УДАРНА ВЕСТ! РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРОГЛАШАВА НЕЗАВИСНОСТ!

UDARNA VEST! REPUBLIKA SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST!

25 januara 2019

Predstavnici svih političkih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su upozorili da će Narodna skupština doneti odluku o budućem statusu RS u slučaju da Ustavni sud BiH prihvati moguću apelaciju SDA o promeni naziva Republike Srpske. Odluku Srba da ne dozvole nikakve igre sa budućnošću Srpske podržao je HDZ i Dragan Čović. Da li zbog srpskog jedinstva i podrške Hrvata lider SDA Bakir Izetbegović naglo je povukao ručnu poručivši da ta stranka za sada odustaje od inicijative za promenu imena Republike Srpske.

Podsetimo, Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da Ustav BiH ne dozvoljava ovakvu vrstu apelacije, ali da zbog ranijeg ponašanja Ustavnog suda BiH stranke iz RS izražavaju potpuno nepoverenje prema Ustavnom sudu.– Ako apelacija bude podneta biće to flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma, a onda će Narodna skupština RS održati sednicu na kojoj će se doneti odluka o statusu RS i daljem delovanju srpskih predstavnika u BiH – rekao je Dodik.

On je kazao da RS ne pristaje ni na kakva uslovljavanja i da njegova stranka neće pregovarati sa SDA o formiranju vlasti na državnom nivou sve dok Izetbegović ne saopšti da ne namerava podneti apelaciju o promeni naziva Republike Srpske.

Srbe i Republiku Srpsku podržao je predsednik HDZ BiH Dragan Čović. On je poručio, komentarišući najave SDA za podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH o preispitivanju imena Republike Srpske, kako je ime Republika Srpska upisana s tim imenom od 1995. godine i da iza otvaranja ovakvog pitanja stoji neki drugi cilj.

Prema njegovom mišljenju, taj drugi cilj bi mogla biti nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dva naroda.

– Ne ulazim u to šta je bila ideja Bakira Izetbegovića, ali imam običaj reći – nema boljeg patriotizma od ustavnog u BiH. Bojim se da je ovo jedan od poteza koje smo imali više puta, poput mobilizovanja bošnjačkih stranaka oko revizije tužbe, iako smo znali da je to završen čin, priča oko Pelješkog mosta i slično. Štititi BiH moramo, ali to treba biti zajednička potreba svih političkih legitimnih predstavnika koji su izabrani na izborima i naći ćemo rešenja za sva pitanja. Ako je to samo hir jednog pojedinca ili jedne politike, bojim se da će svaki završiti na sličan način kao do sada. Imamo štetu, a to je nepoverenje koje jača – kazao je Čović.

Čim je saznao da su Srbi jedinstveni u odbrani Srpske, ali i zab podršku kooju je RS dobila od lidera Hrvata i HDZ BiH Dragana Čovića, sin Alije Izetbegovića i lider SDA Bakir Izetbegović je najavio da je SDA spremna da odustane od najavljene inicijative za promenu naziva Republike Srpske, ako vladajući SNSD u tom entitetu BiH u narednih šest meseci promeni ponašanje.

Da sve bude još interesantnije iza Srpske je stao i dežurni neprijatelj Milorada Dodika Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko. On je poručio da je Izetbegovićeva inicijativa neodgovorna i kontraproduktivna.

KOMENTARI12 komentara

 1. Filip says:

  Moja republika Tamo gdje najljepša se zora budi Časni i ponosni žive dobri ljudi Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj Gord i prkosan je moj zavičaj Za njega svi se sad pomolimo Drugu zemlju mi nemamo U srcu mom samo je jedan dom U srcu velika moja republika U srcu mom najljepša zvijezda sja Moja republika, Republika Srpska Tamo gdje su naši preci davni Ime upisali u svaki korak slavni Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj Gord i prkosan je moj zavičaj Za njega svi se sad pomolimo Drugu zemlju mi nemamo U srcu mom samo je jedan dom U srcu velika moja republika U srcu mom najljepša zvijezda sja Moja republika, Republika Srpska

  • Dule says:

   Potpisujem ,zivela nasa Republika Srpska i sav Srpski narod gdje god se nalazio.

   • E.Lirsch says:

    AMIN BOZE daj….

    • Dani says:

     RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS ...NE MOZE TI NISTA NIKO SRPSKA REPUBLIKO!!!ZIVELI MOJI SRBI MA GDE BILI!!!

   • Miloš says:

    Republika Srpska nikad neće biti turska.

 2. punca says:

  Slobodan Milošević je za Srbe učinio što niko drugi ne bi, sa ove vremenske distance moram veoma jasno da kažem da je, sa istorijske strane gledano, uloga Slobodana Miloševića i Srbije sa stanovišta Srba u Republici Srpskoj bila veoma pozitivna . Čak i mnogi, godinama uključeni u realizaciju Dejtonskog sporazuma, ne bi uspeli da postignu ono što je postignuto pod vođstvom tadašnjeg pregovaračkog tima, koji je predvodio Slobodan Milošević u samom Dejtonu.Milošević svojim potpisom stavio Srbiju da bude garant Dejtona koji čuva opstanak Republike Srpske.Ne možemo zaboraviti tu pozitivnu ulogu, koju je imao Slobodan Milošević, kada je u pitanju sudbina srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske. Dejton je nama u Republici Srpskoj dao mogućnost da gradimo svoju stabilnost i subjektivitet koji, uprkos permanentnom pritisku svih ovih godina, dosledno branimo… JA, Želim na slobodu Srpskog heroja Ratka Mladića . **RATKO****MLADIĆ***SRPSKI***HEROJ**

  • Pravedni Ljesnik says:

   Srbijanski crnogorac milosevic je je samostalnu i nezavisnu Republiku Srpsku ugurao u Bosnu i Hercegovinu dejtonskim sporazumom. U tome mu je pomogao bosanski crnogorac Radovan Karadzic i zato RS i dan danas pati u istom kosu sa bolesnicima iz MH federacije.

   • oko says:

    Radovan Je Cetnik Osvojo i Odbranijo 51 - Posto Teretorije Srbske u BOSNI A itin Sin Slobodan Milosevic je dao u Dejtonu Aliji Izadbegovicu sve Sto je Ratko i RADOVAN dobili u ROVU

 3. Sasha says:

  Bravo za Srbe! Ako mogu da proglase nezavisnost neki tamo dodjosi iz Albanije na Kosovu, kao nacionalna manjina, onda to moze i Republika Srbska,to je narod koji ima drzavotvornu moc.

 4. Goran says:

  Živela Republika Srpska! Živela Srbija!

 5. Budi Bog s nama says:

  E vala ako, kada može našo Kosovo, mogu i naši Srbi u Srpskoj, mada je sve to Srbija brale, ali neka malo fešte ne fali. Trebalo bi još i bosanci, hrvati i crnogorci da se sete da su i oni Srbi, pa opet da napravimo nešto korisno - kompatibilnu industriju, ratarstvo i stočarstvo i Bog da nas vidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *