УДАРНА ВЕСТ – ТРАМП ПРЕВАРИО ПУТИНА: „То што сам причао са Путином, неће се десити“

UDARNA VEST – TRAMP PREVARIO PUTINA: „To što sam pričao sa Putinom, neće se desiti“

10 jula 2017

Predsednik SAD Donald Tramp povukao je reč o tome da će sa Rusijom osnovati jedinicu za sajber bezbednost, napisavši na Tviteru da ne misli da bi to moglo da se ostvari, što je uradio samo nekoliko sati nakon što su ga oštri kritikovali republikanci rekavši da se Moskvi ne može verovati.

Tramp je u nedelju napisao na Tviteru da su on i predsednik Rusije Vladimir Putin na marginama samita Grupe 20 (G20) razgovarali o formiranju jedinice za sajber bezbednost, kako bi pokušali da izbegnu probleme kao što je sajber mešanje u izbore, navodi Rojters.

Ideju su odmah kritikovali republikanci, koji su se zapitali da li bi SAD trebalo da sarađuje sa Moskovm nakon navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

– Nije najgluplja ideja koju sam čuo, ali tu je negde – rekao je senator Lindzi Grejam.

Bivši ministar odbrane Eš Karter, koji je služio u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, rekao je da je Trampova ideja kao kada bi sa čovekom koji vam je opljačkao kuću osnovali grupu za borbu protiv krađa.

Trampovi savetnici, među kojima i državni sekretar SAD Reks Tilerson i ministar finansija Stiven Mnučin, nedavno su pokušali da objasne Trampovu ideju.

Mnučin je u subotu rekao da su se Tramp i Putin dogovorili da naprave sajber jedinicu koja će se postarati da ne dolaži do bilo kakvog mešanja, da će raditi na sajber bezbednosti zajedno.

Tramp je kasnije u nedelju, nakon reakcije republikanaca pokušao da “smiri ideju” koju je imao sa Putinom tokom razgovora na marginama samita G20.

– Činjenica da smo predsednik Putin i ja razgovarali o jedinici za sajber bezbednost ne znači da ja mislim da može da se dogodi. Ne može – napisao je Tramp na Tiveru i potom pomenuo dogovor o obustavi vatre u Siriji.

Republikanski senator Džon Mekejn shvata Trampovu želju da poboljša odnose sa Rusijom, ali je rekao da cena mora biti plaćena.

– Cena mora biti plaćena. Nije bilo nikakve kazne. Vladimir Putin uspeo je da se izvuče sa pokušajem da izmeni ishod naših izbora – rekao je Mekejn na kanalu Si-Bi-Es (CBS), navodi Rojters.

Tramp se tokom predsedničke kampanje zalagao za poboljšanje odnosa sa Rusijom, međutim, do sada nije imao uspeha jer se njegova administracija našla pod istragom zbog navodnih veza njegovih bliskih saradnika sa Rusijom.

Član Predstavničkog doma SAD Adam Šif rekao je na televizijskom kanalu Si-En-En (CNN) da Rusija ne bi bila kredibilan partner za sajber bezbednost.

– Ukoliko nam je to najbolja odbrana izbora, onda je bolje da pošaljemo izborne listiće u Moskvu – rekao je Šif.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Barakuda says:

    Pa kakva su oni onda banana država kada njima bilo ko može da se miješa u presjedničke izbore ! Umjesto da šute i da je istina, oni sami sebe kompromituju ! Neka onda tramp prepusti Klintonovoj pobjedu i završena priča ! A u koliko su se oni zemalja umiješali politički, ili jednostavno vojno, likvidirajući legalne prestavnike vlasti ??

  2. Ajaj says:

    Ne može da se desi, jer kako bi onda optuživali Ruse za sajber napade koji sami prave. Lepo je Snouden reko muka mi bre od svega što radite. Ali muka nije i njima, i oni to rade, primaju platu i žive od toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *