УДАРНА ВЕСТ! Русија ће спречити Вучића да…

УДАРНА ВЕСТ! Русија ће спречити Вучића да…

20 јула 2018

Професор студија југоисточне Европе на Универзитету у Грацу Флориан Бибер оценио да би споразум Србије и Косова морао да води ка укидању Резолуције 1244.

Према његовој оцени, споразум би требало да води ка новој резолуцији Савета безбедности УН која би заменила или укинула Резолуцију 1244 чиме би се омогућило Косову да постане чланица УН. Међутим, британски новинар и аналитичар Тим Џуда сматра да текст споразума не би морао да буде у супротности са Резолуцијом 1244.Бибер је за агенцију Бета истакао да би у било којој форми споразум морао да се бави међународним признањем Косова. „За Косово је важно да се обезбеди да постане чланица УН и да нема више земаља које би унутар ЕУ биле против признања Косова. Тај корак морао би да се обезбеди споразумом. Кључно је да и Косово и Србија пристану на такав споразум“, навео је он.

Бибер је оценио и да је разумљиво што Русија инсистира да споразум не излази ван оквира Резолуције 1244.

„Разумљиво је што Русије не би желела такав споразум – он би смањио утицај Русије на Србију. У наредних десет година Русија би могла да тврди како у Савету безбедности УН брани Србију и њен став о непризнавању Косова. Ако би споразумом Србија прихватила реалност – независност Косова, то би умањило могућност да Русија утиче на догађаје на Западном Балкану“, рекао је он.

Бибер је додао и да би слабљење утицаја Русије био значајан напредак за ЕУ, што Русија опструира годинама. „Технички, споразум Србије и Косова морао би да води ка новој резолуцији Савета безбедности УН која би заменила или укинула Резолуцију 1244, омогућавајући да Косово постане чланица УН“ закључио је Бибер.

Тим Џуда, британски новинар и аналитичар, оцењује да текст споразума о нормализацији односа Београда и Приштине не мора да буде у супротности са Резолуцијом 1244.

Поводом најава да би Русија била против споразума који би био у супротности са одлуком УН, Џуда за агенцију Бета објашњава да и Резолуција предвиђа нормализацију односа на Косову.

„У сваком случају ЕУ очекује да се до споразума дође до половине наредне године и има времена да се постигне одговарајући споразум“, закључио је Џуда.

KOMENTARI10 коментара

 1. Velika Metla says:

  Да није Русије одавно би овај полутан укинуо Резолуцију 1244 !

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Pa normalno da će Rusija da spreči potpisivanje pod pritiscima Zapada, neće dozvoliti ne samo zbog nas nego i zbog svojih interesa, naime Rusija ima za cilj da se u ruske saveze EAEU i ODKB učlane svi pravoslavni Sloveni jer ovo doba i koje dolazi biće doba SAVEZA država a ne pojedinih država, a da bi savezi uspeli i bili dugotrajni oni moraju biti sastavljeni od kompatibilnih država, dok EU i NATO će pokušati da opstanu kroz torturu NATO-a tj.USA koji će se iz svetsog policajca pretvoriti u policajca NATO državica članica saveza radi opstanka Zapada.

  • Cvetko says:

   Sram ga bilo, pvamo nas laze i zamajava.Hocemo njegovu ostavku.

 2. Miraš says:

  Пребрзо укиданје Резолуције 1244, тачније укиданје заштите УН на КИМ, за преостале Србе на КИМ, а тим и за нас то је опасност по личну сигурност и мир. Тај састав снага УН на КИМ који је натовски да ли он може да буде заменјен неким другим снагама? Да тамо постоје стварно непристрасне снаге УН манје би лидери са Косова поставлјали овакве захтеве који су немогући. Болје је да настојимо да направимо такву допуну Резолуције 1244, а не да идемо на нјено пребрзо укиданје. Поводом: „Tehnički, sporazum Srbije i Kosova morao bi da vodi ka novoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja bi zamenila ili ukinula Rezoluciju 1244, omogućavajući da Kosovo postane članica UN“ zaključio je Biber. - КОСОВО БИ ПОСТАЛО И ЧЛАНИЦА НАТО-А, што је још важније. Ко је луд да дозволи да никне непријателјска НАТО ДРЖАВА у нашој духовној и старој државној колевци на простору среднјовековне српске државе? Неко баш суманут изазива поновно остваренје Лазареве клетве.

  • Miraš says:

   Не правимо се наивни и не будимо малодушни. Позната Лазарева клетва није се односила само на неки простор Косово ( и Метохију), него на питанје опстанка наше целокупне српске државе. Само са становншта геополитике гледано Косово и Метохија је веома важна тврдјава Балкана те исто је данас као некад, Кад смо изгубили тврдјаву Косово 1389 до другог пада Смедерева изгубили смо целу државу. Ит те важне тврдјаве и данас се пуно лакше напада и осваја цела Србија. У тврдјаву уселио се непријателј те сада од нас упорно тражи да и званично му предамо ту тврдјаву, а то ће га ојачати и бројно и војно те у следећим потезима са лакоћом ће да напада и осваја целу Србију. Притом није толико битно што се до данас сам начин ратованја доста променио. И са становишта нације и вере, и са становишта државности и са становишта геополитике, и са становишта геоекономије све је готово исто данас као некад.... Пронадјите текст: Проф. др Миломир Степић – Косово је тврђава Балкана, чувајмо зидине! Наташа Јовановић 18/08/2017

 3. rajko says:

  Hahahaha. Bezobrazna Rusija! Opstruira slabljenje uticaja Rusije!!! Oni su prsli po svim šavovima! Šta to sad odjednom bi?! Posle dvadeset godina setila se EU rezolucije 1244. Dosad su tralalakali o nezavisnosti, stolici u UN i drugim državnim atributima države njihovih omiljenih narko dilera kao da su Srbi jedina smetnja ispunjenju tih zadataka, a sad odjednom eto još jedne, i to ogromne. Srbi su luk i voda prema ovoj rezoluciji, jer iza nje stoji Rusija. Oni su znali ili, kako oni to vole da kažu, morali znati da će Rusija biti protiv njenog kršenja, ukidanja, pa čak i menjanja. Ili nisu? Možda su presisali albanskih jedinih proizvoda pa zaboravili elementarne stvari? Ko će znati šta se tamo u Briselu i zapadnoevropskim prestonicama dešava!

 4. Ivan Grozni says:

  Sve sto bi vodilo pravdi i miru njima smeta A danas imamo i Srbe kojima isto smeta svako resenje koje bi vodilo normalizaciji odnosa jer tako jedino mogu da vladaju Srbijom

  • Miraš says:

   Normalizacija odnosa,a sa kim? Sa terorističkim vodjama? Asad takve ukokava и не покланја им територију, ili ih hapsi i sуди им се.

 5. Dane Radakovic says:

  Rusjia Mora Da Brani SRBIJU i Srbe na balkanu nemoze prodavati Srbiju onaj, ko nije srbin

 6. Gojko says:

  Ok je sve,ali dali bi mi neko objasnio kakve veze ima naslov članka sa tekstom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u