Uhapšen Zdravko Mamić zbog iskazivanja mržnje prema Srbima

Uhapšen Zdravko Mamić zbog iskazivanja mržnje prema Srbima

15 marta 2013

MamicDanas je u Zagrebu, oko 16:40, uhapšen Zdravko Mamić, predsednik NK Dinamo. On je uhapšen zbog javnog iskazivanja mržnje i javnog podsticanja na nasilje nad Srbima. U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), kažu da ne odgovaraju na pitanja “hoće li pokrenuti postupak protiv neke osobe” i dodaju da će javnost biti pravovremeno obaveštena o slučaju „Mamić“.

Naime, Mamić je gostujući u jutarnjem programu zagrebačkog radija „Soundset“, rekao niz optužbi na račun ministra sporta Hrvatske, Željka Jovanovića. Prvi čovek Dinama je rekao da Srbin ne može da vodi resor sporta u Hrvatskoj. On je kazao kako Jovanović „mrzi sve što je hrvatsko“, i da „kao Srbin koji nikada nije radio u prosveti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj i da iz njegovih očiju šiklja krv“.

Zdravko Mamić je za ministra sporta u Hrvatskoj rekao da „mrzi sve što počinje sa hrvatski, prosvetu, nogometni klub Dinamo, olimpijski odbor, akademiju znanosti i umetnosti, nogometni savez… ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko, iz njegovih očiju šiklja krv, a kada se nasmeje, vidite samo zube spremne na klanje“.  Tu se Mamić nije zaustavio, pa je kazao: „Jovanović je uvreda za hrvatski um, hrvatski mozak i hrvatskog čoveka. Zamislite da čovek koji je Srbin, koji nikada nije radio u prosveti i sportu, osim što je bio dizač „tegova“, je ministar tako važnog resora i to daš čoveku bez ikakvog iskustva i s takvom hrvatomržnjom“.

Na šovinistički ispad Zdravka Mamića, komentar su dali mnogi iz vrha Hrvatske vlasti, mnoge institucije i poznate ličnosti.

Premijer Hrvatske, Zoran Milanović, rekao je da je to taj novi HDZ, ta nova snaga, i da je bio naivan kad je pomislio da će se moći razgovarati sa njima. Predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, ocenio je Mamićeve izjave kao vulgarne i primitivne, i kao čist primer govora mržnje.

Fudbalski savez Hrvatske osudio je ponašanje Zdravka Mamića koji je inače član izvršnog odbora HNS, a u saopštenju kažu:  „HNS smatra kako svaki sportski radnik treba kao pojedinac da odgovara za svoje reči i dela, pa se stoga moramo ograditi od poslednje izjave gospodina Zdravka Mamića za Soundset radio. Smatramo da izjave člana Izvršnog odbora HNS-a Mamića neprihvatljivim, a takav način komunikacije neprimerenim“.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća, rekao je da Mamić ne bi sme da vodi jedan tako veliki klub, zato što stalno koristi govor mržnje, etničke netolerancije, a naročito u okolnostima skorog održavanja meča između Hvatske i Srbije.

Savet za nacionalne manjine u Hrvatskoj, oštro osuđuju izjave Mamića. „Ovakvim javnim govorom mržnje te prebrojavanjem krvnih zrnaca bilo kojeg građanina Republike Hrvatske ne može se dovesti u pitanje odlučna politička volja da se u Republici Hrvatskoj jača i afirmiše politika prava nacionalnih manjina, suživota, tolerancije, multikulturalizma, multikonfesionalnosti te uvažavanja drugih i drugačijih. Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske očekuje da svaki građanin i građanka Republike Hrvatske koja u svojim javnim istupima diskreditira ljude po nacionalnoj, konfesionalnoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, snosi sankcije skladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije“, kaže se u saopštenju Saveta za nacionalne manjine.

Šta u ovom slučaju predviđa Kazneni zakon Hrvatske

U članu 325. Kaznenog zakona Hrvatske stoji da: “ko putem štampe, radija, televizije, informatičkog sistema ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno podstiče ili u javnosti učini dostupnim letke, slike, ili druge materijale kojima se poziva na naslije ili mržnju usmerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, porekla, boje kože, pola, polnog opredeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.”

KOMENTARI2 komentara

  1. Djordje says:

    Sta mislite sta bi se dogodilo da to u Beogradu izgovori Džajić, Čović ili Đurić iz Partizana? Bombardovali bi nas još noćas.

  2. jurica grubisic says:

    Bravo mamicu!nije tesko izdrzat noc u buxy,a oni ce srbi zapamtit nase ustase.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *