УДАРНА ВЕСТ – РУСИЈА ОТВАРА ВОЈНУ БАЗУ У ЛИБИЈИ и припрема војну интервенцију у тој земљи

УДАРНА ВЕСТ – РУСИЈА ОТВАРА ВОЈНУ БАЗУ У ЛИБИЈИ и припрема војну интервенцију у тој земљи

27 јануара 2017

1040221016

Русија се, након Украјине и Сирије, одлучила укључити у још један критични сукоб. У Либији ће почети да наоружава Либијску националну војску (ЛНА) генерала Калифе Хафтара, која ратује с Владом националног споразума, признату од стране међународне заједнице.

Информације о овом потенцијално експлозивном развоју догађаја за Мидл Ист Ај открио је високи извор из алжирске војске, која је и сама укључена у хаотичну ситуацију у Либији.

“Морамо се суочити с чињеницама. Нећемо заувек чекати политичке странке у Либији да постигну договор. Либији треба обнова владавине закона у целој земљи и снажна војска која је способна да гарантује безбедност све до њених граница. А с Русима имамо заједничку визију”, рекао је наведени извор.

ЛНА контролише источни део Либије и подржава Представнички дом смештен у Тобруку, који се с Владом националног споразума у Триполију надмеће за контролу над државом. Ова исламистичка влада освојила је власт на изборима 2014. али су њени противници одбили да признају итборни резултат и успоставили паралелну власт.

Алжирски извор тврди да су Руси постигли договор с генералом Хафтаром приликом његове посете носачу авиона Адмирал Кузњецов 11. јануара када је упловио у либијске територијалне воде. Договори су се претходно водили и кад је Хафтар у новембру прошле године посетио Москву.

Уз руско оружје, муницију, војна возила и софистицирану опрему за надзор, Хафтар би могао остварити доминантну позицију у растрганој земљи. А Русија би заузврат повратила утицај који је изгубила у Либији падом Моамера Гадафија, али отишла још даље – могла би да добије морску базу и сталну присутност у северној Африци, коју већ годинама прижељкује.

Москва је с бившим либијским владаром 2011. потписала уносни уговор о продаји оружја, наводно вредан милијарде долара, који због грађанског рата и његовог пада никада није реализован – досад.

“Биће дубље координације у наредном периоду. Хафтар ће омогућити руски приступ лукама у Либији и такође им отворити приступ ваздушним лукама”, открио је други извор, који је био пуковник у либијској војсци под Гадафијем.

Москва не може легално да продаје оружје Хафтару, бар не директно, због ембарга УН-а на продају оружја који је на снази још од 2011. Но, Алжир се намеће као “природно решење тог проблема”, како каже извор, будући да та земља 90% свог оружја увози из Алжира. Део тог оружја сада би могла проследити Хафтару.

Алжир наводно не би имао ништа против оваквог договора јер “иако му (Хафтару) не верује потпуно, зна да у овом тренутку он једини може осигурати минимум стабилности.”

Алжир је у децембру већ почео са транспортом оружја Хафтару, али под условом да га користи само за борбу против милитаната Исламске државе која је такође присутна у Либији.

Хафтар је значајно поправио своју позицију у сукобу заузимањем стратешких нафтних лука. Процењује се да овај бивши Гадафијев генерал, који се одвојио од њега 2011. тренутно контролише 60 хиљада војника.

Алжир се званично још увек залаже за политичко решење сукоба и помирење зараћених страна, али очито у исто време полаже своје карте на страну за коју мисли да ће однети превагу.

С обзиром да су у Либији већ присутне америчке војне снаге (око хиљаду војника), као и италијанске, британске и француске, и то на страни владе у Триполију, руско уплитање могло би довести до опасне ескалације сукоба.

(Индеx.хр)

KOMENTARI4 коментара

  1. milan says:

    E, jesta nasli od gde da prepisujete?! Kao Russka itervencija u Ukraini je gotova stvar, samorazumljivost. Gde je to od intervencije! Tek ce da se vidi ako ukrofasisti ne prestanu da ubijaju neduzne civile.

  2. Miki says:

    Dobra i prava procena strategije Rusije s Haftarom. Prozapadne koalicije kao agresori nad Libijom kao i ubistvom Gadafija sa dosadasnjim patnjama libijaca nema vise sta da traze u Africi jer ce biti trajno proterani i sa tog podrucja.

  3. Sodom von Gomor says:

    POČINJE ČIŠĆENJE NATO ŠITA IZ LIBIJE !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u