УДАРНА ВЕСТ! ШВАЈЦАРСКА ИЗЛАЗИ ИЗ СПОРАЗУМА СА ЕУ

УДАРНА ВЕСТ! ШВАЈЦАРСКА ИЗЛАЗИ ИЗ СПОРАЗУМА СА ЕУ

27 септембра 2020

Грађани Швајцарске излазе данас на референдум на којем ће се, између осталог, изјаснити да ли су за напуштање Споразума о слободи кретања људи са Европском унијом.

Присталице укидања споразума тврде да ће то омогућити Швајцарској да контролише своје границе и изабере имигранте које жели да прими, док противници упозоравају да ће тако здрава економија упасти у рецесију, а стотине хиљада грађана Швајцарске биће лишени слободе да живе и раде широм Европе.Швајцарска влада позвала је бираче да кажу „не“ напуштању споразума на референдуму, а министрка правде Карин Келер Сатер је оценила да би се тиме створила ситуација „гора од Брегзита“, преноси Би-Би-Си.

Предлог да се укине Споразум о слободи кретања људи с ЕУ потекао је од крајње десничарске антиимигрантске Швајцарске народне странке, која тврди да се тој земљи мора дозволити да сама постави границе о броју странаца који долазе у Швајцарску.

Међутим, анкете предвиђају да тај предлог неће бити прихваћен, а према једном истраживању, 63 одсто испитаника противи се том предлогу, преноси Гардијан.

Швајцарска је одавно одлучила да не приступи ЕУ, али жели приступ европском простору слободне трговине и жели да сарађује са Бриселом у областима попут транспорта, животне средине, истражзивања и образовања.

Међутим, цена за то је да се Швајцарска прихвати „стубове“ главне политике ЕУ, који укључују слободу кретања и отварање граница Шенгена.

Из ЕУ су упозорили да би одустајање од слободе кретања значило и излазак из уносних трговинских споразума.

Поред споразума, Швајцарци ће гласати о куповини новиих борбених авиона, о увођењу породиљског одсуства за очеве, као и о пореским олакшицама за породице.

Они ће такође гласати о новим правилима у вези с ловом на вукове, који су се недавно вратили на Алпе.

KOMENTARI2 коментара

  1. Косовац says:

    Швајцарска се пунила, пунила са Шиптарима, и сада се изгледа коџа напунила. Препунила. Па к'о wеле, зар нам нам је мало Шипе, него сада нам још гурају Авганистанце. Е, па не може (кажу Швајце), супротставићемо се томе са једним демократским референдумом. ……………Сада, ако желе да изађу из мини Брегзита, тј. да напусте „споразум“ са ЕУ, ја ево желим да им бесплатно турим један савет, а то је да приупитају Бориса Џонсона како се то ради. Евентуално да мало подмажу сорошоиде, чуо сам да је Швајцарска пуна пара. ……………Чујеш, хоће да напусте Европску Унију, а уопште нису чланови. Наивно, као ови наши Срби.

  2. Milka says:

    Švajc ne želi da mu devalvira moneta zbog neke evrope ili bilo čega drugog. Lepo se povučeš i živiš od kamate, to je zemlja koja je uvek bila povlaštena i izuzeta iz svih međunarodnih događaja i kriza, možete misliti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u