УДАРНА ВЕСТ – РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Америка на Балкану формира југоисточни бастион!

UDARNA VEST – RUSI UPOZORAVAJU: Amerika na Balkanu formira jugoistočni bastion!

9 aprila 2019

Sjedinjene Američke Države proširuju svoje prisustvo na Balkanu i formiraju svojevrsni jugoistočni bastion, narednih godina oni će nastojati da se oslobode „pogubnog uticaja“ Rusije, Turske i Kine i da potisnu Evropsku uniju, izjavio je viši naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Pivovarenko.

„Prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u Jugoistočnoj Evropi svodi se na dve komponente: političko i vojno prisustvo. Što se tiče ekonomskog, ono nije toliko važno, ali će se verovatno povećati narednih godina. Što se tiče vojnog i sa njim povezanog političkog, to je konstantna stvar, očigledno, samodovoljna od sredine 90-ih, kada su Sjedinjene Američke Države preuzele na sebe specijalnu ulogu u sukobu u Bosni i Hercegovini od aktivnog mirotvorstva 1993-1994. godine ka otvorenom vojnom intervencionizmu i uništavanju vojnog potencijala bosanskih Srba u avgustu-septembru 1995. godine. Agresija iz 1999. godine može se tumačiti kao nastavak uništavanja srpskog vojnog potencijala“, objasnio je Pivovarenko na okruglom stolu na temu „Sjedinjene Američke Države na Balkanu 20 godina nakon bombardovanja“.Kako je napomenuo ekspert, američko prisustvo na Balkanu 2000-ih se malo smanjilo, ali su u poslednjih pet godina Sjedinjene Američke Države povećale svoje prisustvo u regionu. Tako se, osim Srbije i Crne Gore, američki uticaj proširio i na Albaniju i Makedoniju.

„Sada Sjedinjene Američke Države povećavaju svoje prisustvo i formiraju svojevrsni Jugoistočni bastion, gde će koristeći se slabošću Evropske unije nastojati da igraju vodeću ulogu, pokušavajući da spasu ovaj region od onoga što se naziva pogubnim spoljnim uticajem. U humanitarnom planu u ovaj uticaj mogu se svrstati terorizam i problemi izbeglica, a u političkom — uticaj spoljnih sila, kao što su Turska, Kina i Rusija. Sjedinjene Američke Države, takođe, pokušavaju da mobilišu saveznike u Srednjoj Evropi, a posebno u Poljskoj“, istakao je Pivovarenko.

Prema mišljenju eksperta, sada glavni protivnik Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu nije Rusija, već Turska i Kina, a osim toga, Sjedinjene Američke Države se opiru Evropskoj uniji.

„Naredne dve godine biće vreme potrage i formiranja taktičkih saveza. Stabilnost u regionu zavisiće od toga kakva će biti konfiguracija odnosa između velikih igrača“, zaključio je on.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  Dobro,dobro,znamo mi šta rade amerikanci,nego šta vi radite? Sa strane stojite,posmatrate i dajete izjave,kao ona svekrva svojoj snahi,a snaha joj odgovorila "ja ako se ne poHebem par puta dnevno zabole me briga o kom uvetu ti je cvet"! Tako i amerikance zabole briga za vaše prazne priče! Daj bre,bolje da ćutite nego da dajete nesuvisle izjave!

 2. Vesko says:

  Rusi zvuce kao Ministarstvo Informacija NATO! Toboze oni se brinu za nas i zbog situacije u koju su nas bacili prodajuci nas Nemackim dzelatima pravljeci pakt sa njima pred povlacenje iz Evrope!! Rusija je IMALA OBAVEZU i to LEGALNU kao stalna clanica Savjeta Bezbjednosti UN da ZASTITI MEDUNARODNI POREDAK SVIM SREDSTVIMA, pravnim i oruzanim. Sta je ona od toga uradila?? NISTA. Jedna velika nula. Nije mogla? Najobicnije lazi i podvala, gnusna podvala. Misle da smo svi ovdje retardirani? U redu. Rusija kaze da je NATO agresija bila ilegalna, protivna UN Rezolucijama koje imaju prvenstvo nad domacim unutrasnjim zakonima. Ako vec nije HTJELA DA NAM PRODA S-300, pa cak ni motore za migove, i tako nas prepustila unistenju njenih nemackih partnera koji koriste NATO kao svoju naci pjesadiju u Evropi, zasto nije PRAVNO SANKCIONISALA tu agresiju i uhapsila ili stavila na potjernicu ratne zlocince poput Sredera zbog te agresije nad kojom liju krokodislke suze kao i veleizdajnicka banda nemackih vazala na vlasti u Beogradu?? Sve je sada jasno.

 3. Slobodanka says:

  Zašto Pivovarenko proziva samo Amerikance? Zašto se nije osvrnuo i na Ujedinjeno kraljevstvo koji takodje imaju značajan uticaj na arpaski svet? Primetno je da kapital Ujedinjenih Arapskih Emirata značajno kupuje po Srbiji: Beograd na Vodi, verovatno je sa tim povezano iseljavanje glavnog železničkog čvora iz Beograda, značajne količine poljoprivrednog zemljišta po Vojvodini, najveći srpski poljoprivredni kompinat PKB zajedno sa zemljištem, Luku Novi Sad jedinu aktivnu luku na Dunavu, vzdušnu luku Nikola Tesla nadomak Beograda. Rusi podržavaju Vučića, a Vučić prodaje li prodaje i rasprodaje Srbiju arapsko-britanskim prijateljima. Balkan je svojevremeno bio put za islamsko osvajanje Evrope od strane Otomanskog carstva. Izgleda da sad Arapi koriste taj isti put. Pored Albanaca i Bošnjaka da li stižu na Balkan i Arapi kao treća velika grupa. Srbi se već godinama ekonomski prinudjeni da se iseljavaju, a njihovo mesto zauzeće neko treći. Tako će Velika Britanija zauvek rešiti pitanje Balkana, a onda Rusija nikad više ne bi imala pristup Balkanu. To će biti britanska pobeda u novoj velikoj igri koja se igra protiv Rusije, verovatno i protiv Kine. Dok Putin s vremena na vreme tek slaže male kockice u u mozaik Svetog Save na Vračaru, paralelno sa tim Arapi uveliko preduzimaju puno vrednije poteze. Zašto Rusi ovo ne primećuju? Verovatno su zauvek odustali od Balkana. Možda su se Rusi negde tajno dogovorili o novoj podeli sveta? To bi bio dobar razlog zašto su nezaineresovani za ceo Balkan.

 4. E.Lirsch says:

  A koga upozoravaju???? Prepustili su Djukanistan i makedoniju NATO-fasistiam bez borbe. Koga upozoravaju. U srbiji podrzavaju mindzoustog akrepa i svinjoglavu poganu njusku. "Rusi upozoravaju"... Putin je podmukla jajara. Gotova prica.

  • samostalan says:

   Putin je najpre zlo za Rusiju, a potom i za Srbiju. On je samo dobar za Vucica i jos nekoliko diktatora.

 5. Pera says:

  Nista nije ovde napisano sto se nezna.

 6. Đorđe says:

  Još imamo vremena da se zaštitimo. Ruse treba zaboraviti i potpuno se okrenuti sebi i svojim resursima. Pre svega razviti strateško oružje koje će da bude faktor odvraćanja. Najveći problem je što ono mora da se razvije u tajnosti jer se uvek nađe neki izdajnik.

  • Milan says:

   U podizanju izdajnika smo prva liga.

   • samostalan says:

    Diktatura, uvodjenje smrtne kazne, preki su za izdaju naroda i drzave, pa da vidis kako sve cveta. Ukinuti sve takozvane demokratske budalastine, nema drugoga puta.

    • samostalan says:

     ispravka… preki SUD ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *