УДАРНА ВЕСТ! РУСИЈА ЗВАНИЧНО РЕАГОВАЛА: „Престаните да уцењујете Србе“

UDARNA VEST! RUSIJA ZVANIČNO REAGOVALA: „Prestanite da ucenjujete Srbe“

7 februara 2021

Moskva je danas pozvala visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji.

To je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova i poručilo da je vreme da se ukine spoljni protektorat.Kako se navodi, u balkanskim medijima uveliko se citira pismo Incka upućeno Skupštini RS sa zahtevom da u roku od tri meseca oduzmu povelje s odlikovanjima koje su dodeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“, prenosi Sputnjik.

„Ne ulazeći u suštinu pretenzija Incka, smatramo da je neophodno da podsetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem predstavničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta“, ističe rusko Ministarstvo.

Kako se navodi, visoki predstavnik nije se čak ni konsultovao sa upravnim odborom Saveta za sprovođenje mira, koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.

Moskva smatra da drsko ponašanje Incka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH.

„Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlašćenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povereni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Incka da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Takođe se navodi da Inckov neumesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju „dodatnu vrednost“ za rešavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam.

„Sigurni smo da je došlo vreme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam spoljnog protektorata prema suverenoj BiH, i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe“, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad 5 says:

  Incko SKVIČI da ostane "guverner", osladilo se stki da glumi "visokog predstavnika" ali mu se klima zaposlenje, e tek sad će da popije čizmu u zadnjicu.Naivno je pomislio da se vraćaju oni koji us ga tu posadili, ali pogrešio je i zaleteo se PRE VREMENA , a petao koji PRVI kukuriče završi u supici.UVEK:)

 2. Beli Orao says:

  Umislio da je u najmanju ruku Himler i da je gestapo na vlasti taj ušljivi hitlerov Junge !!!

 3. Cp6a says:

  Naivno bi bilo da problem gledamo samo kroz radno mesto Incka i njegove pokvarenost. To je nastavak nemačko-vatikanske politike od Berlinskog kongresa, preko 5. oktobra 1908, 1914, 1941. i 1992. Ali evo, hvala Bogu, danas imamo Velikog batu, koga ta politika nervira.

  • Ilija Čvorović says:

   Oće li sjaše više ovi germani?? Dva puta vam ..basmo mater. I opet ćemo,budite sigurni u to.

 4. Ivke says:

  Ama rusi koliko banite svoje tako ce vam se vratiti. Mi nismo branili Srbiju u Kninu pa na zlo krenulo sve odreda . Tako i vama ako ne branite Rusiju na balkanu ni vi necete proci dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *