УДАРНА ВЕСТ! Русија ће спречити Вучића да…

UDARNA VEST! Rusija će sprečiti Vučića da…

20 jula 2018

Profesor studija jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florian Biber ocenio da bi sporazum Srbije i Kosova morao da vodi ka ukidanju Rezolucije 1244.

Prema njegovoj oceni, sporazum bi trebalo da vodi ka novoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja bi zamenila ili ukinula Rezoluciju 1244 čime bi se omogućilo Kosovu da postane članica UN. Međutim, britanski novinar i analitičar Tim Džuda smatra da tekst sporazuma ne bi morao da bude u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.Biber je za agenciju Beta istakao da bi u bilo kojoj formi sporazum morao da se bavi međunarodnim priznanjem Kosova. „Za Kosovo je važno da se obezbedi da postane članica UN i da nema više zemalja koje bi unutar EU bile protiv priznanja Kosova. Taj korak morao bi da se obezbedi sporazumom. Ključno je da i Kosovo i Srbija pristanu na takav sporazum“, naveo je on.

Biber je ocenio i da je razumljivo što Rusija insistira da sporazum ne izlazi van okvira Rezolucije 1244.

„Razumljivo je što Rusije ne bi želela takav sporazum – on bi smanjio uticaj Rusije na Srbiju. U narednih deset godina Rusija bi mogla da tvrdi kako u Savetu bezbednosti UN brani Srbiju i njen stav o nepriznavanju Kosova. Ako bi sporazumom Srbija prihvatila realnost – nezavisnost Kosova, to bi umanjilo mogućnost da Rusija utiče na događaje na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Biber je dodao i da bi slabljenje uticaja Rusije bio značajan napredak za EU, što Rusija opstruira godinama. „Tehnički, sporazum Srbije i Kosova morao bi da vodi ka novoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja bi zamenila ili ukinula Rezoluciju 1244, omogućavajući da Kosovo postane članica UN“ zaključio je Biber.

Tim Džuda, britanski novinar i analitičar, ocenjuje da tekst sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ne mora da bude u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

Povodom najava da bi Rusija bila protiv sporazuma koji bi bio u suprotnosti sa odlukom UN, Džuda za agenciju Beta objašnjava da i Rezolucija predviđa normalizaciju odnosa na Kosovu.

„U svakom slučaju EU očekuje da se do sporazuma dođe do polovine naredne godine i ima vremena da se postigne odgovarajući sporazum“, zaključio je Džuda.

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  Da nije Rusije odavno bi ovaj polutan ukinuo Rezoluciju 1244 !

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Pa normalno da će Rusija da spreči potpisivanje pod pritiscima Zapada, neće dozvoliti ne samo zbog nas nego i zbog svojih interesa, naime Rusija ima za cilj da se u ruske saveze EAEU i ODKB učlane svi pravoslavni Sloveni jer ovo doba i koje dolazi biće doba SAVEZA država a ne pojedinih država, a da bi savezi uspeli i bili dugotrajni oni moraju biti sastavljeni od kompatibilnih država, dok EU i NATO će pokušati da opstanu kroz torturu NATO-a tj.USA koji će se iz svetsog policajca pretvoriti u policajca NATO državica članica saveza radi opstanka Zapada.

  • Cvetko says:

   Sram ga bilo, pvamo nas laze i zamajava.Hocemo njegovu ostavku.

 2. Miraš says:

  Prebrzo ukidanje Rezolucije 1244, tačnije ukidanje zaštite UN na KIM, za preostale Srbe na KIM, a tim i za nas to je opasnost po ličnu sigurnost i mir. Taj sastav snaga UN na KIM koji je natovski da li on može da bude zamenjen nekim drugim snagama? Da tamo postoje stvarno nepristrasne snage UN manje bi lideri sa Kosova postavljali ovakve zahteve koji su nemogući. Bolje je da nastojimo da napravimo takvu dopunu Rezolucije 1244, a ne da idemo na njeno prebrzo ukidanje. Povodom: „Tehnički, sporazum Srbije i Kosova morao bi da vodi ka novoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja bi zamenila ili ukinula Rezoluciju 1244, omogućavajući da Kosovo postane članica UN“ zaključio je Biber. - KOSOVO BI POSTALO I ČLANICA NATO-A, što je još važnije. Ko je lud da dozvoli da nikne neprijateljska NATO DRŽAVA u našoj duhovnoj i staroj državnoj kolevci na prostoru srednjovekovne srpske države? Neko baš sumanut izaziva ponovno ostvarenje Lazareve kletve.

  • Miraš says:

   Ne pravimo se naivni i ne budimo malodušni. Poznata Lazareva kletva nije se odnosila samo na neki prostor Kosovo ( i Metohiju), nego na pitanje opstanka naše celokupne srpske države. Samo sa stanovnšta geopolitike gledano Kosovo i Metohija je veoma važna tvrdjava Balkana te isto je danas kao nekad, Kad smo izgubili tvrdjavu Kosovo 1389 do drugog pada Smedereva izgubili smo celu državu. It te važne tvrdjave i danas se puno lakše napada i osvaja cela Srbija. U tvrdjavu uselio se neprijatelj te sada od nas uporno traži da i zvanično mu predamo tu tvrdjavu, a to će ga ojačati i brojno i vojno te u sledećim potezima sa lakoćom će da napada i osvaja celu Srbiju. Pritom nije toliko bitno što se do danas sam način ratovanja dosta promenio. I sa stanovišta nacije i vere, i sa stanovišta državnosti i sa stanovišta geopolitike, i sa stanovišta geoekonomije sve je gotovo isto danas kao nekad.... Pronadjite tekst: Prof. dr Milomir Stepić – Kosovo je tvrđava Balkana, čuvajmo zidine! Nataša Jovanović 18/08/2017

 3. rajko says:

  Hahahaha. Bezobrazna Rusija! Opstruira slabljenje uticaja Rusije!!! Oni su prsli po svim šavovima! Šta to sad odjednom bi?! Posle dvadeset godina setila se EU rezolucije 1244. Dosad su tralalakali o nezavisnosti, stolici u UN i drugim državnim atributima države njihovih omiljenih narko dilera kao da su Srbi jedina smetnja ispunjenju tih zadataka, a sad odjednom eto još jedne, i to ogromne. Srbi su luk i voda prema ovoj rezoluciji, jer iza nje stoji Rusija. Oni su znali ili, kako oni to vole da kažu, morali znati da će Rusija biti protiv njenog kršenja, ukidanja, pa čak i menjanja. Ili nisu? Možda su presisali albanskih jedinih proizvoda pa zaboravili elementarne stvari? Ko će znati šta se tamo u Briselu i zapadnoevropskim prestonicama dešava!

 4. Ivan Grozni says:

  Sve sto bi vodilo pravdi i miru njima smeta A danas imamo i Srbe kojima isto smeta svako resenje koje bi vodilo normalizaciji odnosa jer tako jedino mogu da vladaju Srbijom

  • Miraš says:

   Normalizacija odnosa,a sa kim? Sa terorističkim vodjama? Asad takve ukokava i ne poklanja im teritoriju, ili ih hapsi i sudi im se.

 5. Dane Radakovic says:

  Rusjia Mora Da Brani SRBIJU i Srbe na balkanu nemoze prodavati Srbiju onaj, ko nije srbin

 6. Gojko says:

  Ok je sve,ali dali bi mi neko objasnio kakve veze ima naslov članka sa tekstom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *