Uhapšeni Radonjić i Romić, bivši pripadnici DB, zbog ubistva Ćuruvije

Uhapšeni Radonjić i Romić, bivši pripadnici DB, zbog ubistva Ćuruvije

14 januara 2014

1romic radonjic_620x0Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i načelnik Šestog odeljenja tog centra Ratko Romić uhapšeni su danas zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu novinara i vlasnika lista „Telegraf“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Oni su privedeni na saslušanje i u toku je pretres njihovih stanova.

Prema pisanju beogradskih medija proteklih dana, osumnjičeni u tom slučaju su i šef DB-a Radomir Marković i pripadnk posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslav Kurak.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim će biti raspisana međunarodna poternica.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga „overile“ i jednim pucnjem u glavu.  Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Na vlasti u Srbiji je tada bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO – Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Za 17 časova u Vladi Srbije je zakazana vanredna konferencija za novinare na kojoj će govoriti prvi potredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar pravde Nikola Selaković i specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kao i predsednik Komisije za istragu ubistva novinara Veran Matić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miško says:

    Komisija za istragu na čelu osvedočeni branilac interesa Srbije, gospodin Veran Matić. Ispred zgrade savezne vlade gde je direktor bio Veran Matić, radikali su lepili plakate sa imenom bulevara Ratka Mladića,a B92 je tužila i pretila? Vuk Drašković nikada nije radio za strane službe.Ni ostali demokrati, radikali, socijalisti, nisu tada radili protiv interesa Srbije, sve su to bili naši patrioti, a narod je izdao, zato mora da se menja narod, da se menja svest. Od Karlobaga do uže Šumadije!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *