УДАРНА ВЕСТ – ТРАМП ДОНЕО ПРВУ ОДЛУКУ О БАЛКАНУ: Ево шта то значи за нас!

UDARNA VEST – TRAMP DONEO PRVU ODLUKU O BALKANU: Evo šta to znači za nas!

22 juna 2017

Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku o zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mere koje je pre 16 godina uveo Džordž Buš.

Kako je objavila Bela kuća reč je o uredbi koju je 2001. godine doneo tadašnji predsednik Buš.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD. Od početka ove godine na listi se nalazi i lider SNSD-a i RS Milorad Dodik, prenose sarajevski mediji.

Tramp je prvi put od preuzimanja dužnosti potpisao neku izvršnu odluku koja se odnosi na zapadni Balkan i produžio ju je za još jednu godinu.

Buš je 26. juna 2001. godine doneo izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu. Ona predviđa niz pravnih posledica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vašington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu.

„Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili finansiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mestima na zapadnom Balkanu, ili u opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije UN na Kosovu nije otklonjena“,navedeno je u odluci koju je, nakon Buša i Baraka Obame, potpisao i Tramp.

Na osnovu te Bušove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije. Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji deluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi…

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    To znaci novi referendum. O NATO prvo, a onda i proglasenje nezavisnosti. Nema nazad.

  2. Prva linija says:

    ko je ovde lud a ko zbunjen neka zakljuci svako od nas sam,da cepa lud zbunjenog to je vidljivo svima,da nas nece ostaviti na miru takodje,generacije su krvlju stvarale ovo sto mi danas imamo a ne cenimo,ili cemo se boriti za slobodu i cast ili nas biti nece,ako odustanemo sve ce nestati,ako je vecina naroda za kapitulaciju neka bude,stavicemo drveni tocak na zastavu umesto orla posto amblem kraljevske ptice ocito ne zasluzujemo,mi vise nismo potomci heroja i ratnika,roditelja nasih i predaka,mi smo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *