Uhapšen Predrag Bubalo

Uhapšen Predrag Bubalo

14 juna 2013

Predrag BubaloZbog malverzacija prilikom privatizacije Luke Beograd, priveden je bivši ministar za privredu Predrag Bubalo i još sedam osoba, saznaje RTS. Oni se terete da oštetili budžet za najmanje 5,7 miliona evra. Osim bivšeg ministra za privredu Predraga Bubala, privedeni su nekadašnji direktor agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević, bivši izvršni direktor agencije Goran Mrđa. Svi se sumnjiče za malverzacije u privatizaciji Luke Beograd, saznaje RTS. Pored Bubala, Đorđevića i Mrđe, privode se i bivši funkcioner agencije za privatizaciju Aleksej Misailović, nekadašnji direktori u akcijskom fondu Aleksandar Gračanac i Jasmina Dragutinović i bivši direktori Luke Beograd Miroslava Drobac i Dušan Kosovac.

Bubalo je bio ministar privrede i privatizacije 2005. godine kada je privatizovana Luka Beograd, koja je prodata je 2005. godine luksemburškoj firmi „Vorldfin“, čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko. Bivši ministar za ekonomske odnose s inostranstvom i ministar privrede i privatizacije Bubalo (59) je član Demokratske stranke Srbije od 2002. godine. Savet za borbu protiv korupcije je 14. maja 2010. podneo Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su u nezakonitom postupku preuzimanja akcija Luke Beograd, državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra.

Među tim osobama su Milan Beko i Predrag Bubalo. Bubalu se stavlja na teret da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. On je, kako piše u prijavi, propustio da obavesti vladu i predsednika vlade o stvarnoj vrednosti akcija Luke koja, prema preliminarnoj proceni Instituta ekonomskih nauka iz juna 2005. godine, iznosi 22,23 evra po jednoj akciji. Umesto toga, Bubalo nije kontrolisao rad Akcijskog fonda i nije izvršio nadzor prodaje akcija, što je dovelo do toga da „Vorldfin S. A.“ iz Luksemburga preuzme 92,7 odsto akcija „Luke Beograd“ po ceni od 800 dinara po akciji, čime je državi naneta šteta od 21 milion evra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *