УДАРНА ВЕСТ – УДРУЖЕНЕ СНАГЕ ИЗАЗВАЛЕ ПАНИКУ У БРИСЕЛУ И ВАШИНГТОНУ! Турски командоси и руска авијација удруженим снагама кренули на Ал Баб и Исламску државу!

UDARNA VEST – UDRUŽENE SNAGE IZAZVALE PANIKU U BRISELU I VAŠINGTONU! Turski komandosi i ruska avijacija udruženim snagama krenuli na Al Bab i Islamsku državu!

29 decembra 2016

jat1u

Kao što se predviđalo nakon što je ISIS žive spalio dvojicu zarobljenih turskih vojnika, Turska je odlučnija da zauzme severni sirijski grad Al Bab od ISIS-a.

Od avgusta, kada je prešla u Siriju, turska vojska sa sirijskim pobunjenicima napreduje sa dosta komplikacija, ali otkako je dostigla predgrađe Al Baba, zaglavljena je na ratištu. Samo 21. decembra je izgubila svojih 16 vojnika koji su ubijeni u iznenadnom kontranapadu ISIS-a.

Veliki turski prigovor je bio da oko 1.500 sirijskih pobunjenika koji prate njihov marš nisu bili pravi borci i da su uglavnom bežali sa terena kada bi ISIS uzvratio udarac. Dakle, ako Turska želi Al Bab, moraće da uradi mnogo sama.

To je nešto što Turci do sada nisu radili. Turski mediji navode da će dodatnih 500 turskih komandosa biti uključeno u Al Bab bitku.

Prema istim izveštajima, oni će biti dodatno pojačani sa 2.000 sirijskih pobunjenika koje će Turska transportovati do njihove okupacione zone iz glavnih pobunjeničkih oblasti Siriji u Idlib i Alepo pokrajini.

Dakle, ne samo da Turska sve više ulazi u borbu protiv ISIS-a, nego dodatno slabi u ljudstvu glavnu pobunjeničku enklavu.

Kada je pobunjenički deo istočnog Alepa ranije ovog meseca pao od strane sirijske ofanzive uz podršku Rusije, nekoliko anti-vladinih boraca je promenilo stranu i priključilo se kurdskoj dominantnoj SDF. Drugi su položili oružje i prihvatili amnestiju i reintegraciju u civilni život pod vladinom vlašću. Međutim, oko 4.000 njih je proterano iz glavne pobunjeničke enklave oko Idlib i Alepo pokrajine.

Drugim rečima pobunjenici koji drže Idlib su veoma oslabljeni a očekuju ofanzivu sirijske armije.

To je svakako prednost za Rusiju i Siriju, da ovi borci prate tursku vojsku u pohodu na ISIS, a ne da stoje na putu obnavljanja sirijsko-ruske ofanzife iz Alepa u Idlib.

Takođe je bolje za Rusiju da je više pobunjenika u severnoj Siriji gde zavise od Erdogana sa kojim je Moskva u stanju da razgovara i pregovara (oni se sledećeg meseca sastaju u Kazahstanu zbog novog kruga razgovora o Siriji). Bolje je to, nego da su na teritoriji pobunjenika u Idlibu, gde su pod kontrolom Al Kaide sa kojom su razgovori politički nemogući.

Čini se da Rusi izvlače isti zaključak. Pro-sirijski Al Madar izveštava da su ruski avioni pogodili ISIS ciljeve u Al Babu, direktno pružajući pomoć turskoj vojsci koja se nalazi u okolini.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. cile mile says:

    Svi lazu i pretvaraju se i sprovode satanisticki ritual nad neivinom populacijom Sirije. Najmanje 2o zemalja je pocinilo zlocine protiv covecnosti.

  2. Dondon says:

    Ma nema nista od toga. Samo oravoslavci mogu i hoce da pociste tu gamad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *