UGLJANIN POKAZAO PRAVO LICE: Želimo autonomiju zato što Srbija vrši teror nad „Bošnjacima“

UGLJANIN POKAZAO PRAVO LICE: Želimo autonomiju zato što Srbija vrši teror nad „Bošnjacima“

27 avgusta 2014

sulejman-ugljaninPredsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je danas saopštio da će biti nosilac Bošnjačke liste na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, optužio je srpske i bošnjačke političare za narcisoidnost.

Ugljanin je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da su razlozi zbog kojih je to uradio “višedecenijski teror države prema Bošnjacima”, nerešeno pitanje Bošnjaka i Sandžaka.

“Bošnjaci su prepušteni sami sebi, i milosti i nemilosti svih režima koji su Bošnjake podelili na one povlašćene, koji gaze svoj narod, i sve ostale koji su žrtva tih narcisoidnih i plaćenih Bošnjak. Mesta na toj listi ima za sve ljude koji imaju jasan stav o Bošnjacima, o teroru tužilaštva, sudstva i policije nad Bošnjacima i pravu na ustavna načela za Bošnjake. Ti ljudi moraće da dokažu da su za njih svi Bošnjaci jednaki i da ne prihvataju nikakve podele među njima”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, izbori su važni jer će imati jasan stav “jesu li Bošnjaci narod ili manjina i čija manjina u ovoj državi”, a upitao je “šta je sa rezultatima sa referenduma o autonomiji Sandžaka, kada je većina podržala autonomiju”.

“Od osnivanja stranke, moj stav je autonomija Sandžaka. Statut SDA Sandžaka traži autonomiju, kao član prethodne Vlade bio sam prihvaćen sa takvim stavom i do danas to nisam promenio. Nije to samo da mi hoćemo autonomiju, već su se građani Sandžaka na referendumu 1991. godine za to izjasnili. To je nešto normalno i to će se desiti”, izjavio je Ugljanin.

On je izrazio očekivanje da će lista na čijem je čelu pobediti i da budući saziv BNV neće delovati samo u okviru četiri oblasti za koje je nadležno, već će se baviti svim pitanjima vezanim za Bošnjake.

“Bavićemo se svim pitanjima dok se konačno ne reši pitanje Bošnjaka u Srbiji. To se neće svideti ovoj Vladi, kao što se nije svidelo ni prethodnim. Praviće nam otpore, prošla i pretprošla su policijom, tužilaštvom i svojim naoružanim banditima atakovali na mene i moju porodicu, no ja sam živ, a njima je prošao mandat, kao što će i ovoj”, istakao je Ugljanin.

Ugljanin je naglasio da je “velikodušni srpski narod”, koji je, kako navodi, lično upoznao dok je šest godina bio ministar u Vladi Srbije, “talac svojih narcisoidnih političara i vlada, koji više mrze Bošnjake nego što vole svoj narod”.

Ugljanin će na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), čiji je osnivač i predsednik bio dve decenije, predvoditi Bošnjačku listi, na kojoj će biti 35 kandidata za većnike.

Omerović: Već viđeni trikovi i obmane Sulejmana Ugljanina

Potpredsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Meho Omerović ocenio je danas da je izjava Ugljanina da se sprovodi “višedecenijski teror prema Bošnjacima”, marketinški trik pred izbore za nacionalne savete manjina.

Komentarišući izjavu Ugljanina da će biti nosilac liste za predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) zbog “višedecenijskog terora države prema Bošnjacima”, nerešenog pitanja Bošnjaka i Sandžaka, Omerović je agenciji Beta rekao da je to zloupotreba nacionalnih prava manjina u trenutku kada treba da se održe izbori za nacionalne savete.

“Ugljanin ni jednom rečju nije spominjao ugroženost Bošnjaka šest godina dok je sedeo u Vladi Srbije. Odnos u Sandžaku i narodu kome pripada on sagledava isključivo iz ličnog ili interesa stranke koju vodi. Oni i BNV doživljavaju kao stranačku prćiju sa kojom mogu da rade šta hoće”, istakao je Omerović.

On je izrazio uverenje da će Bošnjaci na izborima zakazanim za 26. oktobar prepoznati “već nekoliko puta viđene trikove i obmane” Sulejmana Ugljanina koji se, kako je istakao, predstavlja kao spasitelj Bošnjaka.

“Naravno da problemi postoje i da ih treba rešavati ali ovo je čist marketinški potez i želja da se pošto poto bude u medijima”, ocenio je Omerović.

On je izrazio nadu da će na predstojećim izborima Bošnjaci dati poverenje ljudima koji nisu vezani za stranke i onima koji će se baviti isključivo pitanjima od interesa za bošnjačku nacionalnu zajednicu.

“To su obrazovanje, vaspitanje, jezik, pismo, kultura”, kazao je on istakavši da se do sada, BNV na čelu sa Esadom Džudžom bavilo dnevnom politikom i “glupostima” kao što su ukidanje prefiksa -vić i -ić iz prezimena Bošnjaka.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina raspisani su juče, a biće održani 26. oktobra.

KOMENTARI4 komentara

  1. FORum LIvii says:

    koji će se baviti isključivo pitanjima od interesa za bošnjačku nacionalnu zajednicu. “To su obrazovanje, vaspitanje, jezik, pismo, kultura” Zaboravio je da pomene : suzivot sa ostalima manjinama a narocito sa VECINSKIM Srpskim narodom ,ukljucivanje u politicki zivot Srbije , borba za napredak CELE zemlje , osvajanje i usvajanje evropskih vrednosti , reforme zemlje na polju postovanja Zakona i vladavine prava , ...

  2. ivan says:

    Bolje vam je da ne cackate mecku u p....

  3. m.trajkovic says:

    i ti bosnjaci ce trebati da dokazu da su privrzeni zemlji srbiji ,u kojoj zive a ne da slave turske obicaje poturice jedna sta ti mlatis djubre tursko jebo li te pasa mehmed poturceni usta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *