УДАРНА ВЕСТ! Сиријска војска напала америчку! АМЕРИКАНЦИ СЕ ПОВУКЛИ

УДАРНА ВЕСТ! Сиријска војска напала америчку! АМЕРИКАНЦИ СЕ ПОВУКЛИ

14 децембра 2019

Јединице сиријске војске су у четвртак, 12. децембра, блокирале амерички војни конвој који је покушао проћи близу ваздушне луке у ваздухопловне војне базе јужно од града Камишли у сиријској провинцији Хасака. Сиријска војска присилила је америчке трупе да се окрену и спроведу „тактичко повлачење“.

Током протеклих месеци сиријска и руска војска су појачале своју присутност у провинцији Хасака, укључујући стратешки важну ваздушну луку Камишли, који владине снаге нису напустиле ни једног тренутка током више од осам година рата. У време „блиског сусрета“ америчке војске са сиријским снагама тамо су били распоређена руска војна возила и хеликоптери.Сиријске снаге блокирају пролазак војног конвоја америчке војске. која је покушала напредовати у покрајини Ал-Хасака, на североистоку Сирије.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама у четвртак се види група сиријских војних обавештајних официра и војника, који су задужени за заштиту Међународне ваздушне луке града Камишли, који су блокирали амерички конвој и спречили га да настави путем у североисточној провинцији.

На снимку се види како је конвој америчких војника био присиљен окренути се и променити курс, избегавајући директну конфронтацију са сиријским трупама распоређеним у том подручју.

Извор с којим су се консултовали локални медији тврди да су сиријски војници спречили напредовање америчких вишенаменских војних возила „Хамви“, који су се морали вратити на положаје које су заузеле такозване „Сиријске демократске снаге“ (СДС).

Откако је сиријска војска преузела округ Камишли, где је раније држала само центар града, ваздушну луку и гранични прелаз с Турском, распоредила је своје снаге у неколико подручја која су претходно била под надзором америчких трупа и курдских милиција.

Међу различитим ратовима који се воде унутар Сирије, провинција Хасака, а посебно град Камишли, сматрају се једним од најкомпликованијих подручја у земљи. Тамо је присутно мноштво актера: снаге сиријске владе, Русија, Турска, САД и њихови курдски савезници, екстремистичке исламистичке групе и неколико јединица такозваних „сиријских побуњеника“, односно малобројних група које су дигле оружје против Дамаска, али не желе исламистичку Сирију по узору на Саудијску Арабију, чак ни „мекшу турску верзију“.

Након што су 22. новембра Турска и Русија постигле споразум о смиривању напетости на североистоку Сирије, руска војска проводи патроле у Камишлију.

Споразум је подразумевао повлачење курдских милиција с границе с Турском и распоређивања сиријских и руских трупа на тим подручјима.

(Логицно)

KOMENTARI4 коментара

  1. Trn says:

    Neka, njih treba terati iz svake zemlje!

  2. Milan says:

    Korak po korak, američkim mašiturima smanjuju parohiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u