УДАРНА ВЕСТ – ШОKАНТАН ПРЕОKРЕТ: Путин у Београд доводи сведока убиства…

UDARNA VEST – ŠOKANTAN PREOKRET: Putin u Beograd dovodi svedoka ubistva…

15 januara 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji dolazi u Beograd u četvrtak, dovodi svedoka ubistva gardista u Topčideru 2004, bivšeg oficira Vojske Srbije i Crne Gore Sašu Reljića.

Srbija i Rusija intenzivno sarađuju po brojnim bezbednosnim pitanjima, tako da ne čudi što je ruski predsednik spreman da pomogne da se otkrije ko stoji iza ubistva u Topčideru. Reljić sada živi i Moskvi i biće u ruskoj delegaciji koja će 17. januara biti u pratnji šefa Kremlja tokom njegove posete Beogradu – precizira sagovornik upućen u detalje susreta.Reljić je u iskazu datom tužilaštvu otkrio da su dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni zbog 1,5 tona kokaina, koji je bio sakriven u kasarni na Topčideru.

– Dilerima je rečeno u koje će vreme i kuda straža proći i oni su po tim smernicama isplanirali akciju. Došli su naoružani dugim cevima i ušli u vojni objekat misleći da će se mimoići sa stražom. Međutim, Jakovljević i Milovanović, navodno, kobnog dana su kasnili desetak minuta sa obilaskom i naleteli su pravo na dilere, koji su, u strahu da će biti razotkriveni, rešili da ih likvidiraju – ispričao je Reljić.

Prema informacijama do kojih je tada došao Srpski Telegraf, Reljić je do tančina ispričao šta je prethodilo tragediji u kasarni na Topčideru. Naime, bezbednjak iz Zrenjanina tražio je da istražni organi upadnu u kasarnu zbog informacija da dileri tamo kriju kokain, te da je on, Reljić, tada upoznat s tim slučajem.

Preko svojih veza u Vojsci dileri su čuli da su razotkriveni, zbog čega su, prema Reljićevim rečima, odlučili da isprazne štek. Tokom akcije naišli su na Milovanovića i Jakovljevića, koji su bili na straži, i ubili ih.

Reljić je posle ove akcije, u strahu od osvete i za sopstveni život, napustio Vojsku i otišao u Rusiju, gde i danas živi.

I Boris Tadić saslušan

Nakon Reljićevog iskaza, koji je bacio novo svetlo na slučaj, 16. oktobra 2018. bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić saslušan je po nalogu tužilaštva u SBPOK, a jedno od pitanja Tadiću bilo je da li zna Reljića. Tadić nije želeo tim povodom da govori za medije, ali se oglasio porukom na Tviteru u kojoj je potvrdio saznanja Srpskog telegrafa.

– Jesu me pitali za izvesnog Sašu Reljića, kog sam video samo jednom i to kao člana ruske delegacije, koja me jednom prilikom dočekala na aerodromu u Moskvi tokom mog mandata – napisao je, između ostalog, Tadić i napomenuo da ništa novo nije rekao na saslušanju.

Advokat porodica ubijenih gardista Predrag Savić napominje da je svaka pomoć u razrešenju slučaja dobrodošla.

– Bilo bi dobro ako ima još neka saznanja da da izjavu – kratko je poručio Savić, dodajući da zbog samog slučaja ne može detaljnije da priča o tome.

Porodice čekaju istinu

Otac ubijenog Dražena Milovanovića Petar Milovanović kaže da se nada pomaku istrage.

– Daće bog da se sve otkrije i sazna šta i kako se tačno desilo. Mi samo znamo da se radi na slučaju, nismo mnogo upućeni, i samo se nadam da će sve izaći na videlo – rekao je Milovanović.

Otac gardiste Dragana Jakovljevića, Janko Jakovljević, takođe se nada pomaku.

– Već 14 godina čekamo istinu, što je žalosno i sramotno. Imamo i dalje nadu i očekujemo da se stvari pomere – kaže Jakovljević.

Podsetimo, istraga o pogibiji dvojice gardista u kasarni u Topčideru još nije počela jer i dalje traje predistražni postupak. Da su gardisti ubijeni, potvrđeno je iz nekoliko izvora i veštačenja, među kojima je i balističko veštačenje FBI.

Uprkos svim ovim zaključcima i dokazima, Više javno tužilaštvo već godinama sprovodi predistražni postupak. Istraga nije pokrenuta ni posle odluke najviše sudske instance, Ustavnog suda, koji je pre skoro šest godina zaključio da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje.

I Jeremić svedočio u policiji

Zbog ubistva gardista u SBPOK je saslušan i Vuk Jeremić. Tokom dvosatnog razgovora sa inspektorima bivši šef diplomatije tvrdio je da je prvu informaciju o tragičnom događaju u Karašu dobio od sada pokojnog Miodraga Mikija Rakića, koji je bio šef kabineta tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Naveo je da je potom, posle izvesnog vremena, pozvao generala Branka Krgu, u to vreme načelnika Generalštaba VSCG, koji mu je, medutim, rekao da o tome ne zna ništa.

– Rekao sam sve što znam o ovom tragičnom slučaju, mada to nije bilo mnogo. Razgovor je trajao svega petnaestak minuta, dok smo ostatak vremena proveli radeći na tehničkom delu izjave – kazao je Jeremić posle razgovora u SBPOK.

Činjenice

-Putin u Beograd stiže 17. januara

-Očekuje se da će sa predsednikom Srbije obići Hram Svetog Save, gde će se obratiti građanima

-Prema najavama, biće potpisano više od 20 sporazuma, memoranduma

Putin će Vučiću uručiti Orden Aleksandra Nevskog.

Reakcije

Božo Prelević, advokat

Sve što ide u prilog otkrivanju zločina je dobro i ja to svakako pozdravljam. Da bi se to sve potvrdilo, potrebne su još neke činjenice, a ne samo iskaz, a dok se ide u pravcu razotkrivanja, to je dobro.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

Svako novo saznanje je neophodno i dobrodošlo imajući u vidu da se radi o kontroverznom i tragičnom događaju u kome si stradala dva nevina mlada čoveka na služenju vojnog roka. Otkrića oficira RS mogla bi da otkriju mračnu stranu postpetooktobarske Srbije i da pokažu ko je i zašto opstruirao istragu. Svedočenje, ako ga bude, može da bude šokantno, otrežnjujuće i po neke verovatno zasluženo opasno.

Darko Trifunović, Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost

Nije neuobičajeno da se određeni slučajevi koji imaju u sebi primesu politike koriste kako bi se određeni krugovi doveli u situaciju da se na njih vrši pritisak. U Srbiji je takvo javno mnjenje da, umesto da se istražuje konkretan slučaj, ovde se često ubistva politizuju, žrtve satanizuju i čine koraci kako se ne bi došlo do pravih izvršilaca.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI17 komentara

 1. Zoran says:

  Zovite Cedu da svedoci.:)

  • Duca says:

   Čedu, nema on pojma, on se ne bavi drogom. Ako nije kvalitetna. Ako je Bora imao partiju običnih pijanaca, zašto se ldpr ne bi narodski zvao partija posebnih narkomana?

 2. Rale says:

  Ma da ...i čarobnjaka iz Oza dovodi...

  • Budi Bog s nama says:

   Ovo je po prvi put u istoriji Srbije i Rusije da nam lično ruski pretsednik konkretno pomaže, ako nam pomaže u ovim "manjim" stvarima zar nam neće pomoći i u svim ostalim koliko je u njegovoj moći, a moći znamo da ima. Da li će se napokon osvestiti i naš pretsednik i napraviti neki pravi korak kad ovaj čovek već ima volje i sile da nam pomogne?

 3. milorad says:

  to sa čedom je dobra ideja ali on radi sa šiptarima, ovaj kokaine je "made in montenegro" bio:)

 4. rajko says:

  Kad su ta dva mladića ubijena i kad je počeo ceo svet da bruji kako su ubijeni jer su videli Mladića kog je vojska krila u kasarni, ja sam odmah rekao da sigurno nije skrivan Mladić, nego neka interna prljavština vojske. Ja sam rekao "šverc... verovatno cigareta". Do kokaina ja ne dobacujem ni danas. Iako je to svakom ko iole poznaje prilike u Srbiji bilo očigledno, ipak se godinama dopuštalo da ceo svet veruje da je Mladić boravio u toj kasarni i da su mladići ubijeni zbog njega. U našim i svetskim medijima su razvlačili Srbiju kao "sigurnu kuću za zločince", pljuvali nas i sramotili. Ko će odgovarati za štetu koja je skrivanjem istine naneta našoj državi i čitavoj srpskoj naciji? Ko je znao za ove činjenice, a nije ih predao tužilaštvu i javnosti? Kako će opravdati svoje ćutanje?

  • Deda Micko says:

   S300 nece stici u Srbiju, to je najvaznije. Ova prica sluzi da se od toga odvuce panja. Putin ce posle ove posete biti mnogo manji u ocima Srba koji su od njega ocekivali vojnu pomoc.

   • SiNiša says:

    S300 AV ne bi smeo ni da traži. Očistili bi ga Sponzori (namerno ne kažem Okupatori-njegove gazde)...

   • Becki konjusar says:

    Ne daju rusi S 300 izdajnicima. Pa vec bi drugi dan bio u rukama NATO bandita. Ljudi dozovite se pameti Srbija je okupirana 1944 od ćopavog Broza i komunista a 5. Oktobra 2000 god ti isti komunisti su postali sluge i neposredni izvršioci NATO pakta!

    • Deda Micko says:

     Titovu Kucu cveca treba pod hitno iseliti u pokloniti ko hoce da uzme. Kladim se da ga niko nece osim glupih Srba, to je on znao i zato je i hteo da ce sahrani u Beogradu. Njegov grob je najveca sramota srpskog naroda.

     • Buba says:

      Potpisujem!

 5. Budi Bog s nama says:

  Ako se ovaj naš Vučitrn zaista bori protiv kriminala, dore, korupcije i lažnih izbora i lažne demokratije, verovatno da će morati uz pomoć Putina, naravno, da smeni 90% vlastele zajedno sa samim sobom. Pa od tog kokaina je i sam izfinansiran. Nama je sve vreme falio samo jedan čovek i to Putin, naravno.

 6. Vojna i ojdesve says:

  U proroshtvima pishe da na balkanu biche ubijan veliki chovek. I tako pochinje trechi svetski rat... Moze ovo da bude ?

  • Budi Bog s nama says:

   Sve se odvija Božijim dopuštenjem i promislom, ali mislim da dragi Bog ima još dosta toga što namerava sa Putinom da učini. Na nama koji verujemo u Boga, pravdu i istinu koja je Božija i od Boga dolazi treba da načinimo moleban da sve protekne u najboljem redu i da naše dve zemlje steknu neraskidivo bratstvo, ljubav i pomoć kakvo su nekada davno možda imale u svojoj zaboravljenoj prošlosti koju samo naslućujemo kao bratsku.

   • rajko says:

    Amin. Daće dragi Bog.

  • Taipova Češma says:

   Lepo piše,samo ti nećeš da čitaš,papa - samozvani Božiji izaslanik na planeti.To piše,jasno i glasno.

 7. Dani says:

  Neka se spremi :))) vuk jeremic-pozderac,upss...moglo bi da se desi da iznenada odluci da otputuje na nesto duzi godisnji odmor.Zna znanje tata-Putin!!Nije slucajno sto upravo sad dovodi ovog svedoka.Pozicija-katastrofa,a opozicija-sacuvaj nas Boze!Moguc takodje nesto duzi godisnji odmor cede-praska,vuka manitoga(zato je pre neki dan kukumacijo,blejao,prizivao natU,lajao,zavijao) i duska dugorucka...leleeeeeee ce im bude bas "lepo"na tom "odmoru".U svakom slucaju VELIKO HVALA na ovom OGROMNOM POKLONU!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *