УГРОЖЕНЕ УМЕТНИНЕ: Поплава прети баштини?

UGROŽENE UMETNINE: Poplava preti baštini?

28 jula 2018

KIŠNO leto doteralo je „vodu do poda“ u Galeriji fresaka, gde problem sa kanalizacijom i lošim odvodom s trotoara već nekoliko meseci ugrožava depo sa vrednim umetničkim predmetima, koji se čuvaju u ovom ogranku Narodnog muzeja. Pre mesec i po dana, viši kustos dr Bojan Popović upozorio je dopisom upravu da je neophodna hitna intervencija, ali samo nekoliko dana kasnije poplava je potopila, između ostalog, skulpture Ivana Meštrovića „Udovica,“ Tome Rosandića „Pali ratnik“, originalne mozaike, kapitele i drugu kamenu plastiku iz Stobija, prozorski okvir iz Ljubostinje, natpis Mahmuta Brankovića iz Rogatice…

Vode trenutno nema, a ova dela su se kao i odlivci i kalupi srednjovekovnih kulturnih dobara od gipsa, predmeti iz rimskog perioda i mozaici, našla u kanalizacionoj vodi, o čemu je u sredu zvanično obavešteno rukovodstvo Narodnog muzeja.

– Dokumentacija nam je upravo stigla, tako da još nemamo kompletan uvid – kaže, za „Novosti“, direktorka Bojana Borić Brešković. – Dostavio ju je Radovan Piljak, koji je predsednik sindikata „Nezavisnost“, a ne nadležni kustos Bojan Popović. Kada obavimo uvid u situaciju u Galeriji fresaka, preduzećemo sve potrebne i odgovarajuće mere.

Prema rečima direktorke dopis kustosa Bojana Popovića od 16. juna, u kome ukazuje da je voda počela da prodire i da je intervencijom prisutnih konzervatora otklonjena neposredna opasnost „zalivanja predmeta kišnom bujicom“ u Narodni muzej stigao je tek 19. juna:

– Majstori na održavanju obišli su Galeriju fresaka, ali zbog velikih padavina nije bilo moguće ništa preduzeti – objašnjava Bojana Borić Brešković, koja kaže da je u sredu prvi put od obezbeđenja muzeja usmeno obaveštena o događajima iz juna meseca, na koji su se odnosili dopisi iz Galerije fresaka.

Nekadašnji upravnik, a sadašnji kustos u Galeriji fresaka, Bojan Popović je, što je priloženo u dokumentaciji i pre četiri meseca pisao upravi muzeja navodeći da „tokom svake kiše dolazi do izliva kišnice, preko uličnog trotoara, u nekadašnju kotlarnicu, sadašnji depo“ i tražio da se taj problem reši.

– Predmeti koji su plivali u prljavoj vodi su verovatno oštećeni – kaže, za „Novosti“, Radovan Piljak, slikar konzervator u Narodnom muzeju. – Naročito su ugroženi oni od gipsa. Kapilarna vlaga je zahvatila zidne površine i sve spoljne površine predmeta, pa i onih koji se nalaze na policama na višim pozicijama, jer depoi ne ispunjavaju ni minimalne standarde za držanje muzejskih predmeta.

Naš sagovornik napominje da su mnogi ugroženi eksponati vrlo bitni za istorijski, kulturni i duhovni identitet srpskog naroda i države Srbije:

– Mnogi predmeti i umetnička dela koji se sada nalaze u depoima Galerije fresaka jedini su i „sada originalni artefakti“ posle pogroma na Kosovu i Metohiji, jer su originali uništeni tokom vandalskog napada na srpske manastire i svetinje – zaključuje Piljak.

VODA DO SKLOPKE

KANALIZACIJA koja se izlila u depou, podigla se skoro do glavne sklopke za dovod električne energije, tvrdi Radovan Piljak:

– Problem je privremeno rešen intervencijom konzervatora Riste Mihića, koji je uz pomoć metalne šipke uspeo da odguši rupu na dubini od dva metra i omogući oticanje vode. Rizikujući svoju bezbednost on je zagazio u mutnu kanalizacionu vodu i kroz više pokušaja pomoću metalne šipke pronašao tačke odvoda vode u podnom prostoru. Pored kulturnih dobara u Galeriji fresaka je ugrožena i bezbednost zaposlenih, jer se pored kanalizacionih voda u radne prostore izlivaju i fekalije.

NEOPHODNA SANACIJA

U dopisu sindikat „Nezavisnost“ traži od uprave da se hitno formira radna komisija za rešavanje ove alarmantne situacije. Predlažu da se u njoj nađe i sudski veštak za likovna i kulturna dobra, da se utvrde stepeni oštećenja umetničkih dela, kao i da se eksponati hitno dislociraju iz ovih više puta poplavljenih depoa.

– Takođe je neophodno da se započnu radovi na adaptaciji, sanaciji i rekonstrukciji zgrade Galerije fresaka – kaže Bojan Popović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *