UDBA je dovela Franju Tuđmana na čelo Hrvatske

UDBA je dovela Franju Tuđmana na čelo Hrvatske

18 oktobra 2013

tudjmanFranjo Tuđman se zaverom Udbe svojevremeno popeo na tron Hrvatske demokratske zajednice, na mesto dr Marka Veselice. O konkretnim detaljima kako je UDBA postavila Tuđmana na vlast piše Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma.

Kako bi KOS JNA mogao ostvariti svoje interese (eventualno očuvanje Jugoslavije, i preslaganje unutrašnjih granica SFRJ) , za prvog predsednika Hrvatske demokratske zajednice ( HDZ ) nije 1989. izabran bivši komunist i disident Marko Veselica, nego bivši komunist i formalni disident Franjo Tuđman, za šta se pobrinuo šef hrvatske UDBE Josip Manolić.

Novinar Josip Šentija, prvi direktor Hrvatske izveštajne novinske agencije i savetnik predsednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, posvedočio je u svojim memoarima, objavljenim u knjizi “Ako Hrvatske bude“, da je Franjo Tuđman prevarom došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice.

Prvi predsednik Hrvatske demokratske zajednice trebalo je 1989. godine biti izabran na skupštini Hrvatske demokratske zajednice u hotelu «Panorama» na Trgu sportova, blizu gradske sportske dvorane, u Zagrebu.

Tuđmanovi saradnici, koji su bili bliski s tajnom službom, ishodili su od tadašnjeg republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove Socijalisticke Republike Hrvatske zabranu održavanja skupštine Hrvatske demokratske zajednice.

Pod lažnim izgovorom da se HDZ nalazi pod represijom komunističkog režima, krug oko Tuđmana održao je 17. lipnja 1989. u prostorijama lokalnog fudbalskog kluba «NK Borac» na Staglišće / Jarunu u Zagrebu tajnu skupštinu Hrvatske demokratske zajednice na koju nisu bile pozvane sve one osobe koje su trebale da učestvuju na predviđenoj skupštini Hrvatske demokratske zajednice u hotelu “Panorama“.

Među osobama koje su trebale da učestvuju na osnivačkoj skupštini bili su neki Tuđmanovi protukandidati za predsednika Hrvatske demokratske zajednice, među njima harizmatični i dugogodišnji politički zatvorenik dr Marko Veselica.

Mali i konspirativni krug oko Tuđmana izabrao je, na tajnoj sednici , za prvog predsednika Hrvatske demokratske zajednice Franju Tuđmana koji je na taj nedemokratski način izabran za predsednika jedne političke stranke, kao što je poslije vladao nedemokratski kao predsednik Republike Hrvatske.

U noći sa 1. na 2. marta 2008. je nekadašnji bliski saradnik Franje Tuđmana iz Manolića kruga, Slavko Degoricija, gostujući u televizijskoj emisiji “Noćna mora“ posvedočio pred urednikom i voditeljem emisije, Željkom Malnarom, o načinu (metodu) dolaska Franje Tuđmana na tron Hrvatske demokratske zajednice.

Degoricija je izjavio kako je postojala procena Tuđmanovih saradnika o tome da bi na javnoj skupštini Hrvatske demokratske zajednice za njenog prvog predsednika mogao od strane delegata Hrvatske demokratske zajednice biti izabran harizmatični dr Marko Veselica.

Zbog toga je Josip Manolić sa svojim jakim vezama u tajnoj službi isposlovao u tadašnjem Sekretarijatu unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Hrvatske, u Zagrebu, zabranu održavanja izborne skupštine Hrvatske demokratske zajednice u hotelu “Panorama“ u Zagrebu.

U hrvatskoj javnosti je ispalo kao da su zločesti komunisti zabranili pokušaj ustroja jedne nekomunističke stranke , alternative Savezu komunista Hrvatske , a u stvarnosti je to bio unapred isplanirani udbaški trik zavaravanja javnosti .

Tako je Franjo Tuđman zaverom došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice i svojevrsnim automatizmom i na čelo Socijalističke Republike Hrvatske, s obzirom da je nakon 45 godina komunizma bilo jasno da će na prvim višestranačkim izborima pobediti ona politička stranka koja će hrvatskoj javnosti biti predstavljena kao antikomunistička hrvatska rodoljubna opcija, a to je u percepciji javnosti i većine biračkog tela bila Hrvatska demokratska zajednica, ta po svemu, a na osnovi istorijskih činjenica, sudeći urotnička (zaverenička) organizacija koju su vodili partizanski prvoborci među kojima je bilo i ratnih zločinaca i oficira totalitarne jugokomunistički tajne policije i tajne službe, bivši komunisti i disidenti komunizma , nekadašnji staljinisti i aktuelni titoisti, ljudi sa jakim vezama u podzemlju udbaškom iu jugoslovenskoj tajnoj službi u Zagrebu i Beogradu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *