УДАРНА ВЕСТ! Сиријска војска напала америчку! АМЕРИКАНЦИ СЕ ПОВУКЛИ

UDARNA VEST! Sirijska vojska napala američku! AMERIKANCI SE POVUKLI

14 decembra 2019

Jedinice sirijske vojske su u četvrtak, 12. decembra, blokirale američki vojni konvoj koji je pokušao proći blizu vazdušne luke u vazduhoplovne vojne baze južno od grada Kamišli u sirijskoj provinciji Hasaka. Sirijska vojska prisilila je američke trupe da se okrenu i sprovedu „taktičko povlačenje“.

Tokom proteklih meseci sirijska i ruska vojska su pojačale svoju prisutnost u provinciji Hasaka, uključujući strateški važnu vazdušnu luku Kamišli, koji vladine snage nisu napustile ni jednog trenutka tokom više od osam godina rata. U vreme „bliskog susreta“ američke vojske sa sirijskim snagama tamo su bili raspoređena ruska vojna vozila i helikopteri.Sirijske snage blokiraju prolazak vojnog konvoja američke vojske. koja je pokušala napredovati u pokrajini Al-Hasaka, na severoistoku Sirije.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama u četvrtak se vidi grupa sirijskih vojnih obaveštajnih oficira i vojnika, koji su zaduženi za zaštitu Međunarodne vazdušne luke grada Kamišli, koji su blokirali američki konvoj i sprečili ga da nastavi putem u severoistočnoj provinciji.

Na snimku se vidi kako je konvoj američkih vojnika bio prisiljen okrenuti se i promeniti kurs, izbegavajući direktnu konfrontaciju sa sirijskim trupama raspoređenim u tom području.

Izvor s kojim su se konsultovali lokalni mediji tvrdi da su sirijski vojnici sprečili napredovanje američkih višenamenskih vojnih vozila „Hamvi“, koji su se morali vratiti na položaje koje su zauzele takozvane „Sirijske demokratske snage“ (SDS).

Otkako je sirijska vojska preuzela okrug Kamišli, gde je ranije držala samo centar grada, vazdušnu luku i granični prelaz s Turskom, rasporedila je svoje snage u nekoliko područja koja su prethodno bila pod nadzorom američkih trupa i kurdskih milicija.

Među različitim ratovima koji se vode unutar Sirije, provincija Hasaka, a posebno grad Kamišli, smatraju se jednim od najkomplikovanijih područja u zemlji. Tamo je prisutno mnoštvo aktera: snage sirijske vlade, Rusija, Turska, SAD i njihovi kurdski saveznici, ekstremističke islamističke grupe i nekoliko jedinica takozvanih „sirijskih pobunjenika“, odnosno malobrojnih grupa koje su digle oružje protiv Damaska, ali ne žele islamističku Siriju po uzoru na Saudijsku Arabiju, čak ni „mekšu tursku verziju“.

Nakon što su 22. novembra Turska i Rusija postigle sporazum o smirivanju napetosti na severoistoku Sirije, ruska vojska provodi patrole u Kamišliju.

Sporazum je podrazumevao povlačenje kurdskih milicija s granice s Turskom i raspoređivanja sirijskih i ruskih trupa na tim područjima.

(Logicno)

KOMENTARI4 komentara

 1. Trn says:

  Neka, njih treba terati iz svake zemlje!

  • Sloba says:

   Mafijaška "vojska".

 2. Milan says:

  Korak po korak, američkim mašiturima smanjuju parohiju.

 3. M says:

  To su dobro napravili!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *