УДАРНА ВЕСТ – ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ШОЈГУОМ ПОРУЧУЈЕ: Србија је добила 6 МИГ-ова, 30 тенкова и 30 оклопних возила, а ускоро ћемо добити и „БУК“ системе!

UDARNA VEST – VUČIĆ POSLE SASTANKA SA ŠOJGUOM PORUČUJE: Srbija je dobila 6 MIG-ova, 30 tenkova i 30 oklopnih vozila, a uskoro ćemo dobiti i „BUK“ sisteme!

21 decembra 2016

01-tan2016-12-21_133541444_0_620x0

Rusija, kao podršku, poklanja Srbiji šest aviona MiG-29 bez novca, pri čemu će nas sve tri faze modernizacije koštati između 180 i 230 miliona evra, rekao je danas srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

„Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima“, rekao je premijer koji je u prvom delu razgovora sa Šojguom pričao na ruskom, a kasnije nastavio na srpskom.

On je dodao da to dramatično poboljšava operativno funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije do te mere da kao da nije ista vojska.

„To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5mm (manje topove)“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti.

„Unapredili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo da pravimo zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i želela bi sve odjedanput, ali to nije moguće“.

U šaljivom tonu Vučić je rekao da su „naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete“, a da je on u jednom trenutku rekao: „Pa samo što niste tražili nuklearno oružje“, na šta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.

„Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje u ovom trenutku ima samo Rusija. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o ’buku‘ pre svega, i o ’buku M2‘ i o ’tunguski‘, ali za 2018. godinu, što je za godinu dana“, rekao je Vučić i dodao da misli da je urađen ogroman posao za našu zemlju, „sve što smo pričali decenijama, 29-30 godina“.

On je podsetio i da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju.

Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti, rekao je Vučić.

Kako je precizirao, prva je da ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i da ih u martu doveze i da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji. Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sledeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

„Još se gleda koja će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje, i tako ćemo i da postupimo“, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije. „Mi smo i danas mogli da uzmemo „buk“ 1, 2 po tržišnim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018. pa opet nešto da dobijemo“, primetio je Vučić.

On je istakao da je ponosan, srećan i veoma zadovoljan jer su, kako je rekao, generacije ljudi u Srbiji, generacije političara obećavali uvek isto i nikad ništa niko nije ispunio. „Ja imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, politikom da čuvamo svoju nezavisnost, štitimo svoju slobodu, da umemo da izdržimo pritiske sa različitih strana uspeli da dođemo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo na takav način verovali“, zaključio je Vučić.

Vučić je naglasio da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.

„Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju — političku, ekonomsku, vojnu — do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja“, rekao je Vučić na sastanku sa Šojguom.

Srbija ostaje neutralna

„Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu… To je naš stav, ništa se nije izmenilo kada je to u pitanju“, istakao je Vučić.

On je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji.

Šojgu je u pozdravnoj reči poželo dobrodošlicu Vučiću na srpskom jeziku. U neformalnom razgovoru on je rekao da bi zajedničke letno-taktičke vežbe BARS koje su održane u oktobru u Srbiji trebalo da postanu godišnji događaj.

U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke letno-taktičke vežbe BARS 2016 i drago nam je da reč BARS označava bratstvo pilota Rusije i Srbije. To je dobro ime, ono mora da se učvrsti i moramo da ove vežbe održavamo na godišnjem nivou“, izjavio je Šojgu na neformalnom sastanku sa premijerom Srbije Aleksandarom Vučićem

Šojgu je dodao da su takođe uspešno prošle trilateralne zajedničke taktičke vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, uz učešće Belorusije.

„Imamo dobru saradnju za izvođenje zajedničkih vežbi i predlažemo da se ova praksa razvije. U bliskoj budućnosti ćemo razmeniti odobrene planove za 2017. godinu i, naravno, ne možemo da ne podsetimo na učešće tima Vojske Srbije na Međunarodnim igrama 2016, gde ste pokazali dosta dobre rezultate“, rekao je Šojgu.

Osim toga, ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2017“ i Međunarodnim vojnim igrama 2017. Šojgu je, takođe, uputio poziv ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđeviću da učestvuje u radu šeste Moskovske međunarodne konferenciji o bezbednosti u aprilu 2017.

Rusija je, takođe, spremna za jačanje vojne saradnje sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja, dodao je ministar.

Ruski ministar odbrane zahvalio je srpskom premijeru za podršku u humanitarnoj organizaciji u sirijskom Alepu.

Zahvalni smo za političku podršku Srbije našoj inicijativi za humanitarnu operaciju u Alepu, kao i za upućivanje u Siriju humanitarne pomoći. Srbija nije rečju već delom potvrdila svoju spremnost da pomogne sirijskom narodu u, za njega, teško vreme“, rekao je Šojgu na neformalnom sastanku sa Vučićem.

On je dodao da je učešće Beograda u naporima koje Rusija ulaže za stabilizaciju situacije u Siriji još jednom pokazalo poverenje i otvorenu bilateralnu saradnju.

Vučić je pozvao ruskog ministra odbrane da poseti Beograd i izrazio je nadu da će saradnja dve zemlje jačati u svim pravcima — političkom, ekonomskom i vojnom.

„Nadam se da ćete uskoro biti naš gost u Beogradu, a da ćemo mi biti dobri domaćini“, dodao je srpski premijer.

Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Moskvi, obišao je jutros jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI8 komentara

 1. SOIC says:

  BRAVO bravo bravo - tako rade domacini -kupuju puske a traktori kombajni nisu vazni uzimacemo krediti ako nam neko da DA UVOZIMO HRANU , to care

 2. OBREN says:

  AKO NAS NAPADNE SUDAN ILI MALDIVI ima ih zgazumo ko gnjidu, kakva pomoc privredi i seljaku oni su nasi TREBA POMAGATI JURU -FIJAT - LIDL a nase netreba oni su sigurni to care Vucicu

 3. SVEMIR OID says:

  "On je rekao da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti." KAKO DA NE, HAHAHA, SVE DOK NE POČNE RAT BIĆEMO NEUTRALNI, ALI SRBIJA I RUSIJA SU ODUVEK JEDNO I OPET ĆEMO ZAJEDNO, OVO I NAREDNO ORUŽJE OKUSIĆE NAŠI NEPRIJATELJI SA ZAPADA I NJIHOVI BANKROTIRANI POSLUŠNICI OKOLO NAS.

 4. General VS says:

  Bravo još samo koja raketa može to mnogo bolje ali sam i sa ovim zadovoljan Svaka čast

 5. General VS says:

  Čitaj te pre nego što komentar napiše te !!! Ovde se poklanja plus i ako se plaća daje se ispod cene ali nema tih para koliko je bitna bezbednost Otadžbine još kada bi vlada se jače povezala sa Moskvom a ne agresorom nato-eu paktom bili bi još jači i ekonomski i vojno i politički međutim dobro je i ovo dok neskinemo nato jaram sa vrata kada bi se potpuno okrenuli Rusiji bili bi vele sila ne samo na balkanu već i u evropi a do nekih boljih vremena ja sam zadovoljan i sa ovim s obzirom koga i kakve imamo na vlasti...

 6. General VS says:

  Samo kada bi vučić prestao da govori Srbija ostaje neutralna jer me nervira to milion % ta reč neutralnost... kako bre neutralna kada je pa skoro 100 % uvučena u agresorski i fašistički nato pakt ili vučić misli neutralna samo od Rusije? Pre bih tako desifrovao... al Nema neutralna već mora odmah stati na Rusku stranu a odjebati zločinacki nato pakt i put u propast zvani EU tj. Skrenuti u desno sa te jednosmerne slepe ulice koja vodi u beznađe i propast najblaže rečeno !!!

 7. General VS says:

  Kada bi vučiću sebi, ministrima i tajkunima skresali plate a ove zadnje oporezovali mogli bi dosta toga od naoružanja da kupite ali garantujem Rusi bi vam mnogo toga poklonili i dali po puno nižoj ceni kada bi se odrekli satane zvani nato pakt e tu je problem Rusi neće da naoružavaju one koji idu u nato pakt i sutra mogu da postanu neprijatelji pa niko nije lud to da radi inače koliko je puta Putin rekao Srbijo uzmi šta god ti je potrebno od naoružanja pa koliko je puta ponovio opremi će mo Srbiju da je niko neće smeti napasti a to su govorili i Sojgu i Rogozin a i ostali visoki Ruski zvaničnici ali mi znamo da vučić ne sme od Amerike cie nato i eu ništa a i Rusi nisu ludi da daju najsavremenije naoružanje nekome ko želi u nato i eu i ko nije neutralan ... tako kada se odlučimo da li će mo biti kolonija ili slobodni toliko će mo i dobiti...

  • Mare says:

   @ General VS i zato cemo "glasati" za "velikog i voljenog vodju" jer cemo dobiti pre "glasanja" dzak brasna,gajbu zejtin,20 jevra+sendvic bez podriguse. Hahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *