Ухапшено 10 Хрвата због злочина над Србима

Uhapšeno 10 Hrvata zbog zločina nad Srbima

2 novembra 2016

sipa-610x330

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u ponedeljak deset osoba na području Orašja pod sumnjom da su izvršili ratni zločin nad Srbima u periodu od 1992. godine do 1993. na području ove opštine.

„Lišeni su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, na širem području Orašja, počinili krivična dela zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“, navode iz SIPA.

Prema informacijama iz SIPA svi uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Nezvanično, uhapšeni su Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, njegov brat Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, braća Anto i Mate Živković i Stjepan Đurić.

Kako kažu u Tužilaštvu BiH, svi osumnjičeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mesta od aprila 1992. do maja 1993. godine.

„Osumnjičeni se terete za zločin protiv čovečnosti. Oni će nakon saslušanja biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će doneti odluku o daljem postupanju u skladu sa zakonom“, poručili su iz Tužilaštva BiH.

Novosti

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Folksdojčer Stier hitno vrti telefon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *