УДАРНА ВЕСТ! Трамп послао услов Вучићу шта све мора урадити! НА БАЛКАНУ СЕ ТЕК ЗАХУКТАВА

UDARNA VEST! Tramp poslao uslov Vučiću šta sve mora uraditi! NA BALKANU SE TEK ZAHUKTAVA

30 jula 2019

Ambasador SAD u EU Gordon Sonland upozorava da će se sve zemlje koje dozvole ‘Huaveju’ i drugim kineskim kompanijama učešće u infrastrukturnim projektima suočiti s američkim protivmerama, a na spisku je i Srbija.

Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa.* Donald Tramp želi da protera kineske firme iz Srbije

* Da strancima smetaju kineske investicije u našoj zemlji potvrdio i Vučić

* Kina ima velika ulaganja u našu zemlju, a njima smeta

Američki predsednik Donald Tramp želi da protera kineske firme iz Srbije i tako je natera da se odrekne milijardi direktnih stranih investicija!

Ovo potvrđuje ambasador SAD u EU Gordon Sonland, koji smatra da je saradnja sa Pekingom u velikim projektima guranje prsta u oči Vašingtonu.

Sonland upozorava da bi zemlje koje ‘Huaveju’ ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle biti suočene s američkim protivmerama!

Drugim rečima, ukoliko se Srbija ne odrekne kineskih investicija, Vašington bi mogao da nam uvede ekonomske sankcije!?!Prema rečima američkog zvaničnika, ne treba po svaku cenu prihvatati kineske investicije i tehnologiju.

– Oni koji slepo prihvataju kinesku tehnologiju i investicije, bez obzira na moguće probleme, mogu se naći u nepovoljnom položaju u odnosu na nas.

Zemlje koje ‘Huaveju’ ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle bi se suočiti s američkim protivmerama – naglasio je Gordon.

Da se i Srbija nalazi na američkoj listi ‘spornih’ zemalja potvrđuje to što su Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru Smederevo, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa.

Da strancima zaista smetaju kineske investicije u Srbiji potvrdio je nedavno i predsednik Vučić, istakavši da u Evropskoj uniji postoji ‘antikineski lobi koji se bori protiv svega kineskog u Evropi’.

Komentarišući ove navode, šefica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da je Vučić stvari nazvao pravim imenom i da se to mnogima ne dopada.

– Mi se ne mešamo u političke i ekonomske odnose drugih država, već sarađujemo po pitanju direktnih stranih investicija i sa Zapadom i sa Istokom, jer je to u interesu svih građana.

To je rezultat odgovorne spoljne i unutrašnje politike koju Srbija vodi. Kako će velike sile rešavati svoje odnose u budućnosti, ostavićemo vremenu koje dolazi, a do tada Srbija će ekonomski da napreduje – podvlači Tomićeva.

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da Amerikanci prete celom svetu sankcijama, kako zbog Rusa tako i zbog Kineza.– Sad se vidi da u pozadini svih zapadnih priča o tome kako žele dobro za nas stoji jedino interes da se Srbija drži zavisnom od glavnih zapadnih država i njihovih saveza, EU i NATO.

Zato se na svaku saradnju sa Rusijom i Kinom gleda podozrivo, a sve češće i neprijateljski.

Zapad smatra da je Balkan njihovo ‘dvorište’ i da oni jedini imaju pravo da tu ostvaruju interese. Kao u stara dobra kolonijalna vremena.

Pogotovo se SAD plaše Kine jer vide u njoj glavnog geopolitičkog i ekonomskog suparnika, koji ne traži od zemalja sa kojima sarađuje da se odreknu nacionalnih interesa – zaključuje Pavić.

Najveće kineske investicije u srbiji:

Železara u Smederevu

*platili za nju 46 miliona evra

* investiraće još 300 miliona evra

* zadržali svih 5.050 radnika

Pruga Beograd – Budimpešta

* vrednost projekta dve milijarde evra

* saobraćajnica duga 350 kilometara

* 46 odsto uposlenih firmi biće iz Srbije

Most Zemun – Borča

* vrednost investicije 170 miliona evra

* otvoren u decembru 2014. godine

* 1.499 metara dugačak i 22,8 metara visok

Izgradnja bloka u TE ‘Kostolac’

* vrednost ugovora 715,6 miliona evra

* radi se i revitalizacija blokova B1 i B2

* očekuje se da sve bude gotovo 2019. godine

RTB ‘Bor’

* uplatili 350 miliona dolara za dokapitalizaciju

* 63 odsto vlasništva nad kompanijom ima ‘Ziđin’

* obavezali se da ukupno ulože 1,26 milijardi dolara

(Alo)

KOMENTARI14 komentara

 1. Cp6a says:

  Pravi pravcijati siledžija, plitke pameti, ide svetom i maltretira svakog ko mu naiđe. Ovakvog pomahnitalog tiranina čak Jeleni Milić postaje gadljivo da brani. Bilo šta da zine, zna da je glupo. Baš teška vremena za domaće gadove. Depresija, poroci ili toksikomanija im ne ginu.

 2. Miraš says:

  "ukoliko se Srbija ne odrekne kineskih investicija, Vašington bi mogao da nam uvede ekonomske sankcije" - Ali odricanje od ovolikih kineskih investicija već bi bile itekakve sankcije.

 3. milorad2 says:

  ovo su gluposti oni NE MOGU više da nam uvode sankcije i to tramp zna,kakva crna kina u srbiji, najveći investitori su iz EU i USA i pare se slivaju kao lažne investicije iz tih krajeva.Oni sele finansije u nameri da sačuvaju te pare od krize koja dolazi a kinezi kupuju imovinu.Finansiojski priliv u srbiju po osnovu kapitala je daleko veći od priliva po osnovu ulaganja.Mulja se žestoko sa nekim idimidodjimi finansijskim društvima koja su čaura za preseljenje kapitala i to express ako se ukaže potreba.."kćerke firme" su generalno u procavatu.

 4. Ivke says:

  More mora samo da se umre

 5. Ivke says:

  Ovo je najbolja vest nakon toga sto nas kurvati blokiraju prema evropskoj zajednici

 6. persida says:

  Mars kauboji, vase vreme je proslo, zivela Kina.

 7. Miroslav says:

  Koga briga šta Hazarska Amerika hoće.

 8. Miraš says:

  Najveća američka investicija u Srbiji je tkzv. Kosovo od koje bi da "oslobode" Srbiju. SAD očekuje baš to da Srbija prizna kako ih je Amerika oslobodila, i da to sprovede potpisivanjem onog sveUbihvatnog sporazuma koji znači priznanje Kosova od strane Srbije. Sve ostale američke "investicije" u Srbiju uglavnom prate ovu prvu. Tu nije kraj američkom "oslobadjanju Srbije. Zatim najvažnije je ovo: NATO bi tada mogao da se proširi na krnju Srbijicu te bi naša deca i unuci ratovali tamo negde u Avganistanu a i na ruskim granicama. Eto to je "srećna budućnost naše dečice" iz američkog ugla. Iz našeg ugla to znači da ćemo biti janjičari za NATO. Najveći doprinos koji mi možemo da damo američkoj sili to je da obezbedimo "topovsko meso".

  • Za Srbiju says:

   Bravo za komentar!

 9. Miraš says:

  ... od kojeG (umesto "od koje") .... Amerikanci bi da "oslobode" tj. umanje Srbiju za Kosovo. Džeparoši najvećeg nivoa.

 10. Lazar says:

  "... Ne budali babo moja, ni živih se nisam boja', dok su bili za užasa, a kamoli mrtvih pasa..."

  • marinko says:

   nedaj se vucicu izdrzi sve pritiske cuvaj srbiju ko dva oka u glavi

 11. Branko says:

  Ima da poslusa Trampa. Smem se pokladiti.

  • Branko says:

   *opkladiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *