УДАРНА ВЕСТ – РАСКОЛ У АМЕРИЦИ: Конгрес САД није подржао војну интервенцију у Венецуели

UDARNA VEST – RASKOL U AMERICI: Kongres SAD nije podržao vojnu intervenciju u Venecueli

13 februara 2019

Američki Kongres nije podržao vojnu intervenciju SAD u Venecueli, izjavio je šef komiteta za međunarodne odnose Predstavničkog doma Eliot Engel.

„Vojna intervencija nije moguća opcija. Kongres je taj koji odlučuje gde i kada će američke snage biti iskorišćene u svetu“, rekao je.Ranije su predstavnici američke administracije saopštili da se razmatra upotreba vojne sile kada je reč o rešavanju pitanja u Venecueli.

Prethodno su ruske vlasti upozorile predstavnike Vašingtona da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Venecuele, što uključuje i eventualnu vojnu intervenciju.

I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov lično je upozorio američkog državnog sekretara Majka Pompea da bi svako mešanje u unutrašnje stvari Venecuele predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  "duboka država"...........,pušionaaaa....! Ako,i treba! Dosta su se napljačkali! Neka sada koriste malo svoje resurse!

 2. Velika Metla says:

  Taman posla da i tamo dobiju po leđima,kao u Siriji!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Gde ste vi kroATI koji ste sve do ove vesti trabunjali kako će Rusi da "brane" Venecuelu tj.povuku se pred kaubojima ???

 4. Slobodanka says:

  Ovo smo pretpostavljali da vojska SAD neče smeti da krene u vojnu intervenciju protiv Venecuele. Ako je ova vest tačna otpada i slanje onih 5.000 američkih vojnika koje je predlagao Bolton, savetnik predsednika za naceonalnu bezbednost. IZ Kolumbije će i dalje praviti problem, ali sada sa smanjenim snagama, računajući na kolumbijsku vojsku, druge proksi vojske, privatne vojske, tkzv. komandose. Verovatno će i dalje pokušavati nasilno slanje humanitarne pomoći u Venecuelu, a u kojoj bi bilo sakriveno oružje za pobunu. Koristiće pretnje druge vrste zasnovane na ekonomskoj osnovi, na lažima i prevarama. Dok god se ne obračunaju sa marionetom Huan Guaido i ostalim opasnim likovima iz te opozicije imaće rzik od mogućeg pravljenja sukoba i haosa u zemlji. U Venecueli to znaju, jedino im treba neko vreme da to čišćenje sprovedu po mogućstvu što mirnije.

 5. Slobodanka says:

  Ovo je Odluka Predstavničkog doma Kongresa SAD (donjeg doma Kongresa) da vojna intervencija SAD u Venecueli nije moguća. Ona nije rezultat pasifizma demokratske većine u Predstavničkom domu nego navodno u pitanju je ograničavanje Trampovih ovlašćenja u spoljnoj politici. Inače Eliot Engel je poznati šiptarski lobista koji je ranije itekako davao podršku terorističkoj OVK na Kosovu i Tačiju i Haradinaju. Ovaj put dao je podršku Huanu Guaido. Predstavnički dom predlaže: poziva na davanje prava venecuelanskoj opoziciji (Guaidu ako postane realna vlast) da ne vraća kredite koje je Rusija davala Venecueli. Ispada da američki novac je neprikosnoven, a ruski novac može i da se ne vraća, pogotovo ako treba da ga vraća američka marioneta u Karakasu. ... Ali to isto je uradila i Trampova administracija prethodnih dana kad su poručili Kini da neće videti njihov novac koji su ulagali u Venecuelu ako budu i dalje podržavali Nikolasa Madura. Sve liči na unapred dogovorenu igru: najpre da Trampova administracija maksimalno pripreti na sve načine i vojno, a ako to ne uspe onda reaguje Kongres sa ograničavanjem Trampa te neće izlagati vojsku rizičnoj intervenciji u Venecueli, nego će nastaviti sa svim ostalim vrstama pretnji.

 6. Milan says:

  SAD godinama radi na podrivanju Venecuele sa ciljem da je ekonomski i političke slome, zatim da uspostave tamo njima naklonjen režim i da obezbede ulazak američkih firmi osvajačica nafte, gasa, i sveta. Nisu u tome uspeli zahvaljujući finansijskoj podršci Kine i Rusije. SAD i dalje radi na promeni režima u Venecueli. Tramp je 2016 godine jedva ostvario tesnu pobedu u njegovoj bogatoj SAD, a u napadnutoj i oslabljenoj Venecueli Maduro je 2018 godine ostvario pobedu sa 67,8% glasova. Tramp za sebe može samo da sanja takve rezultate koje je ostvario Maduro. Medjutim Tramp se spušta još niže pa sada proglašava Nikolasa Madura nelegitimnim diktatorom. „Staćemo uz vladu Gvaida kako bi se povratile sloboda, demokratija i pokrenuo oporavak Venecuele. SAD i Kolumbija će se izboriti sa svim provokacijama od strane nelegitimnog diktatora Nikolasa Madura i onih koji u njegovo ime podrivaju bezbednost regiona“, stoji u zajedničkom saopštenju Donalda Trampa i Ivana Dukea predsednika Kolumbije.

 7. Milan says:

  SAD i Kolumbija: Zajednički ćemo se suprotstaviti Maduru - 13.02.2019 Predsednici SAD i Kolumbije Donald Tramp i Ivan Duke Markes izjavili su nakon pregovora u Vašingtonu da će uložiti zajedničke napore kako bi se rešila kriza u Venecueli. „Odlučno podržavamo predsednika Huana Gvaida i pozivamo sve strane da održe mir i stabilnost u regionu“, navodi se u saopštenju iz Bele kuće. Predsednici SAD i Kolumbije ocenjuju i da će na osnovu tesnog partnerstva te dve zemlje, ali i podrške drugih regionalnih i globalnih saveznika, rezultati biti vidljivi. „Staćemo uz vladu Gvaida kako bi se povratile sloboda, demokratija i pokrenuo oporavak Venecuele. SAD i Kolumbija će se izboriti sa svim provokacijama od strane nelegitimnog diktatora Nikolasa Madura i onih koji u njegovo ime podrivaju bezbednost regiona“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *