УДАРНО: Европска комисија упозорила да Европска унија нема новац који је обећан Украјини

UDARNO: Evropska komisija upozorila da Evropska unija nema novac koji je obećan Ukrajini

2 avgusta 2022

Za izdvajanje dodatnih kredita Ukrajini u iznosu do 8 milijardi evra iz ranije najavljenog novog programa makrofinansijske pomoći, EU je neophodan dodatni sigurnosne garancije, koji mogu biti garancije zemalja unije, trenutno ne postoje sredstva u budžetu EU za ovo, rekao je novinarima na brifingu predstavnik pres službe Evropske komisije.Prema Evropskoj komisiji , svako novo dodeljivanje kredita Ukrajini trebalo bi da bude praćeno pokrićem od 70 odsto zbog povećanih rizika, pojasnio je predstavnik EK o mogućnosti izdvajanja dodatnih do 8 milijardi evra.

„U ovom trenutku nema raspoloživih sredstava u okviru višegodišnjeg plana budžeta za stvaranje neophodnog sigurnosnog jastuka“, rekao je predstavnik EK. S tim u vezi, Evropska komisija razmatra alternativne opcije za rešavanje situacije, uključujući garancije zemalja članica EU. Ne govorimo o tome da zemlje Unije sada daju dodatni novac u budžet EU, već da garantuju mogućnost da u slučaju potrebe naprave odgovarajuće finansijske inekcije.

„Predloge ćemo podneti čim završimo pregovore sa zemljama“, dodao je predstavnik EK.

Evropska komisija je u maju ponudila da pošalje makrofinansijsku podršku Ukrajini u iznosu do 9 milijardi evra. Kredit od milijardu evra iz ovog paketa tada je zvanično ponudila Evropska komisija i odobrili Evropski parlament i Savet EU, prva tranša je zemlji poslata 1. avgusta.

Za transfer ovih sredstava, EK nisu bile potrebne dodatne garancije zemalja, to je mogla učiniti u okviru aktuelnog višegodišnjeg finansijskog plana EU, iz kojeg se sastavljaju godišnji budžeti Unije.

Preostali iznos do 8 milijardi evra od makrofinansijske pomoći najavljene u maju još nije zvanično predložila Evropska komisija. Međutim, tek nakon toga može da se pokrene proces odobravanja novog novca od strane Saveta i Parlamenta, bez kojeg je nemoguće preneti ih.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je sredinom jula da EK traži od zemalja EU da daju dodatne garancije kako bi mogle da dodele novu makrofinansijsku podršku Ukrajini u iznosu do osam milijardi evra.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Čudoser iz Nazareta says:

  Koga vi zavitlavate, ko da vi sa zapada šaljete novac iz (ionako šupljih) budžeta😂, pa svako već zna, bar se nadam, da novac za korupciju tj."kredite" ide iz ECB u Frankfurtu kao što dolari idu iz FED-a, samo je ključno KOJE SU GARANCIJE za vraćanje tih zapadnih nazovi "kredita" jer Zelenski nije baš nekakav garant, ni svoj život ne može da si garancije a granice Ukrajine posebno, i čija i koja roba će se kupiti tim na novcem, jer ne može kineska,ruska, srpska nego samo zemlje emitenta a kod EU je problem i kako će da se dogovore čiji udeo u potraživanju nad kreditnim obavezama ide po članicama EU jer nemačka bi naravno 100%, a ove druge bi svoj deo pošto novac ide iz zajedničke centralne banke,nije ECB njemačka centralna banka iako je locirana u Frankfurtu nego zajednička pa svaka članica oče svoj deo kolača😁

 2. persida says:

  Obecanje, ludom radovanje. Sta cemo sad ukro fasisti, gde naci novac, a ginuli ste ko budale. Ej, Ukri, Ukri... ispali ste mnogo glupi.

 3. Rista Bre says:

  Kiki...(to kiki nije haha, za one koje nervira taj sklad...ovaj...sklop)Brisel odjednom poštuje "pojedinačnost" država svoje unije i traži da svaka država garantuje isplatu visoko rizičnog kredita, drugim rečima sigurna je da Ukrajina NE može vratiti ove pare, pa da kasnije sve države EU, koje bi dale pojedinačne potvrde, isplaćuju ukrajinski kredit Briselu. Mi Srbi nekad to zvali "žiranti". Budeš samo jednom u životu žirant visokorizičnog kredita i nikad više. Ako preživiš bez srčanog udara. Gdes bre Orban. Saće Orban dobiti bar još nekoliko saveznika iz EU rasklimatanog kostura. Će bre lete koske na sve strane uskoro. Zamislite da Slovenija dobije tal od milijardu evra. Ali negativan tal, tj da vrati milijardu evra iz ljubavi prema bivšoj Ukrajini? Da vrati nešto što nije nikad ni pozajmila. Ako se ova podvala Brisela ostvari, videćete koje države će imati najvažnije mesto. To sigurno neće biti Nemačka, nego Slovenija, Grčka, Hrvatska, Slovačka, Češka, Bugarska, Rumunija neće prihvatiti, Poljska neće prihvatiti, Mađarska neće itd. Baš me zanima koliko sam u pravu, ali se bojim da će većina od sitnih država koje sam nabrojao morati da drži u tajnosti sumu koja joj zapadne, zato da Riste ne bi mogle da se okoriste tajnom. A zašto, na primer, ne naštampaju? Štampanje evra nije samo privilegija Nemačke. Tu privilegiju ima i Brisel. Za divno čudo, ima i Grčka, mada oni imaju samo štampariju a pošto su jednom pokušali da ukradu pare iz štamparije, mislim da je Brisel zatvorio tada grčku štampariju evra. Nema veze. Verovatno su Grci pre nego što su uhvaćeni na delu, naštampali bar desetak milijardi svojih evra. Micotakis to zna, ali Soroš je naredio obustavu istrage da mu ne ogole saradnika do gole koske.(ima ovde onih koji znaju sve o Sorošu, pa neka nam objasne šta se tada dogodilo u Grčkoj)

 4. padre says:

  Pa naravno, da nema, jer to što oni zovu pomoć, je pljaćka! Mogu li da pokažu barem jednu zemlju, kojoj so "pomagali", da je procvala na osnovu njihove pomoći! Setitese samo Grčke, nakraju su jedino nemaćke banke imale korist od te pomoći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *