УГЛАЂЕНИ УСТАША МИЛАНОВИЋ вратио чин и одликовања вратио монструму из Осијека

UGLAĐENI USTAŠA MILANOVIĆ vratio čin i odlikovanja vratio monstrumu iz Osijeka

30 maja 2021

BRANIMIRU Glavašu, optuženom za ratne zločine nad Srbima, hrvatski predsednik Zoran Milanović vratio je sedam odlikovanja i čin general – majora!

Na vest da je, bar do novog suđenja, „pomilovan“, Glavaš se zahvalio Milanoviću „jer poštuje Ustav“, za razliku „od one kokoši koja je nakon što je izgubila predsedničke izbore pokazala srednji prst celoj naciji“.Glavaš, već osuđen za ubistva srpskih civila, time je mislio na bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović koja uprkos proceduralnim razlozima nije Glavašu vratila odlikovanja i čin, što mu je oduzeto u vreme dok je šef države bio Ivo Josipović.

Kako je u međuvremenu poništena zatvorska kazna za Glavaša zbog slučajeva „selotejp“ i „garaža“ i sve vraćeno na početak, Milanović je bar do novog suđenja rehabilitovao Glavaša, kojeg svedoci navode kao organizatora najtežih zločina nad Srbima u Osijeku.

Tako Milanović postaje ljubimac tvrde desnice, jer nije ovo prvi put da je povukao sasvim neočekivane poteze, pa je odlikovao i generala HVO Zlatana Miju Jelića kojeg BiH tereti za teške ratne zločine. Tako je nedavno izjavio i da nisu svi koje je osudio Hag ratni zločinci, a nedavno je primio i osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, što je izazvalo zgražavanje u Hrvatskoj.

A ovo sa Glavašem svakako je vrhunac, jer ceo taj slučaj pre svega pokazuje neefikasnost hrvatskog pravosuđa i pretvorio se gotovo u lakrdiju. Dok je premijer bio Ivo Sanader pokrenut je sudski postupak protiv Glavaša, jer su svedoci tvrdili da je bio gospodar života i smrti devedesetih godina prošlog veka u Osijeku i naređivao ubistva lokalnih Srba.

Jedan od svedoka Krunoslav Fehir potvrdio je da su u garažu dovođeni mnogi Srbi gde su mučeni, između ostalog i tako što ih se prisiljavalo da piju kiselinu iz akumulatora. Po rečima svedoka, Glavaš je naređivao koga treba likvidirati, a u dugotrajnim sudskim postupcima mnogi svedoci su sprečeni da iznesu punu istinu. Glavaš je bio zapovednik odbrane Osijeka, a zarobljene Srbe su pripadnici Hrvatske vojske ubili i bacali u reku Dravu. Nesrećnim ljudima vezali bi ruke, a na ustima su imali zalepljen selotejp.

Iako je Glavaš bio visoko pozicioniran član HDZ-a, Županijski sud u Zagrebu presudio je da je lično kriv za ubistvo sedam civila i ubistvo Čedomira Vučkovića, kao i mučenje Đorđa Petrovića. Ustanovljeno je da je Glavaš svojim ljudima davao cedulje na kojima je pisalo koga treba ga hapse, a pisalo je da „pokupe paket“ i dostave ga u garažu gde je počelo mučenje ljudi. Formiran je i tim za likvidaciju koji je ubijao Srbe i bacao ih u reku. Ljude su ubijali hicem u glavu, a Glavaš je osuđen zbog ratnog zločina na deset godina zatvora.

I onda počinju apsurdi – Glavaš štrajkuje glađu, a dok je bio u pritvoru izabran je i za poslanika u Saboru. A Vrhovni sud mu smanjuje kaznu na osam godina. Uporno je tvrdio da sa ubistvima Srba nije imao ništa, a 2005. je nakon presude otišao u BiH, pisao ustavne tužbe i obraćao se međunarodnim sudovima. U zatvoru u BiH je proveo pet godina i dva meseca, a onda je Ustavni sud poništio odluku Vrhovnog suda i Glavaš se 2015. vraća u Hrvatsku.

Ponovo ga hapse, pod obrazloženjem da je prvo osuđen na deset godina. Glavaš opet štrajkuje glađu i opet ga puštaju na slobodu. Počinje „pingpong“ između nižih i viših sudova, a Glavaš optužuje političare da protiv njega vode politički proces.

Sva odlikovanja koja je Branimir Glavaš dobio, između ostalih Red kneza Domagoja i Trpimira, dodelio mu je Franjo Tuđman, a kada mu ih je Josipović oduzeo pričalo se da ih je pre toga prodao u Australiji za 15.000 evra. Iz zatvora u Zenici pisao je Josipoviću da ne priznaje njegovu odluku o oduzimanju odlikovanja „jer mu ih on nije ni dao“. Nije priznavao ni odluke sudova, a sada je oduševljen Milanovićevim potezom. Podržao ga je i za vreme predsedničke kampanje, a Milanović se tada od toga ogradio tvrdeći da to nije njegovo društvo.

Sramno Zoran Milanović postao miljenik ekstremne desnice u Hrvatskoj, Foto AP
Sada je očito postao miljenik tog društva. Glavašev sin Filip, koji je pravnik, rekao je da je pre dve godine podnesen zahtev za vraćanje odlikovanja, ali Kolinda Grabar Kitarović to nije uzela u razmatranje.

– Oglušila se. Pre mesec dana smo ponovo uputili zahtev Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtevu, što je on uradio i doneo jedinu razumnu i logičnu odluku, s obzirom na to da su te odluke bile donesene na temelju ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presude, a zatim ih je ukinuo i Ustavni i Vrhovni sud – kaže Glavašev sin.

I nikome ništa. Odlikovanja i čin su vraćeni, novo suđenje ne počinje, ko zna što je sa svedocima, a za mučki ubijene Srbe kazne nema.

KOMENTARI15 komentara

 1. persida says:

  Jel ima ovaj neku sliku na kojoj ne izgleda kao da sedi na solji, a nikako da mu podje?

  • I Love persida says:

   I kad pođe samo mu se proljijeva

  • Covid histery idiot says:

   Bubuljicavi ustasa.

 2. Dejan says:

  DA OBNOVIMO POVIJEST.. .. ŠTA JE SRBSKA VOJSKQ RADILA NA TERITORIJI HRVATSKE?????????? U AMERICI MOŽEŠ UPUCATI STRANCA KOJI KROČI NA TVOJU ZEMLJU!! !!! ! ! ! ! ! TAKO DA ZAČEPITE LAŽLJIVU GUBICU!!!!!!

  • Vesić says:

   PRVO TI ODGOVORI, ZAŠTO SU USTAŠKI TERORISTI U MAJU I JUNU 1991. NAPADALI JNA NA TERITORIJI SFRJ, TAČNIJE NA PODRUČJU DALMACIJE, LIKE I SLAVONIJE? ZAČEPI TI NACISTIČKU LAŽLJIVU GUBICU

  • Zig says:

   Kako to srbi koji zive u Hr mogu biti agresori. Da se setimo iz skorije „ povijesti“ Hrvatska je prvi put medjunarodno priznata tek 13.01.1992. a sta sa onim srbima koji su ubijeni pre toga. Alo ko je ovde lud?!

   • Ilija Čvorović says:

    @dejan Prvo ne deri se nitko se nikoga ne plaši. Tko je pojedio na izborima u Vukovaru? Tko je rekao: zapamtit će me crveni Vukovar? Tko je dizao Srpske kafiće po Osijeku i Vukovaru? Tko je ispalio ambruse na Borovo selo, pa onda poslao piliciju u isto selo? Tko je i po čijem naređenju ubio Kira? Tko je blokirao Vukovarsku kasarnu? Tko je maltretirao, mučio i ubijao Srbe CIVILE po Osijekz i Slavoniji? Sve to se događa prije početka rata!! Dunav prelazi Novosadski Korpus u to vreme legitimna vojska legitimne dtžave SFRJ. Ako hoćeš učiti povijest morat ćeš malo više zagrijati stolicu. Sjedi jedan!!

 3. da da says:

  Milanović je jedan veoma iskompleksiran čovek,zbog svog srpskog imena i prezimena,sve će reći da tu činjenicu maskira,ali ona stoji i neće nikuda od njega.

  • Leda says:

   Nema to bilo kakve veze sa navodnim srpskim imenom i prezimenom. Zna se koga on podržava. Uostalom, svojim delima to pokazuje. Inače, na Kordunu su živele generacije i generacije Srba, čija su prezimena: Jelovac, Dizdar, Šušnjar, Korać, Lisica, Gaćeša, Cimeša, itd... Dok su u mestima gde su živeli ekstremni hrvati, bila zastupljena prezimena poput: Ožanić, Butković, Miletić, Pribanić, Fumić, Brletić, Rebrović...

 4. Veliki brat says:

  Predsjednik Milanović je postupio u skladu sa zakonom. Presuda Glavašu je poništena i slučaj je vraćen na ponovno suđenje. Čovjek je po mom mišljenju čisti monstrum, ali zakon je zakon i mora se poštovati. On više nije osuđenik, već optuženik i predsjednik je bio dužan vratiti mu ordene i počasti do završetka sudskog postupka.

 5. RASPUCHIN says:

  Milanović je kadar SDP-a koji je naslijedio SKH a koji je , opet , organizator Mas-Poka pa u ovome nema ništa čudno. Sarađivali su , u vrijeme tog "pokreta" , sa ustaškom emigracijom kao i devedesetih , tj. osamdesetih. Ma sarađivali su sa ustašama od kada su osnovani i jedni i drugi. Ono što je čudno je to što i dalje "naše" službe manipulišu narodom skrivajući one najbitnije činjenice. Ko se još sjeća poslanika Srba , članova Račanovog SDP-a , koji su brutalno istjerani iz "sabora" iako su legalno izabrani? Račan i ostali , kao i ovaj ustašica gore , su to mirno posmatrali. U ostalom a da ne gubim vrijeme , sve je bilo organizovano i dogovoreno između 'rvaCkih komunista i ustaša a ovi prvi su svojski zamlaćivali Srbe dok su , u isto vrijeme , pomagali u nelegalnom naoružavanju i sakrivanju vojne opreme. Ma sve to znaju "naše" službe a pale vas sve , na guranje , ovakvim tekstovima. A što se Glavaša tiče? Pa isti je šetao Vukovarom zajedno sa oslobođenim Gotovinom te iste 2012.g. kada je , navodno , služio zatvorsku kaznu u Bosni i Hercegovini. Nije lijepo zamlaćivati ovaj narod i manipulisati istim.

 6. Gagi says:

  Kaze nas narod "pare na sto a zakon pod sto".U ovom slucaju nema para, vatikanska ideologija i njihova teznja za ovim prostorom je vekovima njihov primarni cilj. Ko radi za tu jaku satansku kucu, unapred je aboliran od svih grehova koje pocini prema drugim narodima. Tako je i sa ovim olosem u ljudskom obliku, vrlo dobro je znao da ce biti sacuvan od strane svojih nalogodavaca. Po njihovim uputstvima je pravio zlocine "cisteci" teritoriju novo-starog katolickog carstva a to po njima nije greh. A Vi Srbi, ljuljajte i gajite hrvate-katolike u Srbiji, zemlji nasih predaka iz I rata koji su krvavo izginuli da Vas odbrane od tog zla.

 7. Ne prevodimo nazive čino0va iz vremena i NDH i RH u druge nazive činova .Ne ide to tako says:

  Glavaš nijr nikakav "general major ". On je "general bojnik HV ". Razlika je suštinska. Taman tolika da su na jednoj strani oružane snage NDH i današnje RH a na drugoj strani neke druge. Preszanimo sa blaćenjem ranijih oružanih formacija vernih i staroj zakletvi naše zemlje i u SFRJ pa ako hoćete i ove zemlje sa izjednačavanjem naziva činovba ,Tako je na žalost prenela i "prevela " i " Politika" od agencije "Tanjug". . Glavaš je dakle " general bojnik HV" i nema veze sa "general majorima "kakav je bio u temku poginuli general major JNA Mladen Bratič komandant novosadskog korpusa

 8. Jarac Živ Oderac says:

  Samo ti nama sijeci Osječe i dobiti ćeš još mnogo odlikovanja.

 9. marko says:

  milanvic smece u sdp koj nije levica i koji nije primljen u svetsku levicu sveta nikad pa n i sad to je istina kao ni sdp srbije nije primljen u svetsk u levicu smece dacic.pokazuje lice ustastva jer zlocinac koj i je nevine civile ubio glavas ovaj kreten nagraduje ordenjem kao i sudstvo u hr koje je ustasko vec 30 godina stoka.sta reci bankrotirana hr kojoj je ustastvo bolest ocito kao i celi narod od bolesti se ne mog u izleciti u bankrotu su prek o 104 % a lazu sebe i svet da nisu u toj drzavi nisita ne radi todoric propao jedini koj i je drzao poljuprivredu pokrali ga vlastiti u kompaniji sve je stranke placao brodogradsilista u bankrotu odavn o ne rade kao ni rafienrija sisak koja vise ne moze preradivati nafu vec samo prepakuje u cisterne gde kradu na pumpama gorivo stavljajuci vodu u tankove .otislo 600 000 ljudi od 2000 godine od 1991 tk o zna koliko i otici ce jos 600 000 ljud penzioneri umreti ima ih 1200 000 a ukupno od 1991 sto umrlih sto proteranih srba i otislih hrvata je 1800 000 ove podatke ustaska drzava ne zeli pokazati kao istinu u sengen nisu niti ikad mogu ispuniti te obaveze usli su jedni m delom 12 % u eu ali nikad nece imati standard te evrope kao npr svajcarci nikad.pravi bro j te populacije je svega 2100 000 a lazu o nekakvim 4 miliona statistikama ta drzava za 34 godine sigurno ce brojati 200 000 ljudi jer se u proteklih 30 godina rodila jedva 300 000 ljudi.drugi m recima sigurn o nestaju od turizma nemaju niti 1,5 miljarde prihoda lazu o daleko vecim ciframa ove podatke je izneo jedan akademik turizma u hrvatskoj pa ga je ustaska gamad napala kao laz za godisnje za drzavne zaposlenike i nezaposlene i peznionere treba 15 miljardi dolara koje nemaju niti 1 desetinu. propast misle ustastvo m resiti ocito ne mogu i kraj im dolazi ocito ovog puta im nisu srbi krivi kao 1912 ili iz sfrj vec sama usrana drzava unistila ih je ustastvo m

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *