УДАРНО: Kина повлачи потез који ће завршити промену глобалне економске моћи – Kрај америчке контроле нафте?

УДАРНО: Kина повлачи потез који ће завршити промену глобалне економске моћи – Kрај америчке контроле нафте?

15 августа 2022

Си Ђинпинг ће следеће недеље посетити Саудијску Арабију, у потезу који би могао да поткопа контролу Џоа Бајдена над нафтом у региону.Ова вест долази након веома контроверзне посете Бајдена Ријаду прошлог месеца, након што је ЦИА отворено изјавила да је фактички лидер С. Арабије, Мохамед Бин Салман, био повезан око бруталног убиства новинара Џамала Kашогија, од стране саудијских агената.

С обзиром да би Kина потенцијално могла да постане највећа светска економија до 2024. године, потез ка обезбеђењу веза са Саудијском Арабијом, могао би да доведе до тога да Пекинг добије виталну контролу над нафтним ресурсима Kраљевине, чиме би се извршио додатни притисак на САД.

Kина и Саудијска Арабија су се приближавале више од две деценије, али су се везе продубиле, како је Бин Салман акумулирао моћ у краљевству од 2016-те.

Говорећи о кинеско-саудијским везама, Мохамед Аљаја, сарадник на Блискоисточном институту „Харвард Белфер центра“ и виши сарадник на Хадсон институту, рекао је да је „Kина највећи трговински партнер Саудијске Арабије“.

Анализа Џејмса Лија – дописника за одбрану и безбедност

Ова посета заслужује више придева него „огромна“, у ствари, ово је потенцијално тренутак промене глобалне економске моћи.

Саудијска Арабија има једну од највећих доказаних резерви нафте на свету, надомак Kине, и има огроман развојни буџет који ће Пекинг, без сумње, желети да искористи.

Свака трговина између Ријада и Пекинга ће довести до даљег раста кинеског БДП-а, катапултирајући га на прво место највеће светске економије.

Ипак, највећа брига за САД не би требало да буде неизбежан успон кинеске економије која замењује америчку, већ што је још више забрињавајућа, отворена тајна Kине да жели да сруши амерички долар, као глобалну резервну валуту.

Пекинг је већ предузео кораке да скине долар са трона увођењем дигиталног јуана, а трговина између Саудијске Арабије и Kине лансира би валуту на глобалном нивоу.

Штавише, Kина је такође потписала 25-годишњи споразум са суседним Ираном на суму од 600 милијарди долара, где ће имати субвенционисан проток нафте из Техерана.

Саудијска Арабија неће желети да стоји по страни, и дозволи Ирану да ужива у тржишном уделу у трговини нафтом са Kином, зато ћемо бити сведоци раскошне саудијске добродошлице, када Си Ђинпинг слети следеће недеље у Ријад.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    kinezi NISU hteli da ruše dolar i američki FED obveznice državnog duga amerike,to im nije bilo u planu uopšte nego su planirali lagano za desetak god da preuzmu finansisjki primat nad USA,ali i u USA su izračunali da će se to neminovno desiti i zato su oni krenuli u napad prvi.Posle posete nesike tajvanu i sad ove grupe klovnova iz kongresa kinezima je postalo jasno da moraju da utucaju zmiju do kraja pa šta košta da košta a kina ima instrumente kojim to može da uradi,medjutim to će izazvati ogromnu krizu i opšti haos u svetu i zato se sad prestrojava blok oko BRIKSA onih koji su shvatili da će se haos neminovno desiti i spremaju se ZAJEDNIČKI da održe stabilnost svojih poslova i valuta kada američki dolarski golem padne.Situacija je sledeća:Svet će se podeliti na DVE ili možda i tri POTPUNO odvojene finansisjke i ekonomske zone koje čk verovatno neće ni trgovati medjusobno,prave se ogromni karteli i kada e to zvrši barijera će pasti.Amerikanci već sada krivično gone svoje preduzetnike u odredjenim slučajevima ekonomske saradnje (tzv.sankcije)sa nepoželjnim ekonomskim partnerima a to će usoro postati zakonska norma tamo.Zapadnom bloku se ne piše dobro,oni MISLE da će uspeti da ostanu na vrhu ali ne vide rupu u koju će upasti kada odje do rascepa ma finansisjke kartele i proizvodno sirovinske kartele.Zapadna proizvodnja je sve manja i oniveć sad imaju ROBNU inflaciju koja se opasno preliva sve više u monetarni sektor,ne znam kome misle d prodaju svoju robu za čiju prizvodnu im je NEOPHODNA energija i sirovine iz tzv trećeg sveta koji se sa polako okuplja oko kine:)Amerika je deindustrijalizovana sem nekoliko federalih jedinica kao što je teksas ostalo živi od berze,državnih zajmova ,turizma i uglavno od tercjijalnih delatnosti.TO znači STRAVIČAN SUNOVRAT standarda gradjana na zapadu a takva stvar neće pogoditi ostatak sveta koji se priklui briks kartelu jer mi svi ionako već imamo mali standard i predstavljamo zonu sirovinske i rane ekspoloatacije zapada.Ta priča je gotovo oni će sad morati topovima da nameću kolonijalnu imperiju a ne verujem da su u stanju da to izvedu,jer i za to je potrebna vrlo jaka industrija koju oni NEMAJU.Sve u svemu u sledećih 10 god.najviše NATO blok će nestati kao ozbiljna sila i pretnja,jer nema više finansijske kontroe naših par i naših CENA to će se preseliti na druge berze ,na berze PROIZVODJAČA a ne NAKUPACA kao što je london danas.Zato će krizni udar na zapadu biti BRZ i FRAPANTAN,desetine miliona će ostati bez posla i bez igde ičega,eto to se njima sprema zbog ludila oko kine i nepotrebnog insistiranja na prevelikom delu svetskog kolača:)Prvo će se internet podeliti kada se to desi i kada više nemožete da pristupite facebook nalogu jer vam facebook to nedozvoljava zbog regiona iz kojeg se logujete, znajte da je svet podeljen do kraja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u