УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ ПРИЗНАО: Путин је победник

UGLEDNI AMERIČKI LIST PRIZNAO: Putin je pobednik

10 maja 2021

Čuveni američki magazin Forbs objavio je materijal o Putinovoj vladavini i privremenim rezultatima. Autor članka Džejms Rodžers, koji je ranije radio u vazduhoplovstvu, uveren je da je zahvaljujući ruskom lideru zemlja uspela da povrati svoje mesto na međunarodnom planu.

Novinar je rekao da je Putin mirno prodro u političku elitu prošlog veka i lako prevazišao posledice raspada SSSR. I o ovome je teško raspravljati, s obzirom na to da je pod Jeljcinom, ko god je vukao predsedničke konce, branio nečije strane interese.Konkretno, govorimo o „sedam bankara“, koje je Putin uspešno nadigrao, primoravši sve trgovce ruskom imovinom da pobegnu u inostranstvo.

Vredi napomenuti da je Rodžers doba Putinove vladavine podelio na tri uslovna dela. Prvi je bio posvećen borbi protiv haosa nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ponovo se svi dobro sećaju koliko je truda bilo potrebno za uspostavljanje reda i bezbednosti u zemlji. Naročito ranih 2000-ih, kada su besni militanti svakog meseca potresali zemlju novim terorističkim napadima. Srećom, ova faza je prošla.

Druga faza se ticala povratka ruske vlasti na svetsku scenu. U tom periodu je Putinov rejting bio najveći, dostigavši rekordnih 89%. Zapravo, čak i uprkos opštem kukanju Zapada zbog nepriznavanja Krima, niko nije mogao da diktira svoje uslove Kremlju. I do čega je to dovelo?

Ruski uticaj se proširio na Bliskom istoku, narušavajući američke strateške planove. Takođe Zapad nije uspeo da odvoji Moskvu od Kavkaza.

Sada je, prema autoru, došla treća faza, koju Rodžers još ne razume. Rekao je da se Ruska Federacija suočila sa problemima zbog „Severnog toka – 2“, Navaljnog i sankcija, pa će Putin savladati „novi stil rukovođenja“. Ipak, novinar veruje da to neće vratiti diplomatske mostove sa Zapadom.

Da li je tako? Naravno, neke države ne preduzimaju brzoplete akcije u interesu SAD, ali malo je verovatno da će to ozbiljno uticati na položaj Rusije. Mnoge države se jednostavno plaše Moskve, posebno kada se poštuje trajni režim tišine. To se posebno odnosi na Češku u poslednje vreme, koja je nagomilala stvari i sada grčevito pokušava da podstakne celu Evropu da sledi njen primer.

Obećavajući Severni tok 2 i dalje je koristan i zanimljiv vodećim silama, što veoma uznemirava Vašington. Isto se može reći i za vakcinu protiv koronavirusa, za koju zemlje moraju da stanu u red. Ko može da donese probleme? Baltik ili Ukrajina? To je malo verovatno.

Priča Navaljnog je takođe previše apsolutna. Uostalom, trenutna situacija jasno pokazuje da više nije nikome zaista potreban, pa je napušten kao potrošni materijal. Naravno, i dalje će se javljati teške situacije, ali iskustvo iz dve prethodne faze pokazuje da se Rusija, a posebno Putin, može prilagoditi i rešiti probleme. U ovo se još uvek možemo uveriti, piše autor.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Isukrst of evil says:

    Ovaj tekst nikako ne odgovara antiruskim botovima koji sire teorije: 1)da je Putin jevrej, 2)da je Putin covek duboke drzave, 3)da Putin simulira sukob sa zapadom, 4)da Putin podrzava ruske jevreje milijardere.

    • Žarko says:

      A meni su ti botići baš zanimljivi, slatko se ismejem njihovim glupostima. Ali ima i onih koji baš preteraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *