УДАРНА ВЕСТ – ШИПТАРИ СТОПИРАЈУ ПРЕГОВОРЕ: Имају услов за Србију

UDARNA VEST – ŠIPTARI STOPIRAJU PREGOVORE: Imaju uslov za Srbiju

12 jula 2018

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači odstupio je danas od svog prethodog stava da za pronalaženje rešenja u dijalogu sa Beogradom ne bi trebalo da ima „crvene linije“, istakavši da Priština, ipak, ima svoje uslove, a to je da završna faza razgovora u Briselu treba da „rezultira istorijskim obavezujućim sporazumom o priznavanju kosovske nezavisnosti“.

„Za kosovsku stranu postoji jasna crvena linija, ovaj proces bi trebalo da se završi konačnim, istorijskim sporazumom, kojim će Srbija priznati državu Kosovo. Svaki drugi sporazum je bezvredan. Dakle, sporazum će biti konačan i imaćemo uzajamno priznanje“, rekao je Tači u Kačaniku, gde je prisustvovao otvaranju fabrike, preneli su prištinski medii.Tači je potvrdio da će naredna runda razgovora u Briselu, kada će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti održana 18. jula.

Predsednik privremenih kosovskih institucija je to izjavio nakon što je žestoko kritikovan od opozicije zbog izjave, nakon poslednje runde dijaloga u Briselu, da „treba ukinuti crvene linije u razgovoru sa Srbijom“.

Opozicija, koja, inače, osporava pravo Tačiju da vodi dijalog jer, kako kažu, za to nema ni ovlašćenje parlamenta, tražila je njegovu smenu zbog ove izjave.

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja u tzv. kosovskom parlamentu Ismail Kurteši je, na primer, rekao da da je „Kosovo u pregovore sa Srbijom ušlo kao nezavisna država, a sada je kosovska delegacija dovedena u takvu poziciju kao da je Kosovo pokrajina u Srbiji“.

“ Nesporno je samo ono što se odluči u kosovskom parlamentu. Razgovori koji se vode su izuzetno štetni. Parlament treba da zaseda i postavi platformu, ograničenja i crvene linije“, kazao je tada Kurteši, koji smatra da bi Priština do daljnjeg trebalo da istupi iz pregovora.

S druge strane najuticajniji opozicioni Demokratski savez Kosova smatra da je jedino rešenje za rešenje pitanja Kosova raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Tači, naime, ni ne krije da je poslednjih sedmica veoma zabrinut zbog nedinstva vlasti u Prištini i kosovske opozicije po pitanju dijaloga sa Beogradom.

Stoga on svaku priliku koristi da pozove opoziciju na jedinstvo, što je u ovom trenutku, čii se, gotovo nemoguće postići.

Na to ukazuje i činjenica da je Priština formirala svoj pregovarački tim u nastavku razgovora sa Beogradom u Briselu, u kojem, međutim, nema predstavnika opozicije, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

Kancelarija kosovskog predsednika je potvrdila za Kohu da je tim formiran i da njime rukovodisti Tači.

Šef kabineta kosovskog predsednika, Bekim Čolaku, rekao je da je pregovarački tim sastavljen od lidera institucija – predsednika, predsednika skupštine, premijera – i lidera političkih partija.

Ali oni su deo vladajuće koalicije.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rođa says:

  "kosovska delegacija je dovedena u takvu poziciju kao da je Kosovo pokrajina u Srbiji" ??? Pre svega, Kosovo i Metohija, je sastavni deo Srbije, i ono će se braniti rezolucijom 1244 SB, katastarskim knjigama, a pošto će biti potrebno, i na način kako su to rešavali naši pra đedovi !!! Rukovodstvo Srbije je svojom državnom politikom i postupcima od 2000 god dovela narod Srbije na prosjački štap, da traži i očekuje milostinju od onih koji je od 90-tih sistematski uništavaju. Žalosno je, to se i dalje nastavlja, nekakvim "međusobnim dijalogom" i, zamislite "kompromisima za jedan metar zemlje", sa večitim krvnim neprijateljem. Još ćemo se do kraja, "kompromisima" i izvinjavati što "smo pružali otpor i nismo mirno stajali" da nas istrebe u potpunosti.

 2. Flok says:

  Mi imamo retarde na vlasti zato i pregovaramo sa teroristima.

 3. Hruscov says:

  Sramota, a bio je neposlusni kunic do skora. Vidite sta pare rade, e takvi su i nasi politicari dok im se djedovi okrecu u grobu.

  • goktrina soka says:

   Ili su ih dedovi naucli kako su prosli u 1ww i 2ww,bori se sine za sebe,zalegni dok oluja ne prode.Ili si ga nagrajso.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *