača svoju prisutnost na celom Bliskom Istoku. Da bi to postigli na redu je Iran. Nameravaju da konačno pokore Iran i već odavno vode težak specijalni rat protiv Irana ekonomskim, psihološko-propagandnim i političkim sredstvima. Pokušali su i obojenu revoluciju u Iranu krajem 2017 godine pa nije uspela. Ako sve to ne daje rezultate, a nema ih, onda će pokušati vojno. Ali neće uspeti ni vojno jer Iran se godinama unazad priprema za odbranu. Ta priprema je puno važnija nego nekakva pomoć koja bi im tek sada bila pružena.

 5. Slobodanka says:

  Putin ne vidi svrhu povlačenja Irana iz nuklearnog sporazuma, pošto će krajnji rezultat biti da Teheran bude optužen za nepoštovanje dogovora, a ne Vašington, koji je prvi napustio taj Sporazum. "Videćemo šta će se događati. Rusija nije vatrogasna brigada..." A evropske zemlje i evropske kompanije nemaju rešenje zbog američkih sankcija. Štagod da bude sigurno će još više biti sankcionisane evropske zemlje i te evropske kompanije kroz povišenu cenu nafte. Zatim čim se sukob rasplamsa mogući su novi veliki talasi bliskoistočnih izbeglica u Evropu.

  • samostalan says:

   Razmislite o metafori sa vatrogascima u kontekstu cinjenice da Rusi imaju vatrogasnu brigadu u Nisu. Ima li veceg cinizma od ovoga kako se Rusi ponasaju prema nama Srbima?

   • Slobodanka says:

    Već ti se svi smeju koliko bulazniš. Države članice EU imaju stanovništva triput više nego Rusija i još više, zatim ukupno gledano značajno su bogatije od Rusije, imaju dve države tipa velika sila koje su nuklearne sile i stalne su članice SB UN. I te velike evropske sile i druge države pojedinačno i EU u celini u dobrim su odnosima sa Iranom, a sa druge strane u dobrim su odnosima i sa SAD. Što EU, Francusku i V.B. ne pozoveš da reše ovaj problem? Baš one bi mogle da ga reše, daleko pre nego Rusija.

    • samostalan says:

     Ne razumes da nema problema, ima samo naloga Izraela da Iran bude bombardovan. Sada se trazi nacin i opravdanje da se to izvede, a Putin i Tramp su izvodjaci radova, kelneri, i nista vise.

    • samostalan says:

     Ovo sto pisem sa Rusima nema veze, vec sa njihovim cionistickim liderom koga je na vlast doveo Jeljcin. Kako to nisi primetio.

     • Mile says:

      To što pišeš je ponižavajuće za čitanje i ostavlja utisak o velikoj ličnoj strašljivosti.

 6. Đorđe says:

  Prodo ih je,kao što je nas jelcin prodo a mi mislimo da rusi mogu dva put da nas prodaju. Pa nisu ameri ludi da nas dva puta kupe oni su već dali lovu jelcinu. Tako je i putko uzo lovu proklet bio,ovamo se zalaže za međ. pravo a sad staje na stranu usa, to znače njegove reči.

  • samostalan says:

   Hvala bogu da makar neko to vidi.

 7. Milan says:

  Istorija kao da se ponavlja. Opet će se jedna svetska imperija polomiti na Persijancima tj. Irancima. Jedan od važnih razloga za pad starog Rima bilo je skupo, iscrpljujuće i dugogodišnje ratovanje na Bliskom Istoku. Prvi znak ozbiljne krize rimskog carstva bio je nastanak novog Persijskog carstva za vreme dinastija Sasanida (226-651). Oni su svoju državu zvali zvali Iran ili Eranšaher/Iranšaher. Rimskom carstvu trebalo je 50 godina da otkloni sasanidsku pretnju, a to su postigli oduzimanjem i onih regionalnih poreskih prihoda od ranije osvojenih zapadnoevropskih gradova. Vojne snage Rima na Istoku prema sasanidskom carstvu jesu tada osnažene, ali to je s druge strane na Zapadu proizvelo veoma štetne i nepovoljne posledice. Ne može se imati ceo svet.

 8. Amir says:

  Ako hoce da ociste Aziju od kauboja morace to da urade zajedno sa Iranom Kinom i Rusijom inace na tom kontinentu nikad mira biti nece

 9. samostalan says:

  Kad Slihtari pod zaastitom Amerike pocnu genocid na Srbima, Putin ce reci da nije on sef vatrogasne brigade pa da se svuda mesa. I nece se ni mesati, Srbima predstoji katastrofa upravo zato jer se ne uzdaju u Kinu nego u Rusiju, bolje reci kauboja Putina koji je samo sef kartela, a Rus nikako.

  • Gigamoravac says:

   Ajd oladi malo RusofobA sto bi nas Putin spasavao? Kazi tvom predsedniku neka pozove NATO.

   • samostalan says:

    Ne ocekujem da me spasava cionisticki agent Putin, ocekujem da se Srbi probude i izlece od bolesti ruso i ostalih fobija i da se oslone na sebe, sve drugo je ponizavanje.

 10. Stavljaju im drogu u sendvič says:

  "Naši Američki partneri" Putineee, probudi seeee... Ovaj fantazira budan.

 11. samostalan says:

  Samo izdajnik svoje neprijatelje zove partnerima. Najbolji primeri: Putin i Vucic. Prvome su partneri genocidni kauboji, a drugome slihtarski zlocinci.

 12. Zdravko Kupusar says:

  Putin je sasvim u pravu. Iran je drska teroristicka zemlja koja je slala dzihadiste u Bosnu da kolju Srbe, sa Rusijom su ratovali nebrojeno puta, u ratu u Sirji su oterali Ruse sa svog aerodroma koji je Rusima bio potreban za stratesku avijaciju.. Iran preferira trgovinu sa EU i Kinom, a Rusiju zaobilazi koliko god moze... I sad Putin treba da salje Ruse da ginu za Iran hahaha. Nije poludeo. Putin je ucinio super stvar. Neka se ludjaci iz NATO i teroristi ubijaju do iznemoglosti, a ako izbije svetski rat, Rusi ce lepo posmatrati sa strane kao gospoda i razvijati ekonomiju. Putin je pametan covek!

 13. Predrag says:

  Pitanje Irana, islamske revolucije u Iranu, širenje Islama u čemu je Iran dao veliki doprinos, treba šire posmatrati, tačnije za duže vrijeme i za širi prostor. U mnogo čemu Iran nije nevinašce. Navešću samo primjer BiH. Iran je osnovao fundamentalističku SDA, finansirao je, Iranski dobrovoljci su ratovali u Bih na Muslimanskoj starani, činili su strašne zločine protiv Srba. Poslije rata bili su veoma aktivni u Sarajevu i muslimanskom dijelu BiH. Poslednjih godina ameri su im suzili prostor za manevar ali u tu prazninu nažalost uskočila Arabija. Kada hje u pitanju Izrael, nama Srbima, ma ggdje god bili mnogo je povoljniji Izrael nego Iran. Izraelska računica sukoba između muslimana i nama Srbima ide na ruku, tako da u podršci Iranu treeba malo stati i čekati da stvari idu svojim tokom.

  • samostalan says:

   Razmisli o onome sto govoris, Srbiju su unistili Holbruk, Klark, Olbrajt… Bombardovanje opravdavao Anri Levi, srpske organe seckali Kusner i Somnez… svi redom Jevreji. Navedi mi makar tri Iranca koji su na tom najvisem nivou unistavali nas narod. Ili zacuti i stidi se svoje gluposti.

 14. SiNiša says:

  Imao bih komentar da ima mesta. Neki MNOGOmrsci neznaju za meru...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *