УЈЕДИНИЛИ СЕ СРБИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ – ПАЛА ОДЛУКА

УЈЕДИНИЛИ СЕ СРБИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ – ПАЛА ОДЛУКА

31 јула 2021

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Kривичног закона БиХ.

Усвојен је и Закон о допуни Kривичног законика Републике Српске, те један закључак.Закони су усвојени једногласно на посебној седници Парламента, која је била затворена за јавност.

Усвојен је закључак усаглашен у понедељак на заједничком састанку свих парламентарних странака у Српској.

Председник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да је Република Српска јединствена и да се након ове седнице одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка неће моћи примењивати.

„Инцко је требало је да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. Овом одлуком је гурнуо БиХ у највећу кризу након рата“, рекао је Чубриловић.

Према Закону о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Kривичног закона БиХ, одлука високог представника се неће примењивати у Републици Српској.

Такође, институције Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника.

Изменама Kривичног законика Српске први пут се уводи кривична повреда угледа Републике Српске и њених народа.

Суштина измена огледа се у томе да су предвиђене затворске казне до три године за све оне који изложе порузи, презиру или грубом омаловажавању симболе Републике Српске, а од шест месеци до пет година за оне који Републику Српску или њене народе означи геноцидним или агресорским.

Kазна затвора у трајању од две до десет година предвиђена је за службена лица и лица у институцијама власти које се финансирају из јавног буџета, а која почине ова кривична дела.

Од три до петнаест година затвора предвиђено је за оне који побројана кривична дела учине у намери промене уставног уређења, територијалне целовитости или независности Републике Српске. За усвајање допуна Закона гласали су посланици СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, СП-а, ДНС-а, УС, СПС-а, НПС-а и посланичке групе НДП.

KOMENTARI5 коментара

  1. Beli Orao says:

    Е тако се Држава чува и заштићивали , сад Додо одвајање финансија , увођење Србске националне Банке , која ће све друге банке , било стане западне , било босанко-муслиманске боли хрватске или словеначке , све под контроли Србске Националне , трансакције или било које друге послове морају да буду аминоване од ње! Србску Армију а ако неко не жели да је служи ( вјере ради) имаће радне обавезе , поправка мостова , путева , градња државних здања , касарни , тунела и тд. То би им било одслуживање држави ! Или ако све не жели слободан му пут у Сарајево или Риад !

  2. Strsljen says:

    Istobtako jis u sirem obimu treba i Srbija da donese dopunu zakona i poseban zakon makar u deste tacaka. Da vide osete i jednostavno da znaju da je karaj sprdanju. Da smo ko jedan. Sledece je batina pa kom opanci kom obojci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u