УДАРНА ВЕСТ! РУСКА ВОЈСКА КРЕНУЛА НА ИДЛИБ! Велике колоне тенкова и оклопних возила јуре према северу Сирије!

UDARNA VEST! RUSKA VOJSKA KRENULA NA IDLIB! Velike kolone tenkova i oklopnih vozila jure prema severu Sirije!

12 januara 2019

Ruska vojska je poslala konvoj tenkova i oklopnih vozila u pokrajine Hama i Idlib nakon što su džihadisti Hadžat Tahrir al-Šama osvojili veliku teritoriju u ovim pokrajinama.

– Ruski vojni konvoj, koji se sastoji od nekoliko oklopnih, vojnih, inženjerskih i transportnih vozila, poslat je u strateško selo Salba u južnim delovima grada Hajalin u zapadnoj Hami – izveštava izvor “Fars njuza” na terenu u severnoj Siriji.Sirijska arapska vojska (SAA) takođe je poslala pojačanja u severnu Hamu i južni deo Idliba; Međutim, njihovo raspoređivanje izgleda da je odbrambene prirode.Vojni izvor iz Nacionalnih snaga odbrane (NDF) u Madehu rekao je da je sirijska vojska primila naređenja da ostane u pripravnosti jer Hadžat Tahrir al-Šam pokušava da se proširi prema njihovim linijama.

Ranije ove sedmice, džihadisti Hadžat Tahrir al-Šama uspeli su da pobede svoje bivše saveznike iz Nacionalnog oslobodilačkog fronta (NLF) podržanog od strane Turske i da preuzmu najveći deo pokrajine Idlib.

(Pravda)

KOMENTARI10 komentara

 1. Kulak says:

  Draže bi mi bilo da krenu osloboditi Ruse u Harkovu i Odesi koji su još pod banderovskom okupacijom.

  • Slobodanka says:

   UU Ukrajini treba da budu izzbori krajem marta. Zbog toga ni slučajno domaći borci neće preći liniju razgraničenja jer time bi učinili uslugu Porošenku i drugim ekstremistima da bolje prođu na izborima. Šta ako u martu ili pobedi kandidat koji nije prozapadno orijentisan? Mada moguće je da ni tada neće biti održani izbori, zbog pravljenja novih provokacija od strane Porošenka i njegovih. Zatim u Ukrajini su moguće i pobune stanovništva većih razmera, nešto nalik na revoluciju, i oni su kozaci. ... Nisu u pitanju samo Rusi, treba da budu oslobodjeni od ovakve okupacije i Ukrajinci i Rusi i svi ostali. Donbas pretežno brane domaće snage, domaće stanovništvo (i Ukrajinci i Rusi), ostalo su dobrovoljci koji dolaze u pomoć.

  • Slobodanka says:

   Ako računaš sa tim da vojska Ruske Federacije treba da krene u rat u Ukrajini, kao ovde u Siriji, to se neće desiti. Manje je verovatno tako nešto zato što je rizično kako bi reagovalo stanovništvo sa ovakvim trenutnim stanjem svesti. Da li bi se u većini obradovali što Rusi dolaze? Ili bi se tek onda u većem broju pridružili Porošenku i njegovoj vojsci??? U Siriji po izvršenim anketama bilo je jasno da većina naroda želi dolazak ruske vojske, a u Ukrajini izrazito izraženog interesovanja za tako nešto zasad ipak nema. Ali predviđanja su da Ukrajina cela ili minimum njen najveći deo vratiće se u Rusiju, mogu biti izgubljeni neki zapadni delovi zemlje. To se neće desiti tako brzo, ali desiće se. Ukrajina će nestati kao nezavisna država, a pre toga biće referendum građana i postaće autonomija u sastavu Rusije. ...

  • Slobodanka says:

   Petro Porošenko rodjen je u gradu Bolgradu, Odeška oblast, taj grad je u onom jugozapadnom delu ispod Moldavije a blizu je i Rumunije, dakle to je baš ukrajak od Ukrajine. Bolgrad, Kagul i Izmail tri grada i okolina posle okončanja Krimskog rata 1856 godine pripali su Južnoj Besarabiji tj. Moldavskom kneževstvu koje je tada bilo turski vazal. Zatim izvršeno je pripajanje Rumuniji. Bolgrad je praktično bio u sastavu Rumunije od 1856 do 1878 i još jednom od 1918 po 1940 godine. Porošenkov otac rođen je 1936 godine, u selu Safjani Besarabija kraljevstvo Rumunija, njegova mati je iz sela Kurguluj-Matroska, Besarabija kraljevstvo Rumunija. Već to govori da današnjom Ukrajinom ne upravlja tipičan Ukrajinac, nego sporedna mirodjija, polustranac.

  • Deda Micko says:

   To govorim odavno, ali niko ne cuje. Po tome se vidi da Putina vise brine da zastiti Izrael nego svoje Ruse.

   • Slobodanka says:

    Ostvariće se pregovorima i referendumom, a ne ratom. Sukoba će biti i ovako u Ukrajini, ali ako se baš sada uputi tamo i Rusija tek bi nastao još veći krkljanac, a zbog mešanja trećih (SAD, VB, EU tj. Nemačka, Poljska, itd) koji su celo vreme prisutni u dosadašnjem sukobu. Ovo nije čist ukrajinsko-ruski sukob mada glavni akteri nastoje tako da predstave narodu, nego postoje krupni interesi i mešanja trećih da do takvog sukoba dođe. Ukrajina je velika zemlja i ovo joj se ne dešava prvi put u njenoj istoriji. To kako vi razmišljate da dođe Rusija za to treba malte ne trećina Rusije da se digne na noge da bi oslobodili Ukrajinu. To se tako ne radi! Kada vas neko mami i navlači u sukob onda se valjda ne trči u to kao muva na lepak. Ukrajinaca ima 40 miliona te sabraće se i sami šta im je činiti, a i kada. ... Kada se u dužem periodu vremena pogledaju poljsko-ruski odnosi oni su na kraju trajno pomereni na štetu i jednih i drugih. Ali nije uvek bilo tako da su njihovi međusobni odnosi loši. Npr. ako se dobro sećam baš Aleksandar Nevski bio je oženjen Poljakinjom. Kada se gleda taj stariji i duži proces nastajanja loših odnosa izmedju Poljaka i Rusa iz faze u fazu i tu su kumovale razne evropske sile. Sa Ukrajinom pokušavaju da naprave slično. Tako bi pored 30 miliona Poljaka dobili još 40 miliona Ukrajinaca, ukupno minimum 70 miliona Slovena protiv Rusije i sa veće teritorije iz zapadne Evrope. Ovo je velika igra sa ciljem da se Sloveni međusobno mlate a da što manje stradaju oni u čijem interesu bi se sukobi vodili. Zatim Rusija ima još oko 20 miliona raznih muslimanskih naroda, a već smo videli kako su palili i te vatre duž južnih granica Rusije. Mogu to da pokušaju ponovo i mogu da ih ubace još iz susednih zemalja srednje Azije. Zapadni mentori i upravljači haosa će sa tim upravljati i na zapadnom i na južnom frontu da bi postigli što veće slabljenje Rusije. Mislite li da Zapad voli Poljake? Ama vole ih iz svog interesa, dakle samo dok mrze Ruse. Poljaci imaju samo tu upotrebnu vrednost, a u tome nema ni ljubavi ni poštovanja poljskog naroda. E sad ako bi i Ukrajinci mogli postati slično upotrebljivi. Britanski ministar odbrane nije sad skoro posetio Kijev zato što brine za Ukrajince. Brine on kad će zapaliti Ukrajince da sagore u interesu američkog i britanskog osvajanja sveta. Evropa je tek veće poluostrvo na zapadu velikog evroazijskog kontinenta i činjenica je da vodeći evropski narodi od davnina vodi nagon osvajanja tuđeg i celog sveta. SAD - pa to su evropski rođaci koji su svojevremeno otišli u osvajanje na Zapad. Sada zajedničkim snagama oni bi da osvoje ceo evroazijski kontinent. Trajaće ovaj pokušaj još nekoliko godina ili još duže, neće uspeti ni ovaj put.

 2. Opet ja says:

  Sirija je u klinču. Mora da dobije rat na severu, a sa juga Izrael nastavlja bombardovanje. Sirija ne sme da odgovori Izraelu, sem odbrambeno, dok ne resi situaciju na severu i istoku.

 3. Pravedni Ljesnik says:

  Nose li sepet ordenja ili ce im reci "sram vas bilo, mi imamo S-300".

  • Miraš says:

   Lješnjik da li baš moraš da pišeš gluposti? Kvalitet ovog komentara je boli glava. Ne treba im S-300 za preuzimanje Idliba. Terorističke grupe u Idlibu nemaju avijaciju niti neke druge nosioce sa kojih bi ispaljivali krstareće rakete pa da zato sirijskoj vojsci treba S-300 za preuzimanje kontrole nad Idlibom.

  • Miraš says:

   U Idlib je prebačeno u ranijim vojnim operacijama oko 70.000 terorista, to je vojska. Samo 50% njih da se sada aktivira mnogo je i ratovati protiv tih 35.000. Koliko bi oni mogli da razruše celu oblast i da pobiju i vojske i civila? A civila ima baš dosta više od 2 miliona. Procene su bile da ne treba da žure nego da pokušaju da demilitarizuju oblast i da se izvuče što više teškog naoružanja sa teritorije koju kontrolišu teroristi, zatim da izvori snabdevanja, podržavanja i finansiranja terorista budu što više prekinuti. Kad nema ko da finansira onda staje i borba. Ovde su pokušavali da izbegnu da ta poslednja oblast za oslobođanje ne bude toliko razrušena, jer posle rata sve će to Sirija da obnavlja, a u njoj već ima poprilično ruševina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *