Uhapšen norveški neonacista Varg Vikernes, simpatizer Brejvika

Uhapšen norveški neonacista Varg Vikernes, simpatizer Brejvika

16 jula 2013

vark_vikernes_1373969966-1329695188Francuska policija uhapsila je jutros u okrugu Korezeu Kristijana Vikernesa, norveškog neonacistu i poznatog muzičara, simpatizera Andersa Brejvika, osuđenog za ubistvo 77 ljudi na Utoji u julu 2011. godine. Policija je sumnjala da Vikernes priprema „masakr“, te je izvršila pretres njegovog doma u potrazi za oružjem i eksplozivom, objavila je francuska stanica RTL.

Kristijan Vikernes, zvani Varg, nastanio se u Francuskoj nakon što je u Norveškoj odslužio 21 godinu zatvora zbog ubistva, navodi isti izvor.Vikernes je, inače, poznat u muzičkim krugovima kao lider blek metal benda „Burzum“, a u zatvoru je ležao zbog ubistva kolege iz benda „Mejhem“, Ojstina Arseta Euronimusa.

Takođe mu se pripisuju brojna paljenja i uništavanja lokalnih crkvi, što je jedno vreme predstavljalo veliki problem za norveške vlasti u borbi protiv antihrišćanskog pokreta u toj zemlji, u kojem su prednjačili muzičari tamošnje blek metal scene.

Njegova supruga, Francuskinja koja je član streljaškog kluba, nedavno je legalno kupila četiri puške, preneo je Rojters.Vikernes je dobio manifest Andersa Brejvika, norveškog ubice koji je u julu 2011. godine na Utoji ubio 77 ljudi.Brejvik je u avgustu 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *