УДАРНА ВЕСТ – ПУТИН ОДБИО ИРАН!? „Русија није ватрогасна бригада, не можемо све редом да спасавамо“

УДАРНА ВЕСТ – ПУТИН ОДБИО ИРАН!? „Русија није ватрогасна бригада, не можемо све редом да спасавамо“

16 маја 2019

Русија жали због тога што нуклеарни споразум с Ираном пропада. Русија се залагала за то да се Заједнички свеобухватни план дејстава за решавање иранског нуклеарног проблема сачува, изјавио је руски председник Владимир Путин након разговора с аустријским председником Александером ван дер Беленом.

„Наш став је познат свим партнерима, укључујући и америчке. Ми смо се залагали за очување тог споразума. Иран после потписивања споразума и даље представља најтранспарентнију и најлакше проверљиву земљу на свету у том смислу“, рекао је Путин.Руски лидер је подсетио да је Москва увек подржавала тај споразум, на ком се дуго радило.

„Кључну улогу у потписивању тог споразума, треба директно рећи, одиграо је сам Иран, као и САД. Ми смо били ту, помагали смо свим учесницима у том процесу. Надам се да је та помоћ била ефикасна уколико је стигла до свог логичног завршетка — потписивања Заједничког свеобухватног плана дејстава“, додао је Путин.

Руски председник је подсетио на то да је председник Међународне агенције за атомску енергију говорио о томе да Техеран испуњава све своје обавезе из споразума.

„Шта ту још има да се дода? Ипак, наши амерички партнери сматрали су да је неопходно иступити из споразума. Жалимо због онога што се сада догађа“, рекао је руски лидер.

Он је, такође, напоменуо да не види сврху повлачења Ирана из нуклеарног споразума, пошто ће крајњи резултат таквог поступка бити да Техеран буде оптужен за непоштовање договора, а не Вашингтон, који је испровоцирао пропадање документа.

„Више пута сам у разговору с иранским партнерима рекао да би, према мом мишљењу, за Иран било исплативије да остане у том споразуму, без обзира на све“, рекао је Путин.

Руски председник је напоменуо да ће рећи нешто што не звучи дипломатски и што би могло да „запара уши европских пријатеља“: „Американци су иступили из споразума, споразум пропада, европске земље ништа не могу да учине да он буде сачуван, не могу реално да сарађују с Ираном да би надокнадиле губитке у економској сфери“.

Он је додао да је то много пута рекао иранским колегама.

„Видећемо шта ће се догађати. Русија није ватрогасна бригада, не можемо све редом да спасавамо, посебно не оно што не зависи у потпуности од нас. Своју смо улогу одиграли, и даље смо спремни да играмо исто тако позитивну улогу. То, међутим, не зависи само од нас, то зависи од свих партнера, од свих играча, укључујући САД и европске земље, као и Иран“, закључио је Путин.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен рекао је да су САД заузеле провокативан став према Ирану, подсетивши да су обновиле санкције против те земље и да прете и Европљанима увођењем ограничења због сарадње с Техераном.

„Без оправданог разлога САД иступају из споразума, а то подрива веру у споразум у принципу. С европске тачке гледишта посебно провоцира чињеница да су САД после изласка из Заједничког свеобухватног плана дејстава обновиле санкције Ирану и истовремено рекле да ће све европске компаније које сарађују с Ираном бити кажњене“, рекао је аустријски председник.

Он је нагласио да таква дејства не утичу добро на међународне односе.

„Имам утисак да ће сваки додатни притисак на Иран погоршати политичке односе. Ако САД и даље буду вршиле притисак на Иран, то ће повећати ризик од тога да се распламса нова криза, налик на ону која је била у Ираку пре неколико година. То нико не жели у Европи“, нагласио је Ван дер Белен.

Иран је на годишњицу иступања САД из нуклеарног споразума 8. маја објавио да одустаје од испуњавања низа тачака из тог документа, оних које се тичу залиха обогаћеног уранијума и тешке воде. Техеран је саопштио да не сматра да га таква ограничења обавезују, указујући на то да су такве мере предузете због тога што САД нарушавају нуклеарни споразум и зато што су обновиле санкције Ирану.

Техеран је осталим земљама које су потписале споразум (Русија, Кина, Велика Британија, Немачка и Француска) дао 60 дана да заштите његове интересе, обећавши да ће се, у случају да реше проблеме настале због дејстава САД, вратити испуњавању обустављених обавеза.

(Спутњик)

KOMENTARI36 коментара

 1. A akoM says:

  Rusija i Kina vojnom intervencijom USA protiv Irana,dobivaju zlatnu priliku na tacni,da tamo zajedno s Iranom,izbubaju USA i izvuku joj uši ako treba i toliko da i na drugim spornim mjestima učine isto(istočna Europa,Korejski poluotok,itd.)!Putin se sprema to propustiti!?!Pa nek onda gleda što će biti kad USA sronda Iran,ako ga ostave samog!Izgleda stoga vrlo moguće da je svjetska politika zapravo zajednička igra"elita"protiv"stoke sitnog zuba",a eliminacija većeg dijela čovječanstva uzputna"normalna"stvar!Pa dobro onda!Da vidimo kak bu to ispalo!?!Neka igre počnu!

  • Polako says:

   Biće i to, ali na kraju. Strpljen bude spašen. US razvlači ruske resurse, Ukrajina, Sirija, Balkan, Venecuela, Iran... I navlači ih na Izrael. Ali, proroštva kažu nešto drugo... Nije Kini za verovati, neće oni braniti hrišćane. Rusija neće udariti na narod Božji, koliko god prljavo igrali US, EU Izrael i NVO. Neko mora ostati hladne glave, da udari finiš tamo gde treba.

   • Slobodanka says:

    Eventualni sukob Rusije sa Izraelom treba da odvuče Rusiju u što veću ekonomsku i političku izolaciju na svetskoj sceni, ali i u još oštriji sukob sa SAD i postali bi moguća razmimoilaženja Rusije sa nekim državama Bliskog Istoka. To se neće desiti. Muslimanski faktor na Bliskom istoku imaće vodeću reč o daljoj sudbini Izraela. To tako i treba da bude jer na Bliskom Istoku preovladjujući i bitan faktor su razne države islamskog sveta. Problem je što su te države dosad i sada često medjusobno suprotstavljene. Na Bliskom Istoku itekako postoji pravilo "Divide Et Impera", zbog velikog američkog i britanskog uticaja. Takodje postoji i medjusobno suparništvo nevezano od spoljnih uticaja.

 2. Slobodanka says:

  Od sada pa u narednih 60 dana Iran će praktično biti van nuklearnog sporazuma. Ne verujem da će se u narednih 60 dana pronaći rešenje problema. Toga je unapred bilo svesno i rukovodstvo Irana. Zašto je onda rukovodstvo Irana odlučilo da se sada i Iran povuče iz Sporazuma??? Na prvi pogled izgleda kao da time sami još više izazivaju i provociraju SAD da ih napadne. Ovim oni sami daju Amerikancima još veći povod za vojni napad. Igra u stilu: Udari me ako si već naumio i ako smeš. To može da znači da Iran ima sa čime i zna po kojim ciljevima treba da uzvrati na američki vojni napad. Neka se zabune i tresnu jednu na Bondstil.

 3. dijagnoza hrvat says:

  Zar baš u SVAKOJ septičkoj jami mora da se vide amerikanci ???

 4. samostalan says:

  Putin otvoreno priznaje da se dogovorio sa Natanjahuom i Trampom u vezi sa bombardovanjem Irana. Dokazao je jos jednom da je cionisticki papucic. Za Iran je najbolje da vise nikada ne razgovara sa Rusijom jer ona samo sprovodi naredjenja svojih cionistickih gospodara. Posebno me sokirala Putinova prostacka metafora o vatrogascima. Care Putko, izraelska lutko.

  • Slobodanka says:

   Zašto i po čemu sve mora da rešava Rusija? Gospodo Europljani uzmite pa rešite i Vi nešto. Evropljani samo gledaju kako da se oni izvuku, i da izbegnu sankcije i da ne budu udareni po džepu. Ovo ne znači da se Putin dogovorio sa SAD i sa Izraelom, nego nema ni on rešenje za ovakvu situaciju.

   • samostalan says:

    Kad se upleo u Siriju i Venecuelu, sto se ne uplete u Iran? Zato sto ne sme, ne da Izrael. Putin je svojevremeno prodao vojnu opremu Iranu i u cak uzeo novac, ali kad se Natanjahu pobunio nije smeo nista da isporuci sto je dovelo skoro do medjunarodnog spora. Putin je sonja i papucic koji se lazno predstavlja kao ruski kauboj.

    • Slobodanka says:

     Ni nema potrebe da se sada uplete u Iran. Iran se već godinama sprema za ovakvu situaciju! Sedi i mirno gledaj šta će dalje biti.

    • Slobodanka says:

     Glup i zao ne može da razmišlja ispravno. Čim beže Španija, Nemačka, Holandija iz Persijskog zaliva i iz susednog Iraka - pa kolika je to vojna pomoć potrebna Iranu??? Treba da razmišljaš o tome koliko američkih aviona, brodova i nosača aviona će biti uništeno ako sad krenu vojno na Iran.

  • Miraš says:

   Iran povodom ovoga ni nije tražio od Rusije da ga spašava. Naprotiv. Ajatolah Ali Hamnei juče je izjavio da rata protiv Irana neće biti i da će Teheran nastaviti da se suprotstavlja Vašingtonu. „Kategorički izbor iranske nacije jeste borba protiv SAD i u toj borbi će SAD biti prinuđene da odstupe. Borba nije vojna, osnova za rat nema“, rekao je Hamnei. Zašto on smatra da rata protiv Irana neće biti, a svi ostali prognoziraju da hoće?

   • samostalan says:

    Hamnei je za mene izraelski agent sve dok ne prizna ko je taj ko trazi bombardovanje Irana. Svojevremeno je iransko rukovodstvo reklo da ce u slucaju napada na Iran, gadjati najpre Izrael, glavnog narucioca radova. Zanimljivo je kako se to sada vise ne pominje. Znaci da je tu doslo do nekog dogovora. Za masu ce ovo biti rat izmedju Amerike i Irana i opet niko nista nece shvatiti. Sve je laz i manipulacja da se Vlasi ne dosete.

    • Milan says:

     Zaboravio si bitnu činjenicu da eventualni rat SAD protiv Irana ujedno je i rat protiv prisustva Rusije na Bliskom Istoku, konkretno u Siriji. Američke trupe još uvek se ne povlače iz Sirije, bez obzira na raniju Trampovu najavu. To znači da se SAD još uvek nada da će okrenuti stanje u Siriji u svoju korist. Nije došlo do nekog tajnog i značajnog dogovora kao što pretpostavljaš/sumnjaš, nego velika sila SAD svim sredstvima nastoji da jača svoju prisutnost na celom Bliskom Istoku. Da bi to postigli na redu je Iran. Nameravaju da konačno pokore Iran i već odavno vode težak specijalni rat protiv Irana ekonomskim, psihološko-propagandnim i političkim sredstvima. Pokušali su i obojenu revoluciju u Iranu krajem 2017 godine pa nije uspela. Ako sve to ne daje rezultate, a nema ih, onda će pokušati vojno. Ali neće uspeti ni vojno jer Iran se godinama unazad priprema za odbranu. Ta priprema je puno važnija nego nekakva pomoć koja bi im tek sada bila pružena.

 5. Slobodanka says:

  Putin ne vidi svrhu povlačenja Irana iz nuklearnog sporazuma, pošto će krajnji rezultat biti da Teheran bude optužen za nepoštovanje dogovora, a ne Vašington, koji je prvi napustio taj Sporazum. "Videćemo šta će se događati. Rusija nije vatrogasna brigada..." A evropske zemlje i evropske kompanije nemaju rešenje zbog američkih sankcija. Štagod da bude sigurno će još više biti sankcionisane evropske zemlje i te evropske kompanije kroz povišenu cenu nafte. Zatim čim se sukob rasplamsa mogući su novi veliki talasi bliskoistočnih izbeglica u Evropu.

  • samostalan says:

   Razmislite o metafori sa vatrogascima u kontekstu cinjenice da Rusi imaju vatrogasnu brigadu u Nisu. Ima li veceg cinizma od ovoga kako se Rusi ponasaju prema nama Srbima?

   • Slobodanka says:

    Već ti se svi smeju koliko bulazniš. Države članice EU imaju stanovništva triput više nego Rusija i još više, zatim ukupno gledano značajno su bogatije od Rusije, imaju dve države tipa velika sila koje su nuklearne sile i stalne su članice SB UN. I te velike evropske sile i druge države pojedinačno i EU u celini u dobrim su odnosima sa Iranom, a sa druge strane u dobrim su odnosima i sa SAD. Što EU, Francusku i V.B. ne pozoveš da reše ovaj problem? Baš one bi mogle da ga reše, daleko pre nego Rusija.

    • samostalan says:

     Ne razumes da nema problema, ima samo naloga Izraela da Iran bude bombardovan. Sada se trazi nacin i opravdanje da se to izvede, a Putin i Tramp su izvodjaci radova, kelneri, i nista vise.

    • samostalan says:

     Ovo sto pisem sa Rusima nema veze, vec sa njihovim cionistickim liderom koga je na vlast doveo Jeljcin. Kako to nisi primetio.

     • Mile says:

      To što pišeš je ponižavajuće za čitanje i ostavlja utisak o velikoj ličnoj strašljivosti.

 6. Đorđe says:

  Prodo ih je,kao što je nas jelcin prodo a mi mislimo da rusi mogu dva put da nas prodaju. Pa nisu ameri ludi da nas dva puta kupe oni su već dali lovu jelcinu. Tako je i putko uzo lovu proklet bio,ovamo se zalaže za međ. pravo a sad staje na stranu usa, to znače njegove reči.

  • samostalan says:

   Hvala bogu da makar neko to vidi.

 7. Milan says:

  Istorija kao da se ponavlja. Opet će se jedna svetska imperija polomiti na Persijancima tj. Irancima. Jedan od važnih razloga za pad starog Rima bilo je skupo, iscrpljujuće i dugogodišnje ratovanje na Bliskom Istoku. Prvi znak ozbiljne krize rimskog carstva bio je nastanak novog Persijskog carstva za vreme dinastija Sasanida (226-651). Oni su svoju državu zvali zvali Iran ili Eranšaher/Iranšaher. Rimskom carstvu trebalo je 50 godina da otkloni sasanidsku pretnju, a to su postigli oduzimanjem i onih regionalnih poreskih prihoda od ranije osvojenih zapadnoevropskih gradova. Vojne snage Rima na Istoku prema sasanidskom carstvu jesu tada osnažene, ali to je s druge strane na Zapadu proizvelo veoma štetne i nepovoljne posledice. Ne može se imati ceo svet.

 8. Amir says:

  Ako hoce da ociste Aziju od kauboja morace to da urade zajedno sa Iranom Kinom i Rusijom inace na tom kontinentu nikad mira biti nece

 9. samostalan says:

  Kad Slihtari pod zaastitom Amerike pocnu genocid na Srbima, Putin ce reci da nije on sef vatrogasne brigade pa da se svuda mesa. I nece se ni mesati, Srbima predstoji katastrofa upravo zato jer se ne uzdaju u Kinu nego u Rusiju, bolje reci kauboja Putina koji je samo sef kartela, a Rus nikako.

  • Gigamoravac says:

   Ajd oladi malo RusofobA sto bi nas Putin spasavao? Kazi tvom predsedniku neka pozove NATO.

   • samostalan says:

    Ne ocekujem da me spasava cionisticki agent Putin, ocekujem da se Srbi probude i izlece od bolesti ruso i ostalih fobija i da se oslone na sebe, sve drugo je ponizavanje.

 10. Stavljaju im drogu u sendvič says:

  "Наши Амерички партнери" Путинеее, пробуди сееее... Овај фантазира будан.

 11. samostalan says:

  Samo izdajnik svoje neprijatelje zove partnerima. Najbolji primeri: Putin i Vucic. Prvome su partneri genocidni kauboji, a drugome slihtarski zlocinci.

 12. Zdravko Kupusar says:

  Putin je sasvim u pravu. Iran je drska teroristicka zemlja koja je slala dzihadiste u Bosnu da kolju Srbe, sa Rusijom su ratovali nebrojeno puta, u ratu u Sirji su oterali Ruse sa svog aerodroma koji je Rusima bio potreban za stratesku avijaciju.. Iran preferira trgovinu sa EU i Kinom, a Rusiju zaobilazi koliko god moze... I sad Putin treba da salje Ruse da ginu za Iran hahaha. Nije poludeo. Putin je ucinio super stvar. Neka se ludjaci iz NATO i teroristi ubijaju do iznemoglosti, a ako izbije svetski rat, Rusi ce lepo posmatrati sa strane kao gospoda i razvijati ekonomiju. Putin je pametan covek!

 13. Predrag says:

  Pitanje Irana, islamske revolucije u Iranu, širenje Islama u čemu je Iran dao veliki doprinos, treba šire posmatrati, tačnije za duže vrijeme i za širi prostor. U mnogo čemu Iran nije nevinašce. Navešću samo primjer BiH. Iran je osnovao fundamentalističku SDA, finansirao je, Iranski dobrovoljci su ratovali u Bih na Muslimanskoj starani, činili su strašne zločine protiv Srba. Poslije rata bili su veoma aktivni u Sarajevu i muslimanskom dijelu BiH. Poslednjih godina ameri su im suzili prostor za manevar ali u tu prazninu nažalost uskočila Arabija. Kada hje u pitanju Izrael, nama Srbima, ma ggdje god bili mnogo je povoljniji Izrael nego Iran. Izraelska računica sukoba između muslimana i nama Srbima ide na ruku, tako da u podršci Iranu treeba malo stati i čekati da stvari idu svojim tokom.

  • samostalan says:

   Razmisli o onome sto govoris, Srbiju su unistili Holbruk, Klark, Olbrajt… Bombardovanje opravdavao Anri Levi, srpske organe seckali Kusner i Somnez… svi redom Jevreji. Navedi mi makar tri Iranca koji su na tom najvisem nivou unistavali nas narod. Ili zacuti i stidi se svoje gluposti.

 14. SiNiša says:

  Имао бих коментар да има места. Неки МНОГОмрсци незнају за меру...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u