Uhapšen Josip Perković

Uhapšen Josip Perković

1 januara 2014

Josip PerkovicBivši čelnik jugoslavenske, a potom i hrvatske obaveštajne službe Josip Perković, oko kog su se zategli odnosi Hrvatske i Brisela, uhapšen je jutros.

Perković je uhapšen oko 10 sati, potvrdio je za hrvatski portal Index.hr njegov advokat Anto Nobilo.

Perković je priveden nakon što su stupile na snagu zakonske izmene na osnovu kojih se evropski nalog za hapšenje primenjuje i na krivična dela počinjena pre septembra 2002. Njemu je nalog za hapšenje uručen već u prvim satima Nove godine, piše Dnevnik.hr.

Index.hr piše da je jutros uhapšen u svojoj kući i Zdravko Mustač, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Jugoslavije, koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslovenskoj tajnoj službi.

Bivšeg čelnika jugoslovenske, a potom i hrvatske obaveštajne službe, Perkovića, nemačko pravosuđe tereti da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Prema propisanoj proceduri, nakon privođenja, policija će Perkovića odvesti županijskom državnom tužiocu, koji će ga ispitati i upitati pristaje li na izručenje nemačkom pravosuđu. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću, ali sudeći prema ranijim Nobilovim izjavama rasplet je teško očekivati.

Izglednije je da Perković neće dobrovoljno pristati na predaju i da će županijski državni tužilac, najkasnije 48 sati nakon razgovora s njim, zahtev za izručenjem proslediti Županijskom sudu u Zagrebu.

Vanraspravno veće Županijskog suda nakon toga ima osam dana da odluči o izručenju, a na sudsku odluku Perković, ili državni tužilac, mogu se žaliti Vrhovnom sudu u naredna tri dana.

„Leks Perković“

 

Index.hr podseća da je Saborska većina na predlog hrvatske vlade i uz protivljenje opozicije svega tri dana pre ulaska Hrvatske u EU, izmenila Zakon o pravosudnoj saradnji u kaznenim stvarima s članicama EU i propisala da se te odredbe ne odnose na krivična dela počinjena pre 7. avgusta 2002, kada su na snagu stupile odluke Evropskog veća o naloozima za hapšenje.

Vlada je tada obrazlođila da je svojim potezom želela da spreči da hrvatski dusovi budu zatrpani nalozima za hapšenje, a potom i da želi da zaštiti hrvatske branioce od procesa u drugim državama. Međutim, u hrvatskoj ali i široj javnosti to je protumačeno da Hrvatska želi da zaštiti Perkovića od izručenja, zbog čega je izmenjeni hrvatski zakon kolokvijalno nazvan „leks Perković“.

Na zakonske izmene s hrvatske strane oštro je reagovala Evropska komisija, tvrdeći da Hrvatska time krši obveze preuzete u pristupnim pregovorima. Komisija je čak u jednom momentu najavila i sankcije za Hrvatsku, a cela priča je završena svojevrsnim kompromisom, tako da je još jednim zakonskim izmenama utvrđeno da evropski nalog za hapšenje bez vremenskih ograničenja na snagu stupa od 1. januara.

Josipović: Sve je u rukama pravosuđa

 

Predsednik Ivo Josipović izjavio je danas, povodom hapšenja bivšeg udbaša Josipa Perkovića, da je sada sve u rukama policije i pravosuđa. Josipovć je na pitanje kakav rasplet očekuje, rekao: „Nikakav. Sve je u rukama policije i pravosuđa, pravosuđa pre svega“.

Rekavši da nema nikakvih posebnih komentara o samom hapšenju, Josipoviić je podsetio da je od danas na snazi primena Evropskog naloga hapšenje bez vremenskih ograničenja.“Zakon je na snazi, zakon se primenjuje jednako prema svima“, rekao je Josipović, inače, pravnik po struci.

Upitan zašto celi slučaj Perković traje i da li je mogao biti rešen ranije, predsednik je rekao da je danas prvi dan stupanja na snagu zakona o evroposkoj poternici. „Prema tome nije moglo brže, čini mi se“, rekao je predsednik, javila je agencija Hina.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *