УДАРНА ВЕСТ! Шиптари управо начинили први корак ка окупацији севера Косова

UDARNA VEST! Šiptari upravo načinili prvi korak ka okupaciji severa Kosova

8 aprila 2019

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rešio je da raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova za 19. maj.

Na ovu odluku reagovala je Srpska lista saopštenjem da će ovim povodom u sredau u Beogradu biti održan sastanak predstavnika države Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije. Tad će se znati i njihovi budući potezi.Ali, šta je Tači želeo da postigne ovim manevrom?

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovo prvi korak u pokušaju albanske okupacije severa Kosova.

„Tači stvara osnov za instaliranje vlasti po volji Prištine u pokušaju da ona zaposedne pozicije na severu uz podršku albanskih bojovnika. Taj plan je teorijski zamišljen, ali ne verujem da u praksi može da funkcioniše jer je srpski narod na severu dovoljno dobro organizovan i oslonjen na Srbiju da spreči tako nešto“, uveren je Anđelković.

On smatra i da će taj plan biti kontraproduktivan za Albance jer će primorati Srbe sa severa da konačno napuste institucije Kosova.

„Briselski sporazum je statusno neutralan i može da korespondira samo sa Rezolucijom 1244 po kojoj je Kosovo deo Srbije. Ovim potezima Albanci pokazuju da nemaju nameru da iskorače iz svoje realnosti i pokušavaju da Srbima nametnu svoju kvazidržavu“, objašnjava on.

Anđelković zbog svega ovoga smatra da je došlo vreme da se Briselski sporazum poništi, a ovakvim stvarima Albanci u tome pomažu.

„Vreme je da Srbi napuste kosovski sistem lokalne samouprave i uspostave institucije u skladu sa zakonima Srbije. I da uz podršku Srbije budu spremni da takvo stanje i brane. Ako Beograd i Srpska lista budu složno delovali, Albanci neće moći ništa da postignu“, naglašava naš sagovornik.

U obrazloženju Tači navodi da je odluka doneta u skladu sa „ustavnim, zakonskim ovlašćenjima“, imajući u vidu pismo ministarstva za administraciju lokalne samouprave i nakon konsultacija sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom.

Ovome je još dodato da su gradonačelnici Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana podneli ostavke neposredno nakon što je prištinska vlada nametnula sto odsto uvećani porez za proizvode iz Srbije, 21. novembra prošle godine, ali da su nastavili da „primaju platu iz državnog budžeta Kosova, uprkos tome što trenutno ne obavljaju svoj posao“.

„Opštine na severu i dalje ostaju bez ’domaćina‘, dok to državu košta hiljade evra“, istakao je Tači.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rale says:

  Zar Vučićeva nazovi,,srpska lista " ,uz Vučićevu saglasnost ne aminuje sve poteze šiptarskih terorista na Kosmetu??' Zar i sam Vučić ne podržava prećutno poteze terorista na Kosmetu??? Čisto da ne mislite da smo baš toliko glupi....svi...

  • Velika Metla says:

   Rale,radi se o tome što on i njegova sekta "sns" uopšte i ne zanima šta mi mislimo!Narod im je dao odrešene ruke,i evo nam sada ovo šta je! Mada,kakav smo narod dosta smo i trajali!

 2. al kapone mladji says:

  Pod hitno proglasiti OKUPACIJU KOSOVA I METOHIJE i postupiti u skladu sa medjunarodnim pravom povodom toga

 3. rajko says:

  Bilo bi dobro da Srbija uradi kako Andjelković kaže. Samo mora se delovati brzo i energično. A ne kao milošević i murat nejaki dosad, mrzovoljno, sa zakašnjenjem, sve nešto na pola, izvinjavajući i pravdajući se. Kosmet je Srbija i imamo sva prava da zaštitimo i narod i teritoriju. Učinimo to već jednom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *