УДАРНО: Kина повлачи потез који ће завршити промену глобалне економске моћи – Kрај америчке контроле нафте?

UDARNO: Kina povlači potez koji će završiti promenu globalne ekonomske moći – Kraj američke kontrole nafte?

15 avgusta 2022

Si Đinping će sledeće nedelje posetiti Saudijsku Arabiju, u potezu koji bi mogao da potkopa kontrolu Džoa Bajdena nad naftom u regionu.Ova vest dolazi nakon veoma kontroverzne posete Bajdena Rijadu prošlog meseca, nakon što je CIA otvoreno izjavila da je faktički lider S. Arabije, Mohamed Bin Salman, bio povezan oko brutalnog ubistva novinara Džamala Kašogija, od strane saudijskih agenata.

S obzirom da bi Kina potencijalno mogla da postane najveća svetska ekonomija do 2024. godine, potez ka obezbeđenju veza sa Saudijskom Arabijom, mogao bi da dovede do toga da Peking dobije vitalnu kontrolu nad naftnim resursima Kraljevine, čime bi se izvršio dodatni pritisak na SAD.

Kina i Saudijska Arabija su se približavale više od dve decenije, ali su se veze produbile, kako je Bin Salman akumulirao moć u kraljevstvu od 2016-te.

Govoreći o kinesko-saudijskim vezama, Mohamed Aljaja, saradnik na Bliskoistočnom institutu „Harvard Belfer centra“ i viši saradnik na Hadson institutu, rekao je da je „Kina najveći trgovinski partner Saudijske Arabije“.

Analiza Džejmsa Lija – dopisnika za odbranu i bezbednost

Ova poseta zaslužuje više prideva nego „ogromna“, u stvari, ovo je potencijalno trenutak promene globalne ekonomske moći.

Saudijska Arabija ima jednu od najvećih dokazanih rezervi nafte na svetu, nadomak Kine, i ima ogroman razvojni budžet koji će Peking, bez sumnje, želeti da iskoristi.

Svaka trgovina između Rijada i Pekinga će dovesti do daljeg rasta kineskog BDP-a, katapultirajući ga na prvo mesto najveće svetske ekonomije.

Ipak, najveća briga za SAD ne bi trebalo da bude neizbežan uspon kineske ekonomije koja zamenjuje američku, već što je još više zabrinjavajuća, otvorena tajna Kine da želi da sruši američki dolar, kao globalnu rezervnu valutu.

Peking je već preduzeo korake da skine dolar sa trona uvođenjem digitalnog juana, a trgovina između Saudijske Arabije i Kine lansira bi valutu na globalnom nivou.

Štaviše, Kina je takođe potpisala 25-godišnji sporazum sa susednim Iranom na sumu od 600 milijardi dolara, gde će imati subvencionisan protok nafte iz Teherana.

Saudijska Arabija neće želeti da stoji po strani, i dozvoli Iranu da uživa u tržišnom udelu u trgovini naftom sa Kinom, zato ćemo biti svedoci raskošne saudijske dobrodošlice, kada Si Đinping sleti sledeće nedelje u Rijad.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    kinezi NISU hteli da ruše dolar i američki FED obveznice državnog duga amerike,to im nije bilo u planu uopšte nego su planirali lagano za desetak god da preuzmu finansisjki primat nad USA,ali i u USA su izračunali da će se to neminovno desiti i zato su oni krenuli u napad prvi.Posle posete nesike tajvanu i sad ove grupe klovnova iz kongresa kinezima je postalo jasno da moraju da utucaju zmiju do kraja pa šta košta da košta a kina ima instrumente kojim to može da uradi,medjutim to će izazvati ogromnu krizu i opšti haos u svetu i zato se sad prestrojava blok oko BRIKSA onih koji su shvatili da će se haos neminovno desiti i spremaju se ZAJEDNIČKI da održe stabilnost svojih poslova i valuta kada američki dolarski golem padne.Situacija je sledeća:Svet će se podeliti na DVE ili možda i tri POTPUNO odvojene finansisjke i ekonomske zone koje čk verovatno neće ni trgovati medjusobno,prave se ogromni karteli i kada e to zvrši barijera će pasti.Amerikanci već sada krivično gone svoje preduzetnike u odredjenim slučajevima ekonomske saradnje (tzv.sankcije)sa nepoželjnim ekonomskim partnerima a to će usoro postati zakonska norma tamo.Zapadnom bloku se ne piše dobro,oni MISLE da će uspeti da ostanu na vrhu ali ne vide rupu u koju će upasti kada odje do rascepa ma finansisjke kartele i proizvodno sirovinske kartele.Zapadna proizvodnja je sve manja i oniveć sad imaju ROBNU inflaciju koja se opasno preliva sve više u monetarni sektor,ne znam kome misle d prodaju svoju robu za čiju prizvodnu im je NEOPHODNA energija i sirovine iz tzv trećeg sveta koji se sa polako okuplja oko kine:)Amerika je deindustrijalizovana sem nekoliko federalih jedinica kao što je teksas ostalo živi od berze,državnih zajmova ,turizma i uglavno od tercjijalnih delatnosti.TO znači STRAVIČAN SUNOVRAT standarda gradjana na zapadu a takva stvar neće pogoditi ostatak sveta koji se priklui briks kartelu jer mi svi ionako već imamo mali standard i predstavljamo zonu sirovinske i rane ekspoloatacije zapada.Ta priča je gotovo oni će sad morati topovima da nameću kolonijalnu imperiju a ne verujem da su u stanju da to izvedu,jer i za to je potrebna vrlo jaka industrija koju oni NEMAJU.Sve u svemu u sledećih 10 god.najviše NATO blok će nestati kao ozbiljna sila i pretnja,jer nema više finansijske kontroe naših par i naših CENA to će se preseliti na druge berze ,na berze PROIZVODJAČA a ne NAKUPACA kao što je london danas.Zato će krizni udar na zapadu biti BRZ i FRAPANTAN,desetine miliona će ostati bez posla i bez igde ičega,eto to se njima sprema zbog ludila oko kine i nepotrebnog insistiranja na prevelikom delu svetskog kolača:)Prvo će se internet podeliti kada se to desi i kada više nemožete da pristupite facebook nalogu jer vam facebook to nedozvoljava zbog regiona iz kojeg se logujete, znajte da je svet podeljen do kraja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *