Uhapšen narko-bos Darko Šarić i sproveden u Specijalni sud (VIDEO)

Uhapšen narko-bos Darko Šarić i sproveden u Specijalni sud (VIDEO)

18 marta 2014

Specijalni-sud-Saric--7-180_620x0Narko bos Darko Šarić, koji je uhapšen rano jutros u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, sleteo je u pratnji policije na beogradski aerodrom. On oko 9.30 sati, nakon što je identifikovan u Policijskoj upravi Beograd, upućen ka zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Kako Tanjug saznaje od obaveštenih izvora, tokom dana biće održana vanredna sednica Vlade Republike Srbije, čija će tema biti hapšenje Šarića.

Nakon toga, novinarima će se obratiti prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar pravde Slaković.

Šarić je uhapšen u zajedničkoj akciji dva ministarstva pravde, Srbije i Crne Gore, zbog čega je srpski ministar pravde Nikola Selaković nekoliko puta bio u Podgorici u proteklom periodu.

Šarić bi trebalo prvi put da se pojavi pred Specijalnim sudom 24. marta, za kada je zakazan nastavak suđenja pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji se terete za šverc više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, najavljuje MINA.

Iako je prema šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao „nagrada“ za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Šariću se izgubio se trag u oktobru 2009. godine tokom akcije „Balkanski ratnik“, koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori.

Šarićeva grupa počela je da se raspada pre četiri i po godine nakon međunarodne akcije „Balkanski ratnik“, kada je u urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića, takode pripadnika Šarićeve ekipe. I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *