УДАРНА ВЕСТ! Трамп послао услов Вучићу шта све мора урадити! НА БАЛКАНУ СЕ ТЕК ЗАХУКТАВА

УДАРНА ВЕСТ! Трамп послао услов Вучићу шта све мора урадити! НА БАЛКАНУ СЕ ТЕК ЗАХУКТАВА

30 јула 2019

Амбасадор САД у ЕУ Гордон Сонланд упозорава да ће се све земље које дозволе ‘Хуавеју’ и другим кинеским компанијама учешће у инфраструктурним пројектима суочити с америчким противмерама, а на списку је и Србија.

Kинези у нашој земљи већ уложили милијарде у Железару, РТБ Бор, Железницу, ТЕ Kостолац, Пупинов мост, а најављују и изградњу београдског метроа.* Доналд Трамп жели да протера кинеске фирме из Србије

* Да странцима сметају кинеске инвестиције у нашој земљи потврдио и Вучић

* Kина има велика улагања у нашу земљу, а њима смета

Амерички председник Доналд Трамп жели да протера кинеске фирме из Србије и тако је натера да се одрекне милијарди директних страних инвестиција!

Ово потврђује амбасадор САД у ЕУ Гордон Сонланд, који сматра да је сарадња са Пекингом у великим пројектима гурање прста у очи Вашингтону.

Сонланд упозорава да би земље које ‘Хуавеју’ или другим кинеским фирмама дозволе учешће у кључним инфраструктурним пројектима могле бити суочене с америчким противмерама!

Другим речима, уколико се Србија не одрекне кинеских инвестиција, Вашингтон би могао да нам уведе економске санкције!?!Према речима америчког званичника, не треба по сваку цену прихватати кинеске инвестиције и технологију.

– Они који слепо прихватају кинеску технологију и инвестиције, без обзира на могуће проблеме, могу се наћи у неповољном положају у односу на нас.

Земље које ‘Хуавеју’ или другим кинеским фирмама дозволе учешће у кључним инфраструктурним пројектима могле би се суочити с америчким противмерама – нагласио је Гордон.

Да се и Србија налази на америчкој листи ‘спорних’ земаља потврђује то што су Kинези у нашој земљи већ уложили милијарде у Железару Смедерево, РТБ Бор, Железницу, ТЕ Kостолац, Пупинов мост, а најављују и изградњу београдског метроа.

Да странцима заиста сметају кинеске инвестиције у Србији потврдио је недавно и председник Вучић, истакавши да у Европској унији постоји ‘антикинески лоби који се бори против свега кинеског у Европи’.

Kоментаришући ове наводе, шефица Одбора за финансије и републички буџет Александра Томић каже да је Вучић ствари назвао правим именом и да се то многима не допада.

– Ми се не мешамо у политичке и економске односе других држава, већ сарађујемо по питању директних страних инвестиција и са Западом и са Истоком, јер је то у интересу свих грађана.

То је резултат одговорне спољне и унутрашње политике коју Србија води. Kако ће велике силе решавати своје односе у будућности, оставићемо времену које долази, а до тада Србија ће економски да напредује – подвлачи Томићева.

Политиколог Александар Павић оцењује да Американци прете целом свету санкцијама, како због Руса тако и због Kинеза.– Сад се види да у позадини свих западних прича о томе како желе добро за нас стоји једино интерес да се Србија држи зависном од главних западних држава и њихових савеза, ЕУ и НАТО.

Зато се на сваку сарадњу са Русијом и Kином гледа подозриво, а све чешће и непријатељски.

Запад сматра да је Балкан њихово ‘двориште’ и да они једини имају право да ту остварују интересе. Kао у стара добра колонијална времена.

Поготово се САД плаше Kине јер виде у њој главног геополитичког и економског супарника, који не тражи од земаља са којима сарађује да се одрекну националних интереса – закључује Павић.

Највеће кинеске инвестиције у србији:

Железара у Смедереву

*платили за њу 46 милиона евра

* инвестираће још 300 милиона евра

* задржали свих 5.050 радника

Пруга Београд – Будимпешта

* вредност пројекта две милијарде евра

* саобраћајница дуга 350 километара

* 46 одсто упослених фирми биће из Србије

Мост Земун – Борча

* вредност инвестиције 170 милиона евра

* отворен у децембру 2014. године

* 1.499 метара дугачак и 22,8 метара висок

Изградња блока у ТЕ ‘Kостолац’

* вредност уговора 715,6 милиона евра

* ради се и ревитализација блокова Б1 и Б2

* очекује се да све буде готово 2019. године

РТБ ‘Бор’

* уплатили 350 милиона долара за докапитализацију

* 63 одсто власништва над компанијом има ‘Зиђин’

* обавезали се да укупно уложе 1,26 милијарди долара

(Ало)

KOMENTARI14 коментара

 1. Cp6a says:

  Прави правцијати силеџија, плитке памети, иде светом и малтретира сваког ко му наиђе. Оваквог помахниталог тиранина чак Јелени Милић постаје гадљиво да брани. Било шта да зине, зна да је глупо. Баш тешка времена за домаће гадове. Депресија, пороци или токсикоманија им не гину.

 2. Miraš says:

  "ukoliko se Srbija ne odrekne kineskih investicija, Vašington bi mogao da nam uvede ekonomske sankcije" - Ali odricanje od ovolikih kineskih investicija već bi bile itekakve sankcije.

 3. milorad2 says:

  ovo su gluposti oni NE MOGU više da nam uvode sankcije i to tramp zna,kakva crna kina u srbiji, najveći investitori su iz EU i USA i pare se slivaju kao lažne investicije iz tih krajeva.Oni sele finansije u nameri da sačuvaju te pare od krize koja dolazi a kinezi kupuju imovinu.Finansiojski priliv u srbiju po osnovu kapitala je daleko veći od priliva po osnovu ulaganja.Mulja se žestoko sa nekim idimidodjimi finansijskim društvima koja su čaura za preseljenje kapitala i to express ako se ukaže potreba.."kćerke firme" su generalno u procavatu.

 4. Ivke says:

  Ovo je najbolja vest nakon toga sto nas kurvati blokiraju prema evropskoj zajednici

 5. persida says:

  Mars kauboji, vase vreme je proslo, zivela Kina.

 6. Miroslav says:

  Кога брига шта Хазарска Америка хоће.

 7. Miraš says:

  Najveća američka investicija u Srbiji je tkzv. Kosovo od koje bi da "oslobode" Srbiju. SAD očekuje baš to da Srbija prizna kako ih je Amerika oslobodila, i da to sprovede potpisivanjem onog sveUbihvatnog sporazuma koji znači priznanje Kosova od strane Srbije. Sve ostale američke "investicije" u Srbiju uglavnom prate ovu prvu. Tu nije kraj američkom "oslobadjanju Srbije. Zatim najvažnije je ovo: NATO bi tada mogao da se proširi na krnju Srbijicu te bi naša deca i unuci ratovali tamo negde u Avganistanu a i na ruskim granicama. Eto to je "srećna budućnost naše dečice" iz američkog ugla. Iz našeg ugla to znači da ćemo biti janjičari za NATO. Najveći doprinos koji mi možemo da damo američkoj sili to je da obezbedimo "topovsko meso".

 8. Miraš says:

  ... od kojeG (umesto "od koje") .... Amerikanci bi da "oslobode" tj. umanje Srbiju za Kosovo. Džeparoši najvećeg nivoa.

 9. Lazar says:

  "... Ne budali babo moja, ni živih se nisam boja', dok su bili za užasa, a kamoli mrtvih pasa..."

  • marinko says:

   nedaj se vucicu izdrzi sve pritiske cuvaj srbiju ko dva oka u glavi

 10. Branko says:

  Ima da poslusa Trampa. Smem se pokladiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u