УДАРНА ВЕСТ – РУСИЈА ОТВАРА ВОЈНУ БАЗУ У ЛИБИЈИ и припрема војну интервенцију у тој земљи

UDARNA VEST – RUSIJA OTVARA VOJNU BAZU U LIBIJI i priprema vojnu intervenciju u toj zemlji

27 januara 2017

1040221016

Rusija se, nakon Ukrajine i Sirije, odlučila uključiti u još jedan kritični sukob. U Libiji će početi da naoružava Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) generala Kalife Haftara, koja ratuje s Vladom nacionalnog sporazuma, priznatu od strane međunarodne zajednice.

Informacije o ovom potencijalno eksplozivnom razvoju događaja za Midl Ist Aj otkrio je visoki izvor iz alžirske vojske, koja je i sama uključena u haotičnu situaciju u Libiji.

“Moramo se suočiti s činjenicama. Nećemo zauvek čekati političke stranke u Libiji da postignu dogovor. Libiji treba obnova vladavine zakona u celoj zemlji i snažna vojska koja je sposobna da garantuje bezbednost sve do njenih granica. A s Rusima imamo zajedničku viziju”, rekao je navedeni izvor.

LNA kontroliše istočni deo Libije i podržava Predstavnički dom smešten u Tobruku, koji se s Vladom nacionalnog sporazuma u Tripoliju nadmeće za kontrolu nad državom. Ova islamistička vlada osvojila je vlast na izborima 2014. ali su njeni protivnici odbili da priznaju itborni rezultat i uspostavili paralelnu vlast.

Alžirski izvor tvrdi da su Rusi postigli dogovor s generalom Haftarom prilikom njegove posete nosaču aviona Admiral Kuznjecov 11. januara kada je uplovio u libijske teritorijalne vode. Dogovori su se prethodno vodili i kad je Haftar u novembru prošle godine posetio Moskvu.

Uz rusko oružje, municiju, vojna vozila i sofisticiranu opremu za nadzor, Haftar bi mogao ostvariti dominantnu poziciju u rastrganoj zemlji. A Rusija bi zauzvrat povratila uticaj koji je izgubila u Libiji padom Moamera Gadafija, ali otišla još dalje – mogla bi da dobije morsku bazu i stalnu prisutnost u severnoj Africi, koju već godinama priželjkuje.

Moskva je s bivšim libijskim vladarom 2011. potpisala unosni ugovor o prodaji oružja, navodno vredan milijarde dolara, koji zbog građanskog rata i njegovog pada nikada nije realizovan – dosad.

“Biće dublje koordinacije u narednom periodu. Haftar će omogućiti ruski pristup lukama u Libiji i takođe im otvoriti pristup vazdušnim lukama”, otkrio je drugi izvor, koji je bio pukovnik u libijskoj vojsci pod Gadafijem.

Moskva ne može legalno da prodaje oružje Haftaru, bar ne direktno, zbog embarga UN-a na prodaju oružja koji je na snazi još od 2011. No, Alžir se nameće kao “prirodno rešenje tog problema”, kako kaže izvor, budući da ta zemlja 90% svog oružja uvozi iz Alžira. Deo tog oružja sada bi mogla proslediti Haftaru.

Alžir navodno ne bi imao ništa protiv ovakvog dogovora jer “iako mu (Haftaru) ne veruje potpuno, zna da u ovom trenutku on jedini može osigurati minimum stabilnosti.”

Alžir je u decembru već počeo sa transportom oružja Haftaru, ali pod uslovom da ga koristi samo za borbu protiv militanata Islamske države koja je takođe prisutna u Libiji.

Haftar je značajno popravio svoju poziciju u sukobu zauzimanjem strateških naftnih luka. Procenjuje se da ovaj bivši Gadafijev general, koji se odvojio od njega 2011. trenutno kontroliše 60 hiljada vojnika.

Alžir se zvanično još uvek zalaže za političko rešenje sukoba i pomirenje zaraćenih strana, ali očito u isto vreme polaže svoje karte na stranu za koju misli da će odneti prevagu.

S obzirom da su u Libiji već prisutne američke vojne snage (oko hiljadu vojnika), kao i italijanske, britanske i francuske, i to na strani vlade u Tripoliju, rusko uplitanje moglo bi dovesti do opasne eskalacije sukoba.

(Index.hr)

KOMENTARI4 komentara

 1. milan says:

  E, jesta nasli od gde da prepisujete?! Kao Russka itervencija u Ukraini je gotova stvar, samorazumljivost. Gde je to od intervencije! Tek ce da se vidi ako ukrofasisti ne prestanu da ubijaju neduzne civile.

 2. Miki says:

  Dobra i prava procena strategije Rusije s Haftarom. Prozapadne koalicije kao agresori nad Libijom kao i ubistvom Gadafija sa dosadasnjim patnjama libijaca nema vise sta da traze u Africi jer ce biti trajno proterani i sa tog podrucja.

 3. milos says:

  Jes kako da ne

 4. Sodom von Gomor says:

  POČINJE ČIŠĆENJE NATO ŠITA IZ LIBIJE !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *