MUFTIJA ZUKORLIĆ: Kandidovaću se za predsednika Republike Srpske

MUFTIJA ZUKORLIĆ: Kandidovaću se za predsednika Republike Srpske

28 јануара 2014

zukorlic2Doskorašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić izjavio je da mu je predloženo da se kandiduje za predsednika Republike Srpske, te da o tome trenutno razmišlja.

Zukorlić je zajedno sa beogradskim muftijom Muhamedom Jusufspahićem gostovao u emisiji „Pošteno“ na Federalnoj televiziji i ostao zagonetan kad je u pitanju ovaj politički angažman, ne želeći da otkrije više detalja, samo je natuknuo kako ima državljanstvo BiH, s obzirom da je prijavljen kao građanin Srebrenice, gde je glasao na lokalnim izborima 2012. godine.

Muamer  Zukorlić, sandžački muftija je, odgovarajući na pitanje o prihvatanju ruke pomirenja, rekao kako „nema nikakav problem s rukom i s prihvatanjem, pogotovo ne lični, ali se ovdje radi o urušavanju zajednice“.

On je rekao da u njegovom slučaju nisu u pitanju personalni odnosi.

„Ja nemam problem sa bilo kim, šta god mislio o meni“, rekao je Zukorlić podsećajući da je najavio, ukoliko to i dalje bude smatrano problemom, povlačenje sa te pozicije, što je kako je rekao i učinio.

„Ja jesam izvor problema za sve one koji hoće muslimane da tretiraju diskriminatorski“, rekao je Zukorlić.

Govoreći o posredovanju Uprave za verske poslove Turske u cilju rešenja podela među muslimanima na prostoru cijele Srbije, dvojica verskih vođa su naglasili kako je svaka pomoć dobrodošla, ali “ da nam trebaju da pomagnu na naš,  a ne na svoj način“.

Jusufspahić je rekao kako je u emisiju došao upravo da razgova, ali „ako bi svaka država imala svoju islamsku zajednicu zašto ne bi i Srbija“.

On je rekao da prihvata inicijativu pomirenja, ali se upitao i „da li je moguće da Islamska zajednica Srbije bude deo Islamske zajednice u BiH. Šta je Bosna i Hercegovina? Nova Jugoslavija? Dajte da napravimo nešto što je bolji okvir za sve nas i to će biti prihvaćeno“.

Jusufspahić je ukazao na važnost činjenice da u Srbiji ne žive samo Bošnjaci muslimani te da je ta zemlja u tom smislu majka tamošnjih muslimana.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u